Hlavní obsah

Máte kocovinu rok od roku horší? Jak játra stárnou, tak přestávají stíhat. Řešení je jednoduché…

Foto: Maram, Shutterstock.com

Foto: Maram, Shutterstock.com

Možná to znáte. Zatímco ve dvaceti jste mohli propařit dvě noci za sebou, nyní s tím začíná být značná potíž. Naopak se z kocoviny dva dny dostáváte. Důvod? Stárnete a tělo se chová úměrně svému věku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Alarmující je zjištění, že Česká republika patří mezi země s nejvyšší průměrnou spotřebou alkoholu na obyvatele. Chcete přesná čísla? Spotřeba jednoho Čecha dosahuje v průměru 10 litrů etanolu ročně. Přesto má mnoho lidí zakořeněný rituál, že po náročném pracovním týdnu chodí každý pátek „na pár piv“, anebo mají dojem, že každé narozeniny je nutné oslavit „ve velkém stylu“. Jenže pak ta rána! Není to, co to bývalo. Hlava je jako střep a člověk by nejraději strávil celý den v posteli. A je to rok od roku horší. Jak je to možné?

Věk nezastavíte

Možná jste si všimli, že jste na alkohol citlivější, než jste bývali, a můžete se cítit opilí rychleji z menšího množství drinků či půllitrů, mít horší kocovinu nebo zkrátka reagovat na alkoholické nápoje jinak než v minulosti. I když to mnoho lidí nerado slyší, je to věkem. Tolerance k alkoholu má tendenci se s přibývajícím roky snižovat, a to v důsledku tělesných změn. Jak lidé stárnou, zhoršuje se funkce jater a dochází k úbytku svalové hmoty, která se přeměňuje v tuk. „To všechno ovlivňuje distribuci alkoholu v těle. Navíc starší lidé často trpí nedostatkem tekutin, takže se stejná dávka alkoholu méně naředí a jeho koncentrace v krvi je pak vyšší,“ říká PharmDr. Veronika Orendášová, mluvčí České lékárnické komory.

K věku se přidává stres

S rostoucím věkem dochází nejen k výrazným fyzickým, ale také psychickým změnám. Když pije v pátek večer parta vysokoškoláků a pak mají celý víkend na to, aby si „lízali rány“, nedá se to srovnávat s průměrným dospělým, který se přes týden potýká se stresem v práci, je v kolotoči každodenních povinností, musí se starat o děti a nemůže si dovolit prolenošit celý víkend. Právě stres a únava patří mezi faktory, které účinky alkoholu zvyšují a zhoršují schopnost organismu poradit si velkými dávkami etanolu v nápojích.

Základ je nepít nalačno…

Když jdeš pít, tak se předtím najez! Tak zní nepsané pravidlo – a rozhodně nejde o pouhou pověru. „Při prázdném žaludku se alkohol vstřebává již žaludeční sliznicí, a může tak na organismus působit velmi rychle. Při plném žaludku se alkohol mísí s potravou, jeho vstřebání je zpomaleno a převážná část alkoholu přechází do střeva. Část požitého alkoholu se tedy nevstřebá,“ vysvětluje farmaceutka.

  • Pokud je vám víc než 40, pak vám ovšem nepomůže ani jídlo. A i když se říká, že je „nutné žaludek předem promazat“, nespoléhejte na to. Smažený sýr ani vepřová žebra vám na druhý den skutečně nepomohou.
Foto: Andrey_Vasiliskov, Shutterstock.com

Nezatěžujte žaludek ještě tím, že byste těsně před konzumací alkoholu vymetli fastfood. Sice to zpomalí zpracovávání alkoholu v organismu, ale pokud se opravdu opijete, přímo proti kocovině vám to nepomůžeFoto: Andrey_Vasiliskov, Shutterstock.com

Potřebujete stále víc alkoholu?

Může se zdát, že na všechno se dá zvyknout. Tedy že i tělo – když ho budete zásobovat alkoholem pravidelně – si vytvoří určitý návyk a rána po probdělé noci plné koktejlů, piva nebo kořalky nebudou tak těžká. Opak je pravdou. Návyk se sice vytvoří, ale docela jiný, než byste chtěli. „V první řadě je třeba říct, že pravidelná konzumace alkoholu vede ke vzniku psychické a fyzické závislosti a rozvoji tolerance. Což znamená, že při opakovaném užívání alkoholu postupně dochází ke snižování účinku, a pro dosažení stejného efektu je tedy nutné zvyšovat jeho dávky,“ upozorňuje odbornice.

Když už vám k opilosti stačí jen málo…

Člověk závislý na alkoholu je schopen ho denně zkonzumovat značné množství, ale dělá to nenápadně a často vůbec nepůsobí dojmem opilého člověka. Jenže – jak už bylo řečeno výše – průběžně musí zvyšovat dávku drogy, aby se dostal do stavu, jaký potřebuje. A proto je stav zdánlivého klidu jen dočasný. „Postupně dochází k výraznému snížení tolerance, kdy i malé množství vypitého alkoholu rychle vyvolá příznaky těžké opilosti. To je způsobeno poškozením jater, která již nezvládají alkohol zpracovávat,“ vysvětluje Veronika Orendášová. Pokud si každý večer vychutnáváte dvě sklenky vína, možná časem zjistíte, že vám stačí sklenka pouze jedna, abyste dosáhli předchozí úrovně opojení. A to je varovné znamení!

Zázračné léky na kocovinu? Neexistují!

Dost možná jste se i vy nechali zlákat reklamou na „zázračnou“ tabletku, po jejímž pozření se vám těžké ráno vyhne, i když předtím vypijete basu piv. Zázraky se ale konají jen málokdy. „Většina těchto přípravků obsahuje vitaminy, minerály a bylinky. Bylinky mohou podporovat detoxikaci jater, vitaminy a minerály mají antioxidační účinky. Je však zásadní si uvědomit, že žádné přípravky nezabrání negativním účinkům konzumace alkoholu,“ uzavírá Veronika Orendášová. Jako u všeho, a u alkoholu zvlášť platí, že všeho s mírou.

Funguje „vyprošťovák“ v podobě dalšího alkoholu?

Někteří lidé nedají po propité noci dopustit na „vyprošťovák“ – tedy sklenici piva (případně i něčeho silnějšího). Rozhodně to nelze doporučit, protože do těla, jehož metabolismus se právě horko těžko dává do pořádku, dodáte další dávku alkoholu, který škodí i v malém množství… Pokud máte i během kocoviny chuť na další alkohol a tenhle „vyprošťovák“ vám pomáhá, může se jednat o abstinenční příznak a je nejvyšší čas se nad sebou zamyslet.

Jak na to, když nechcete abstinovat

Jako nejjednodušší řešení by se zdálo alkohol jednou provždy vynechat a smířit se s tím, že už se s ním tělo neumí popasovat jako dřív. Z praxe ale víme, že to není úplně snadné - oslavy, přípitky nebo posezení na třídním srazu… Jestliže si chcete občas dopřát sklenku, můžete. Ale neopíjejte se! Udržujte si během večera hladinku, která vás dostane do nálady, a tu nepřekračujte. Nechcete být po propařené noci dva dny nepoužitelní a uvědomujete si i zdravotní rizika? Dejte si místo šesti piv jen tři a třeba je kombinujte s nealkoholickou variantou…

Načítám