Hlavní obsah

Studené nohy, žaludeční potíže i závratě. To vše může být příznakem problémů se srdcem. Řešte je

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Srdeční choroby patří zejména ve vyspělých zemích mezi nejčastější příčiny smrti. Prozradíme, kterých osm varovných signálů byste neměli přehlížet a pozornost by jim měli věnovat i mladí lidé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze všech úmrtí připadá více než 30  procent právě na onemocnění srdce a cév. K nejrozšířenějším příčinám se řadí vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi. „Mezi faktory mající negativní vliv na vysoký krevní tlak patří především obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, stres a kouření. Zejména pacienti, kteří mají s ohledem na přítomnost těchto rizikových faktorů vysoké riziko kardiovaskulárního onemocnění, by měli svůj krevní tlak sledovat a v případě zvýšených hodnot ihned vyhledat lékaře,“ uvádí prof. Richard Češka, lékař a garant projektu Srdce v hlavě.

Je vám 30 a více let? Nepodceňujte prohlídky u lékaře

Důležitou roli v předcházení kardiovaskulárním onemocněním mají preventivní lékařské prohlídky. „Během nich je věnována pozornost rizikovým faktorům, které v danou chvíli způsobují jen malé potíže, případně si pacient nemusí být žádných potíží ani vědom. Pokud jsou tyto rizikové faktory identifikovány a léčeny včas, lze riziko komplikací významně snížit,“ říká lékař Jaromír Ožana z Fakultní nemocnice v Olomouci a dodává: „Ideální je tyto prohlídky absolvovat ihned po dovršení 30 let.“ Které příznaky vás mohou varovat, že s vaším srdcem nemusí být vše v pořádku?

Zdánlivě bezdůvodná únava

Cítíte se často vyčerpaní, bez energie a elánu? Jste unaveni už chvíli poté, co se ráno probudíte, a nejraději byste si zalezli zpět pod peřinu? Srdce svou činností pomáhá distribuovat do všech tkání v těle životadárný kyslík a zpomalení tohoto procesu může být příčinou chronické únavy a často se pak cítíte doslova jako vymačkaný citron.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Zpomalení srdeční činnosti může být viníkem chronické únavy a vyčerpanostiFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Zadýchávání a dušnost

Možná jste vyšli po schodech sotva do druhého patra a už sotva popadáte dech nebo jste si všimli, že při pravidelném běhu či cvičení najednou lapáte po dechu a jste pomalejší, než jste zvyklí, mnohem rychleji se vám zrychlí tep… Ano, může to znamenat jen fakt, že prostě zrovna nejste ve formě, případně jde o symptom jiného onemocnění, například plic či průdušek. Pokud se ale potíže vracejí, je dobrým nápadem zkonzultovat je s lékařem.

Závratě či mdloby

Když omdlíte, obvykle to znamená, že váš mozek nemá dostatečný přísun okysličené krve, často proto, že vám právě hodně poklesl krevní tlak. A opakované omdlévání zdánlivě bez důvodu, také ale častý pocit na omdlení, doprovázený závratí, mžitky před očima a celkovou slabostí, rozhodně nejsou normální a je to důvodem k vyšetření. Tyto příznaky mohou být samozřejmě vyvolány i jinými příčinami, například dehydratací, psychickým vyčerpáním nebo nízkou hladinou cukru v krvi (hypoglykemií), pokud se ale vrací, neotálejte s návštěvou lékaře.

Pocit tíhy na hrudníku

Existuje spousta příčin, které mohou způsobit pocit tlaku a napětí v horní části trupu, zejména na hrudníku, koneckonců „sídlí“ zde kromě srdce také plíce i některé části trávicího traktu (žaludek či žlučník). Opakující se bolest na hrudi však bývá významným symptomem toho, že se může jednat o srdeční onemocnění. Někteří lidé tento pocit popisují, jako by jim na prsou seděl slon. Varující je podle kardiologů též nespecifická bolest vyzařující z hrudníku do ramen, paží, krku, čelisti nebo zad.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Pocit tlaku a tíhy na hrudi by vždy měl být důvodem k návštěvě lékařeFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Zažívací obtíže a nevolnost

Srdeční selhání se může někdy jevit také jako zažívací obtíže, kdy se objeví nevolnost, nutkání na zvracení nebo zvracení, průjem, nechutenství, celková malátnost… Snadno pak můžete akutní problém se srdcem zaměnit třeba za žlučníkový záchvat nebo střevní virózu. Jakákoli neobvyklá a náhlá bolest, kterou si nedokážete vysvětlit, stojí za to, abyste s ní zašli k lékaři.

Neobvykle rychlý tep i v klidu

Stává se, že se vám zničehonic zrychlí tep a srdce tluče jako zblázněné, ačkoli zrovna sedíte na pohovce nebo ležíte v posteli? Ano, mohli jste jen vypít více silné kávy nebo jste se rozčílili, jestli se vám ale zdá, že vám srdce bezdůvodně buší zcela nekontrolovaně nebo nepravidelně, je to důvod k obavám. Podtrženo a sečteno: pokud máte pocit, že váš srdeční tep je jiný než obvykle, neuškodí objednat se k lékaři.

Stavy úzkosti a paniky

Mnoho lidí, kteří se léčí s kardiovaskulárními onemocněními, popisuje své příznaky jako stavy podobné záchvatům paniky či neopodstatněné úzkosti a strachu, které si nedokáží ničím vysvětlit.

Otékání a bolesti nohou

Srdeční potíže se mohou projevit i v překvapivých částech těla. Můžete mít například onemocnění periferních tepen, což je stav, při kterém dochází k zúžení nebo ucpání tepen, které přivádějí krev ze srdce do nohou. Projevuje se jako snížená citlivost, bolesti či křeče v oblasti hýždí, boků, stehen nebo v lýtkách nebo též studená chodidla. Pokud srdce nepumpuje krev do všech částí těla tak, jak má, může docházet k hromadění vody a otokům nohou, zejména v oblasti kotníků a chodidel.

Načítám