Hlavní obsah

Troufnete si ochutnat čertovo lejno? Nenechte se odradit zápachem, toto koření skvěle chutná i léčí

Foto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

Foto: StockImageFactory.com, Shutterstock.com

Čertovo lejno, známé také pod názvem asafetida, je jedním z nejvýraznějších a nejzajímavějších koření. I když jeho silný a nepříjemný zápach může mnoho lidí odradit, unikátní vlastnosti a zdravotní přínosy z něj činí nenahraditelnou součást mnoha jídel a léčebných postupů. Troufnete si ho ochutnat? Dáme vám pár důvodů, proč najít odvahu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Asafetida je pryskyřice získávaná z kořenů rostliny Ferula assa-foetida, která roste především v Íránu, Afghánistánu a Indii. Rostlina patří do čeledi miříkovitých, stejně jako například mrkev, celer nebo petržel. Pryskyřice se získává nařezáváním kořenů rostliny, ze kterých vytéká mléčná šťáva. Tato šťáva na vzduchu tuhne a dostává charakteristickou hnědou barvu a intenzivní vůni.

Čertovo lejno v kuchyni

Asafetida je oblíbená především v indické kuchyni, kde je známá pod názvem hing. V syrovém stavu má velmi silný a nepříjemný zápach, který se při vaření mění na příjemnou a kořenitou vůni. Čertovo lejno se používá jako náhrada za česnek a cibuli, zejména v ájurvédské kuchyni, kde jsou tyto suroviny někdy zakázány. Malé množství asafetidy dodá pokrmům hloubku a zvýrazní ostatní chutě.

Přestože je asafetida tradičně spojována s indickou kuchyní, její unikátní chuť a aroma může obohatit i evropská jídla, včetně těch z grilu. Při grilování lze čertovo lejno využít k přípravě marinád na maso, ryby nebo zeleninu. Smíchejte malé množství asafetidy s olivovým olejem, citronovou šťávou a bylinkami, jako jsou rozmarýn nebo tymián, a použijte tuto směs k marinování. Asafetida zvýrazní chuť marinády a dodá jí lehce pikantní podtón.

Také v evropské kuchyni může čertovo lejno posloužit jako zajímavá náhrada česneku a cibule, zejména v pokrmech, kde je potřeba jemnější aroma. Přidejte špetku asafetidy do polévek, omáček nebo dušených jídel na začátku vaření. Rozpusťte ji v oleji nebo na másle a poté pokračujte s přidáváním dalších ingrediencí. Schopnost zvýraznit ostatní chutě vnese nový rozměr do tradičních evropských receptů, jako jsou například italská rajčatová omáčka, francouzské ratatouille nebo španělské paella. Zkuste čertovo lejno přidat i do klasických českých omáček a budete mile překvapeni.

Foto: Boris Rezvantsev, Shutterstock.com

Čertovo lejno nejen skvěle chutná, ale i léčí Foto: Boris Rezvantsev, Shutterstock.com

Zdravotní přínosy

Tradiční medicína, zejména ájurvéda, využívá asafetidu pro její léčivé vlastnosti. Mezi její zdravotní benefity patří:

  • Podpora trávení: Asafetida pomáhá snižovat nadýmání a plynatost. Stimuluje produkci trávicích enzymů a podporuje zdravé trávení.
  • Boj s respiračními problémy: Může pomoci i při léčbě kašle a astmatu. Usnadňuje rozpouštění a vykašlávání hlenu a uvolňuje dýchací cesty.
  • Antimikrobiální účinky: Asafetida má také protizánětlivé vlastnosti, které napomáhají při léčbě infekcí a zánětů.
Foto: Narsil, Shutterstock.com

Jde o chutné, výrazné koření, které může obohatit i českou kuchyniFoto: Narsil, Shutterstock.com

Legendy o vzniku čertova lejna

Jedna z legend říká, že čertovo lejno vzniklo jako dar od bohů lidem, aby měli prostředek na ochranu před zlými duchy a nemocemi. Podle této legendy byla asafetida původně používána jako ochranný amulet, který měl odhánět démony a zlé duchy díky svému silnému a odpudivému zápachu. Lidé věřili, že její aroma je natolik nepříjemné, že ho zlé síly nedokážou snést, a proto se mu vyhýbají. Tato pověst pochází už z antiky.

Indická pověst o obětování

Další příběh je z Indie. Podle tamější pověsti královna jedné indické země obětovala svou milovanou krávu, aby zachránila svůj lid před strašlivou nemocí. Bohové byli dojati jejím milodarem a jako výraz vděčnosti darovali lidem asafetidu, která se poté stala jejich klíčovým lékem a kořením.

Středověké pověry

Ve středověké Evropě se věřilo, že asafetida má magické vlastnosti. Lidé ji nosili u sebe v malých váčcích jako talisman proti moru a jiným nemocem. V té době se také věřilo, že její silný zápach může zahánět čarodějnice a zlé duchy, a proto byla často umisťována do domů a stájí jako ochranný prostředek.

Načítám