Hlavní obsah

Kontryhel - bylinka pro ženy. Pomáhá při menstruaci, po porodu i během menopauzy

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Představte si rostlinu, která byla po staletí oslavována pro své zázračné vlastnosti natolik, že se stala nedílnou součástí lidového léčitelství a alchymie. Skromná bylina kontryhel v sobě skrývá neuvěřitelnou sílu přírody, která může pomoci při celé řadě zdravotních problémů. Od menstruačních bolestí až po hojení ran.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kontryhel dorůstá do výšky 10 až 50 cm a je charakteristický svými jemně laločnatými listy, které jsou na spodní straně pokryté hebkými chloupky. Listy jsou uspořádány do tvaru dlaně a drobná, žlutavě zelená kvítka se shlukují do hustých, kulovitých květenství, která rozkvétají od května do září.

Kde roste a kdy sbírat kontryhel

Roste především v mírných oblastech Evropy a Asie. Lze jej nalézt na loukách, v lesních okrajích, podél cest a na pastvinách. Pěstování kontryhelu není náročné, vyžaduje vlhkou, dobře propustnou půdu a částečný stín. Pokud mu toto nabídnete na své zahradě, může dělat radost i vám. Pro léčebné účely se sbírají nadzemní části rostliny během kvetení, tedy od května do července.

Foto: Bankiras, Shutterstock.com

Čaj z kontryhelu byste měli při potížích popíjet přibližně třikrát denněFoto: Bankiras, Shutterstock.com

Kdy sáhnout po kontryhelu

  • Gynekologické využití: Kontryhel je známý jako „ženská bylina“ a je často používán při menstruačních bolestech, nepravidelné menstruaci a symptomech menopauzy. Pomáhá také při léčbě zánětů ženských pohlavních orgánů a podporuje hojení po porodu. Jeho účinky jsou spojeny s obsahem tříslovin a flavonoidů, které mají protizánětlivé a stahující vlastnosti, což pomáhá regulovat menstruační cyklus a zmírňovat bolesti.
  • Protizánětlivé a hojivé účinky: Díky svým protizánětlivým a stahujícím účinkům je kontryhel účinný při léčbě ran, popálenin a kožních problémů, jako jsou ekzémy a vyrážky. Třísloviny obsažené v rostlině pomáhají snižovat zánět a podporují hojení tkání.
  • Trávicí systém: Kontryhel napomáhá při zažívacích potížích, jako je průjem a žaludeční křeče. Účinné látky v bylince mají pozitivní vliv (opět díky stahovacím vlastnostem) na střevní sliznici, což pomáhá zmírňovat průjem a snižovat záněty v trávicím traktu. Obsažené flavonoidy podporují zdraví střevní mikroflóry a mohou pomoci předcházet střevním infekcím.
  • Antioxidační zázrak: Kontryhel obsahuje látky, které mají silné antioxidační účinky. Ty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, které mohou způsobit různé chronické nemoci, včetně kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Jak kontryhel využít

  • Čaj: Nejčastější formou užívání kontryhelu je čaj. Příprava je jednoduchá: 1-2 čajové lžičky sušené byliny zalijte 250 ml vroucí vody, nechte louhovat 10-15 minut a sceďte. Čaj lze pít 2-3krát denně - při menstruačních bolestech, trávicích potížích nebo jako podpora celkového zdraví.
  • Tinktura: Tinkturu z kontryhelu si můžete připravit doma nebo ji koupit v lékárně. Užívá se několik kapek denně dle doporučení. Tinktura je koncentrovaná forma extraktu a může být účinnější než čaj při některých zdravotních problémech – převážně spojených s menstruačními a poporodními obtížemi. Užívá se v kapkách smíchaných s vodou nebo čajem.
  • Obklady: Ze sušené nebo čerstvé byliny lze připravit obklady na rány, popáleniny nebo kožní problémy. Bylinku rozemelte na kaši, aplikujte ji na postižené místo a přikryjte čistým hadříkem. Obklady mohou urychlit hojení a zmírnit zánět.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Kontryhel je považován při správném užívání za naprosto bezpečný. Je ale důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat užívání s lékařem, zejména v těhotenství, při kojení nebo užívání léků. Nadměrná konzumace může způsobit žaludeční potíže nebo alergické reakce. Při prvním použití kontryhelu je vhodné začít s menší dávkou a sledovat reakci těla.

Kontryhel: zajímavosti

Zažívací trakt: Kromě tradičního použití při menstruačních problémech a kožních onemocněních se kontryhel využívá i v moderní gastroenterologii. Výzkumy ukazují, že může pomoci při léčbě chronických zánětů střev, jako je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida. Třísloviny a flavonoidy v kontryhelu mají protizánětlivé účinky, které mohou snižovat záněty v trávicím traktu.

Alchymie a mystika: V minulosti byl kontryhel spojován s mystikou a alchymií. Alchymisté věřili, že bylina má magické vlastnosti, a kapky rosy z ní sbírané byly považovány za elixír věčného života, tzv. kámen mudrců. I dnes někteří lidé věří, že tato bylinka má magickou sílu, a používají ji v různých rituálech a amuletech.

Načítám