Hlavní obsah

Proč by se měli diabetici vyhýbat alkoholu? Ve spojení s tancem a některými léky může i zabít!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Co se pití alkoholu týče, jsou Češi přeborníci. Na hlavu to vychází tak, že v průměru zdolá každý z nás 169 litrů alkoholických nápojů za rok. Že to zdraví neprospívá, je všem jasné, ovšem málokdo ví, že diabetici by měli být obzvláště opatrní. Ve spojitosti s určitými léky je i jedna sklenka může stát život.

Článek

Alkohol je u nás obvyklé popíjet při mnoha příležitostech, od pivka po obědě až po sklenku s přáteli nebo přípitek na oslavách. Ví se, že přemíra skleniček a panáků škodí, ale jsou nemoci, kdy byste neměli pít vůbec – například při cukrovce čili diabetu.

Diabetikům alkohol škodí

Alkoholické nápoje nejen poškozují játra, ale také způsobují kolísání hladiny krevního cukru po jejich požití. A to je právě pro diabetiky problém. „Alkohol ve vyšší dávce může u diabetiků způsobit prudký pokles krevního cukru, tedy hypoglykemii. Zvláště nebezpečná je v těchto případech kombinace alkoholu a fyzické námahy,“ vysvětluje doktorka Denisa Janíčková Žďárská z pražské Ústřední vojenské nemocnice Praha.

Co by měl diabetik hlídat, pokud si chce dát skleničku

Jsou však výjimečné situace, kdy si i diabetici dají sklenku alkoholu. Pak je ale potřeba dohlédnout na pár věcí:

  • Hlídat si glykemii před a po konzumaci alkoholu, ale i před spaním a ideálně ještě i kolem třetí v noci, což sníží riziko hypoglykemie. „Ke kontrole lze použít klasický glukometr, ale i některý z moderních senzorů, například FreeStyle Libre nebo Dexcom, které už mají alarm hlásící riziko výkyvů,“ doporučuje Denisa Janíčková Žďárská. Proč je zásadní hlídat glykemický profil.
  • Pro diabetiky je vhodnější červené nebo bílé suché víno než míchané drinky a likéry, vždy doplněné dostatečným množstvím vody, a alkohol by neměli pít nalačno.
  • Při konzumaci alkoholu by měli mít jistotu, že někdo ví o tom, že mají diabetes, a mohl by rozpoznat projevy hypoglykemie a umí zasáhnout. Má totiž podobné příznaky jako opilost (pocení, bledost, zrychlený puls, třas, nervozita, závrať, únava, nesoustředěnost až zmatenost, porucha vidění nebo řeči).
  • První pomocí při hypoglykemii je třeba podání hroznového cukru, sladkého nápoje a podobně (diabetici většinou něco pro tento případ mají s sebou). Pokud nemocný upadne do bezvědomí, je nutné volat 155. Tento stav může skončit vážnými komplikacemi a někdy i smrtí.
  • Diabetici by měli dohlédnout na to, aby alkohol nekombinovali s fyzickou námahou, takže například ani s tancem.
Foto: Pawel Michalowski, Shutterstock.com

Pokud máte cukrovku, tak se alkoholu vyhýbejte, maximálně si dejte trochu suchého vínaFoto: Pawel Michalowski, Shutterstock.com

Pozor na kombinaci alkoholu a léků

Obzvlášť nebezpečná je pro diabetiky kombinace alkoholu a některých léků, které pomáhají udržet stálou glykemii. Jde třeba o metformin – ten snižuje množství glukózy, kterou tělo vstřebává z potravy, a množství glukózy vyráběné v játrech. Když se tedy spojí účinky alkoholu a metforminu, může být pokles hladiny cukru velký, hypoglykemie závažná, až život ohrožující. Proto by se měli diabetici s touto medikací alkoholu zcela vyhnout.

Abstinovat by měli také ti, kteří mají závažné vedlejší projevy nemoci, jako je neuropatie (postižení periferních nervů), retinopatie (postižení zraku), nebo ti s vysokým tlakem.

Ne každý ví, že má cukrovku

V České republice je víc než milion diabetiků, ale spousta dalších zatím neví, že cukrovku mají. „Diabetes je v mnoha případech diagnostikován náhodně, třeba při pravidelných preventivních měřeních v lékárnách. Ale vyplatí se ho odhalit včas, protože včasné zahájení léčby snižuje riziko výskytu komplikací. Proto reagujte, když pocítíte příznaky jako nadměrná žízeň, úbytek váhy a časté močení. Hlídat byste se měli i v případě, že máte diabetes v rodinné anamnéze,“ říká doktor Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Načítám