Hlavní obsah

Popularita plastických operací se zvyšuje. Může za to srovnávání na sítích i finanční dostupnost

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Když si v 90. letech nechala žena zvětšit poprsí nebo upravit nos, byla jednou z mála. Dnes praskají čekárny plastických chirurgů ve švech. Společnost ISAPS zveřejnila loni v lednu výsledky celosvětového průzkumu, ze kterého vyplývá, že se počet zákroků od devadesátek zvýšil o 19,3 %. Čím to?

Článek

Zatímco dřív podstupovali lidé plastické nebo estetické operace jen sporadicky, dnešní generace v produktivní věku už je vnímá jako součást života. Nebojí se mluvit o tom, že jsou s něčím nespokojení a nesmiřují se s málem. A to je obrovské plus!

Plastický chirurg Dennis Schimpf, autor knihy Finding Beauty: Think, See and Feel Beautiful, vysvětluje: „Když si vzpomenete na dobu před pětadvaceti třiceti lety, máte z té doby jen několik fotek,“ říká Schimpf. „Možná z narozenin, svatby nebo jiné společenské události. Nyní, s mobilními zařízeními a platformami, máme doslova stovky, ne-li tisíce fotografií, na kterých se vidíme. Kvůli tomu se můžeme zaměřovat na to, co se nám na našem vzhledu nelíbí, a sledovat proces stárnutí. A s tím chtějí všichni bojovat. Jinými slovy, jsme pod neustálým dohledem – sami sebe.“

Nejčastější důvody, proč se lidé rozhodnou „jít pod kudlu“

1. Technologické pokroky

Doba jde kupředu ve všech směrech a ani plastická chirurgie nezůstává pozadu. Lékaři používají nejmodernější nástroje a operace, která dřív trvala několik hodin a po níž následovala dlouhá rekonvalescence, je dnes prováděna za polovinu času. Navíc už nezůstávají po plastických operacích tak viditelné jizvy (dají se i laserově odstranit).

2. Finanční dostupnost

Plastické operace už nejsou takové stigma, jako tomu bylo dřív. Podle Dennise Schimpfa je jeho typickým klientem žena pocházející ze střední vrstvy, kde oba manželé v rodině pracují. Už se nejedná jen o vyšší třídu, kde by členové rodiny nevěděli, co s penězi. Plastické operace si může dovolit téměř kdokoli. Navíc mnoho klinik nabízí i operaci na splátky, klienti využívají i různých kreditních karet.

3. Sebedůvěra

Jako důvod, proč se pro plastickou operaci rozhodli, lidé nejčastěji uvádějí, že si potřebují zvýšit sebevědomí. Dlouhodobě vnímají fyzické nedokonalosti jako problém, který se odráží i na jejich psychickém stavu. Může to být velký nos, povislá prsa, ochablé paže, operace očních víček nebo široké boky… Bez ohledu na oblast je plastická chirurgie často považována za jediný způsob, jak skutečně napravit pocity nespokojenosti a konečně posílit sebevědomí.

  • Z výsledku průzkumu z roku 2019, který provedla společnost RealSelf/Harris, vyplývá, že většina pacientů považuje plastickou chirurgii nebo kosmetické procedury za prostředek ke zvýšení sebevědomí.
Foto: guys_who_shoot, Shutterstock.com

Plastické operace se dají platit na splátky nebo v případě zdravotních problémů na ně přispívá i pojišťovnaFoto: guys_who_shoot, Shutterstock.com

4. Zdravotní problémy

Plastická chirurgie není jen o estetice, ale může být i jedním z prostředků, jak se zbavit bolesti nebo nepohodlí. Pokud má například žena příliš velká prsa, plastický chirurg jí jednoduchým zmenšením může pomoci od bolesti zad. Nebo při chrápání a špatném dýchání se dá pomoci operací nosu (septoplastika). Člověk to v tu chvíli nedělá z ješitnosti, nýbrž z důvodu zlepšení kvality svého života. Ostatně stejně jako u pacientů, kterým po radikálním hubnutí zůstala na těle uvolněná kůže, a musí proto podstoupit lowerbody lifting.

  • V tu chvíli na operaci přispívá i zdravotní pojišťovna, případně ji hradí celou.

5. Inspirace a srovnávání se

Nebude asi překvapením, že v přibývajícím počtu plastických operací mají prsty i influenceři. Mezi nimi je mnoho takových, kteří vypadají o mnoho let mladší, pyšní se záviděníhodným životním stylem a chtějí své sledující inspirovat. Pokud se ještě přiznají k plastické operaci, hodně lidí si to vezme za své a chtějí to také. I to má rozhodně značný vliv na to, proč jsou plastické operace stále na vzestupu. Je nutné si ale uvědomit, že ne pro každého je daná operace vhodná, a když si nechá žena s kulatým obličejem udělat nos jako Dara Rolins, která má obličej spíš hranatý, nebude to nikdy vypadat stejně.

Jaké operace se provádějí nejčastěji?

Anketa

Jaký názor máte na plastické operace?
Kladný, sám/sama jsem ji prodělal/a.
46,1 %
Zatím neutrální, ale uvažuji o tom, že nějakou podstoupím.
14,6 %
Naprosto s plastickými operacemi nesouhlasím. Lidé by měli být přirození.
39,3 %
Celkem hlasovalo 89 čtenářů.

Načítám