Článek
Z výživového hlediska tělo různé dortíky, koláče nebo hrnek slazeného kakaa nepotřebuje, vy ale víte, že vám sladkost pomůže nastartovat den, zažene splín nebo zlepší koncentraci při práci. Jestli ale tušíte, že právě nadměrné množství cukru je vaše brzda v hubnutí, zjistěte, kde všude ho vlastně jíte. Některé potraviny vám možná plné cukru nepřijdou, ale přisypávají na pomyslnou hromadu další kostky cukru.
Jogurty a mléčné nápoje
Až se příště vydáte do obchodu, nezapomeňte bedlivě pročítat etikety. „Ačkoliv se snažíte příjem cukru omezit, je docela snadné podcenit jeho celkové množství v jídelníčku. Důvodem je skrytý cukr v celé řadě potravin a nápojů,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse. Přidaný cukr číhá v jogurtech a mléčných nápojích, zejména těch označených jako nízkotučné nebo light. Většina těchto produktů obsahuje nejen cukr, ale i glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla a zahušťovadla.
„Dejte raději přednost jogurtu střední tučnosti nebo neochucenému bílému jogurtu do 3,5 % tuku a ochuťte si ho ovocem nebo medem,“ radí Věra Burešová pro ty, kdo se sladké chuti zcela vzdát nedokážou. Jogurt už sám o sobě sladký je, protože obsahuje cenný mléčný cukr.
Ochucená káva
Dokázali jste cukr omezit a místo dvou kostek si do kávy sypete už jen jednu? Jste na dobré cestě, pozor ale, čím si ještě černý životabudič dochucujete. Slazená šlehačka, karamelový posyp nebo voňavý sirup zpravidla představují další zbytečný zdroj cukru. „Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná obědu,“ varuje Věra Burešová. Pozor i na kupované ledové kávy v krabičce plné cukru. Klasická černá káva bez cukru i mléka je nejideálnější volbou.
Salátová zálivka
Mísa salátu se zdá jako zdravý oběd plný vlákniny a vitaminů. Jenže pokud ho zalijete kupovanou zálivkou nebo dresinkem, změníte ho v jídlo plné cukru. „K ochucení čerstvých salátů, ale i polévek, omáček, marinád na zeleninu či maso, dipů a majonéz doporučuji ochucené bylinkové octy, které obsahují pouze přírodní ingredience, jako bylinky a koření,“ radí Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Zálivku připravíte i snadno doma, stačí smíchat olivový olej s citronem nebo vinným octem a ochutit bylinkami a česnekem.
Kečup
Jedno z vůbec nejoblíbenějších dochucovadel, zvláště u dětí, je cukru plné. Lžíce kečupu představuje asi jednu kostku cukru, mnohé kupované produkty obsahují i různé škroby a barviva. Kečup si přitom doma připravíte snadno s výrazně menším množstvím cukru, nebo i zcela bez něj. Sladkou chuť místo klasického rafinovaného cukru zajistí v receptu třeba přidaná jablka, stévie nebo datle.
Mléčná čokoláda
Množství cukru klesá často s kvalitou pokrmu. To platí i u čokolád. Zatímco kvalitní tmavá čokoláda cukr nemusí obsahovat vůbec, v mléčné náhražce může tvořit i více než polovinu váhy. „K uspokojení chutí na sladké je dobrou variantou kvalitní vysokoprocentní čokoláda nebo můžete vyzkoušet tahinádu – sezamový krém z tahini pasty a datlí, který chutí připomíná krémovou čokoládu,“ dává svůj tip Martin Kudera. I u přípravy šálku oblíbeného kakaa raději v mléku rozpusťte kvalitní tmavou čokoládu nebo holandské kakao než kupované kakaové produkty, v nichž cukr tvoří zpravidla větší podíl než samotné kakao.
Přidaný cukr nepotřebujete
Obecně si dávejte pozor na většinu vysoce zpracovaných potravin, ve kterých cukr slouží k zintenzivnění chuti. Pozor i na různé light a low fat potraviny, kde cukr a škroby nahrazují snížené množství tuku. Skrytý cukr výrazně přispívá k objemu celkově zkonzumovaného cukru a může vést k rozvoji řady onemocnění, včetně chorob kardiovaskulárních, trávicích, cukrovky, obezity, rakoviny a ztučnění jater.