Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Cholesterol je steroidní látka v lidském těle, nezbytná pro mnoho životně důležitých funkcí, ale jeho vysoká hladina je spojena s rizikem srdečních onemocnění a cévních problémů. Cholesterolu se někdy přezdívá „tichý zabiják“, člověk totiž nemusí dlouhou dobu vůbec vědět, že se s tímto problémem potýká. Nepociťuje vůbec žádné příznaky nebo varovné signály – dokud ho nepřekvapí třeba infarkt nebo mozková mrtvice. Každodenní jídelníček dokáže množství cholesterolu v organismu ovlivňovat mnohem více, než si možná myslíte.
Základem je pestrá strava, která zahrnuje širokou škálu živin z různých zdrojů, zejména čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny a bílkoviny. Ta může pomoci snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu (který se hromadí ve stěnách cév) a naopak zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol, což může vést k výraznému snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. Zjistěte, které potraviny se vyplatí zařadit do stravy, abyste zabránili velkým zdravotním problémům.
Jablka a hrušky
Podle výsledků nedávné studie Floridské státní univerzity mohou jablka a hrušky, ovoce velmi bohaté na flavonoidy (antioxidanty), snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat vstřebávání cholesterolu v trávicím traktu a krevním řečišti. Rozpustná vláknina se nachází také v dalších rostlinných potravinách včetně ovsa, ječmene, čerstvé zeleniny a luštěnin.
Avokádo
Toto chuťově sice nevýrazné, o to ale prospěšnější ovoce je plné zdravých rostlinných tuků a omega 3 a 6 esenciálních mastných kyselin, které blahodárně působí na zdraví celého organismu. Hruškovec přelahodný neboli avokádo obsahuje velké množství vitaminů (zejména skupiny B, C a K), minerálů (vápník, železo, hořčík, jód a další), antioxidantů a dalších biologicky aktivních látek, které pomáhají zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu a naopak snižovat hladinu toho zlého. Dalším zdrojem zdraví prospěšných tuků je panenský olivový olej, semínka a ořechy (nepražené a nesolené).
Losos, tuňák i kapr
Tučné ryby jako losos, makrela nebo tuňák jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega 3 a 6 a dalších zdravých tuků. Hladinu cholesterolu v krvi ale pomůže stabilizovat rovněž konzumace sladkovodních ryb, jako je kapr, štika nebo candát. Odborníci doporučují dát si porci rybího masa minimálně třikrát týdně.
Ovesné vločky
Ovesné vločky, nejlépe celozrnné, jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Jejich zdraví prospěšné účinky potvrdila i jedna thajská studie, v rámci které lidé s vysokou hladinou cholesterolu konzumovali po dobu čtyř týdnů ovesnou kaši a došlo u nich za tuto dobu ke snížení hladiny LDL cholesterolu v průměru o deset procent. A co víc, betaglukany v ovesných vločkách přispívají ke snížení glykémie neboli hladiny krevního cukru.
Fazole a čočka
Čočka, hrách, cizrna nebo fazole jsou skvělou zásobárnou vlákniny i bílkovin, navíc mají nízký obsah tuků. Podle vědců při pravidelné konzumaci prokazatelně snižují hladinu cholesterolu v organismu. Jejich výhodou je, že mají v kuchyni téměř neomezené možnosti využití, můžete je přidat do salátů, polévek, připravit z nich pomazánku, pyré, zahustit jimi omáčky, nebo z nich dokonce upéct koláč.