Hlavní obsah

Hrušky, kapr, cizrna a další potraviny, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu

Foto: Liuba Bilyk, Shutterstock.com

Foto: Liuba Bilyk, Shutterstock.com

Vysoký cholesterol je hlavním rizikovým faktorem srdečního infarktu a onemocnění cév, tedy kardiovaskulárních chorob, a postihuje přibližně každého třetího dospělého člověka. Udržování správné hladiny cholesterolu je pro zachování zdraví tedy klíčové a významnou roli v tomto ohledu hraje strava. Které potraviny byste si měli dopřávat nejlépe každý den?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cholesterol je steroidní látka v lidském těle, nezbytná pro mnoho životně důležitých funkcí, ale jeho vysoká hladina je spojena s rizikem srdečních onemocnění a cévních problémů. Cholesterolu se někdy přezdívá „tichý zabiják“, člověk totiž nemusí dlouhou dobu vůbec vědět, že se s tímto problémem potýká. Nepociťuje vůbec žádné příznaky nebo varovné signály – dokud ho nepřekvapí třeba infarkt nebo mozková mrtvice. Každodenní jídelníček dokáže množství cholesterolu v organismu ovlivňovat mnohem více, než si možná myslíte.

Základem je pestrá strava, která zahrnuje širokou škálu živin z různých zdrojů, zejména čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné potravinybílkoviny. Ta může pomoci snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu (který se hromadí ve stěnách cév) a naopak zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol, což může vést k výraznému snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. Zjistěte, které potraviny se vyplatí zařadit do stravy, abyste zabránili velkým zdravotním problémům.

Jablka a hrušky

Podle výsledků nedávné studie Floridské státní univerzity mohou jablkahrušky, ovoce velmi bohaté na flavonoidy (antioxidanty), snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu v trávicím traktu a krevním řečišti. Rozpustná vláknina se nachází také v dalších rostlinných potravinách včetně ovsa, ječmene, čerstvé zeleniny a luštěnin.

Avokádo

Toto chuťově sice nevýrazné, o to ale prospěšnější ovoce je plné zdravých rostlinných tuků a omega 3 a 6 esenciálních mastných kyselin, které blahodárně působí na zdraví celého organismu. Hruškovec přelahodný neboli avokádo obsahuje velké množství vitaminů (zejména skupiny B, C a K), minerálů (vápník, železo, hořčík, jód a další), antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek, které pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a naopak snižovat hladinu toho zlého. Dalším zdrojem zdraví prospěšných tuků je panenský olivový olej, semínka a ořechy (nepražené a nesolené).

Losos, tuňák i kapr

Tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a 6 a dalších zdravých tuků. Hladinu cholesterolu v krvi ale pomůže stabilizovat rovněž konzumace sladkovodních ryb, jako je kapr, štika nebo candát. Odborníci doporučují dát si porci rybího masa minimálně třikrát týdně.

Foto: Shadow Inspiration, Shutterstock.com

Ryba v jídelníčku třikrát týdně přispívá ke zdraví srdce a cévFoto: Shadow Inspiration, Shutterstock.com

Ovesné vločky

Ovesné vločky, nejlépe celozrnné, jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Jejich zdraví prospěšné účinky potvrdila i jedna thajská studie, v rámci které lidé s vysokou hladinou cholesterolu konzumovali po dobu čtyř týdnů ovesnou kaši a došlo u nich za tuto dobu ke snížení hladiny LDL cholesterolu v průměru o deset procent. A co víc, betaglukany v ovesných vločkách přispívají ke snížení glykémie neboli hladiny krevního cukru.

Fazole a čočka

Čočka, hrách, cizrna nebo fazole jsou skvělou zásobárnou vlákniny i bílkovin, navíc mají nízký obsah tuků. Podle vědců při pravidelné konzumaci prokazatelně snižují hladinu cholesterolu v organismu. Jejich výhodou je, že mají v kuchyni téměř neomezené možnosti využití, můžete je přidat do salátů, polévek, připravit z nich pomazánku, pyré, zahustit jimi omáčky, nebo z nich dokonce upéct koláč.

Načítám