Hlavní obsah

Obsahuje váš opalovací krém karcinogeny? Největší mýty o opalování, které byste měli znát

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Víte, že kvalitní opalovací krém je jediný produkt, který by měl být součástí vaší celoroční péče o pleť a neměl by chybět v kosmetické výbavě pro každý den? Představíme vám ty největší nepravdy a mýty, které o opalování stále panují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dermatologové neustále připomínají, že používání ochranného slunečního SPF faktoru je zásadní nejen pro prevenci vrásek, pigmentových skvrn a známek stárnutí pleti, ale zejména rakoviny kůže. A to platí jak v případě, že odpočíváte na pláži u moře, tak i když se jdete doma projít se psem do lesa. Hned v úvodu je dobré si ujasnit, že zdravé opalování neexistuje a opálení je známka poškození DNA v kůži. Pokusíme se uvést na pravou míru největší omyly a polopravdy, které se o používání opalovacích přípravků a pobytu na slunci vytrvale objevují.

Rakovinou kůže trpí stále více lidí

Zhoubné nádory kůže jsou nejčastějšími zhoubnými nádory vůbec. Ročně jimi v Česku onemocní zhruba 30 tisíc lidí a asi 500 zemře. A tato čísla každoročně rostou. Nejnebezpečnější formou je maligní melanom, což je nádor z pigmentových buněk, který rychle vytváří metastázy. Naděje na vyléčení existuje jen tehdy, když přijdete k lékaři v raném stadiu onemocnění.

  • Pamatujte, že jakákoli změna tvaru či barvy klidného mateřského znaménka nebo objevení podezřelého nového znaménka je důvodem k návštěvě kožního lékaře.

Kontroverzní látky v opalovacích přípravcích

Při snižování rizika vzniku melanomu a dalších typů rakoviny kůže může hrát velkou roli opalovací, respektive ochranný krém. Musíte ale používat dostatečný ochranný faktor a produkt správně aplikovat. Mnozí lidé se však obávají některých látek, jež se při výrobě těchto přípravků používají.

Studie organizace Environmental Working Group zkoumala bezpečnost a účinnost více než 1 300 výrobků s ochranným faktorem SPF, včetně opalovacích krémů, balzámů na rty a hydratačních krémů. Vědci přitom zjistili, že jen čtvrtina hodnocených výrobků poskytuje dostatečnou ochranu a neobsahuje kontroverzní složky, jako je oxybenzon.

  • V roce 2020 zjistily dvě studie úřadu FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léků), že se oxybenzon, spolu s pěti dalšími běžnými látkami v chemických opalovacích krémech, prokazatelně vstřebává do pokožky a může ji poškodit. FDA však zdůrazňuje, že je třeba provést další studie, aby bylo možné tyto složky označit za nebezpečné.

Další diskutovanou složkou je benzen, který je považován za potenciálně karcinogenní látku. Do opalovacích přípravků se nepřidává záměrně, může se v nich ale vyskytnout jako vedlejší kontaminační produkt. Benzen je přirozenou součástí ropy a používá se jako rozpouštědlo. Pozor byste si měli dát také na látky oktinoxát homosalát (objevuje se až v polovině opalovacích přípravků jako UV filtr a může způsobovat alergické reakce).

  • Přehnané obavy však určitě nejsou namístě, veškeré kosmetické produkty procházejí přísným testováním. Opatrní při výběru opalovacího přípravku by ale měli být lidé s velmi citlivou nebo ekzematickou pokožkou a také alergici.
Foto: Shopping King Louie, Shutterstock.com

Na zhoubné nádory kůže u nás každoročně zemře zhruba 500 lidíFoto: Shopping King Louie, Shutterstock.com

1. mýtus: Čím vyšší SPF, tím lepší ochrana

Odpověď není tak jednoduchá. SPF faktor měří míru ochrany proti ultrafialovým paprskům B (UVB), které jsou známé tím, že způsobují spáleniny. Jenže trvalé poškození kůže a rakovinu mohou způsobit také paprsky UVA, které pronikají i skrze mraky. Ani vysoké ochranné faktory tedy nemusejí nutně poskytovat stejnou úroveň ochrany před ultrafialovým zářením A (UVA).

  • Kvalitní opalovací krém by měl tedy poskytovat ochranu proti UVB a zároveň i proti UVA. Většina dermatologů doporučuje opalovací krémy SPF 30 a vyšší. Jedině ty lze považovat za dostatečnou ochranu, neboť odfiltrují až 98 % UVB záření. 

2. mýtus: Opalovací krém stačí

Ano, opalovací krém výrazně snižuje riziko stárnutí pleti a vzniku rakoviny kůže, ovšem pouze za předpokladu, že jej správně používáte. Aby byl ochranný faktor SPF maximálně účinný, musíte nanést dostatečné množství produktu, což je asi čajová lžička na každou končetinu a čajová lžička na obličej. Pro spolehlivý účinek myslete na to, že opalovací přípravek je třeba aplikovat minimálně 20 až 30 minut před pobytem na slunci a každé dvě hodiny to pak opakovat.

  • Zároveň je důležité nezapomínat ještě na další opatření, jak se chránit proti škodlivým účinkům slunečního záření. Noste pokrývku hlavy a sluneční brýle a mezi 11. a 15. hodinou se pohybujte převážně na stinných místech.

3. mýtus: Přírodní opalovací krémy jsou lepší

Toto nelze jednoznačně tvrdit. Opalovací přípravky se dělí podle toho, zda obsahují chemické, nebo minerální (fyzikální) filtry. Chemické filtry se vstřebávají do kůže, minerální filtry, což jsou na jemný prach rozemleté minerální látky (oxid zinečnatý, oxid titaničitý), zůstávají na povrchu kůže a vytvářejí ochrannou vrstvu, která sluneční záření odráží.

  • Fyzikální (minerální) opalovací krémy způsobí s menší pravděpodobností podráždění citlivé pokožky nebo alergickou reakci. Chemické se zase lépe roztírají a nenechávají tolik bílé skvrny. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného, a pokud netrpíte specifickými kožními problémy nebo alergiemi, není třeba se chemických filtrů obávat.

Načítám