Hlavní obsah

Zelená, žlutá nebo červená? Barva stolice vypovídá o vašem zdraví, nebezpečná je černá

Foto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock.com

Foto: Kittisak Jirasittichai, Shutterstock.com

Asi každý se občas podívá do mísy poté, co vykoná velkou potřebu. To, co spatříte uvnitř, vás může vyděsit. Stolice totiž není vždy jen hnědá. Co může znamenat změna barvy a kdy je dobré začít situaci řešit?

Článek

Existuje široká škála světlých i tmavých odstínů hnědé barvy stolice. Vedle nich jsou lékaři za normální považovány také různé odstíny zelené a pravdou je, že jen v nepatrném množství případů může barva naznačovat nějaké vážné střevní onemocnění. Přesto je v některých případech nutné zpozornět. Jakých barev si všímat, protože mohou znamenat vážné ohrožení?

Co ovlivňuje barvu stolice

Obecně vzato platí, že barva stolice je ovlivněna nejen tím, co jíte a pijete, ale také množstvím žluči. To je žlutozelená tekutina, jejíž funkcí je, že tráví tuky ve střevech. Jak žlučové pigmenty putují trávicím traktem, dochází k chemické změně enzymů, které se zde nacházejí, a ty mění pigmenty ze zelené na hnědou. Pokud vícekrát za sebou zpozorujete netradiční barvu stolice, hoďte stud za hlavu a poraďte se s praktickým lékařem. Ten vás případně odkáže na gastroenterologa. Jaké jsou další odstíny stolice a co všechno mohou znamenat?

Černá stolice: Krvácení do žaludku

Černá barva může ukazovat na krvácení do horní části gastrointestinálního traktu, jako je žaludek. Příčina může být i v poškozené sliznici, žaludečním vředu nebo krvácejících jícnových křečových žilách.

Mezi méně závažné příčiny může patřit i užívání doplňků stravy s obsahem železa. Nebo jste se skutečně přehlédli a nejde o krev, ale jen o důsledek dietního selhání – třeba jste se přejedli bonbony z černé lékořice nebo to přehnali s červenou řepou.

Světlá stolice: Nedostatek žluči

Nedostatek žluči ve stolici nemusí zapříčinit jen barvu zelenou, pokud je situace vážnější, zbarví se vaše výkaly do nepřirozeně světlé blížící se jílovité až bílé. To se může stát při nadužívání léků proti průjmu nebo při obstrukci žlučovodů, tedy v případě, že dojde k zablokování jedné nebo více žlučových cest.

Žluč se tak nemůže dopravit do střev a být nápomocna trávení, hromadí se v játrech, což může způsobit nepříjemné zdravotní obtíže, od bolestí břicha přes horečku a nevolnosti až po žloutenku. Základem diagnostiky je odběr krve se zaměřením na jaterní testy.

Foto: MRAORAOR, Shutterstock.com

Pokud se žluč nemůže dopravit do střev, hromadí se v játrech, což může způsobit zdravotní obtíže.Foto: MRAORAOR, Shutterstock.com

Žlutá stolice: Porucha vstřebávání

Pokud se ve stolici nadměrně hromadí tuk, nabyde barvy žluté, zmastí se a páchne více než obvykle. K tomu dochází důsledkem poruchy vstřebávání ve střevech, častým viníkem bývá celiakie, potravinová alergie na bílkovinu pšenice známou jako lepek.

Zelená stolice: dietní chyba nebo průjem

Zelená může vyděsit, pravděpodobně jste se ale jen přecpali listovou zeleninou, případně něčím, co bylo napěchované zeleným potravinářským barvivem – bonbony nebo nějakou ochucenou nápojovou směsí. Na vině mohou být i doplňky stravy obsahující chlorofyl, případně modrofialové bobule, třeba borůvky. Když se totiž jejich temná modř v žaludku smíchá se žlučí a kyselinami, zelený efekt se projeví ve stolici.

Dalším běžným a poměrně neškodným původcem zelené bývá průjem – stolice se může zbarvit do zelena, když projde střevem moc rychle, důsledkem čehož se žluč nestihne řádně rozložit. Zelená ve stolici ale může mít i vážnější příčinu – otravu jídlem, střevní zánět nebo syndrom dráždivého tračníku.

Červená stolice: Krvácení ve střevu

Jasně červená krev ve stolici odkazuje na krvácení v dolním trávicím traktu, tedy v tlustém střevě nebo konečníku. Častým viníkem bývají hemoroidy nebo anální trhlinky. Na vině ale může být také špatná strava, nedostatek vlákniny narušující správnou peristaltiku a alkohol, zejména pivo, pije-li se ve větším množství. Případně může jít o otravu jídlem nebo přecitlivělost na potraviny, jako je lepek, mléčná bílkovina, sója, kakao, nebo dokonce i rajčata.

Odborná konzultace: prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky ISCARE a primář Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty

Načítám