Hlavní obsah

Pijte vodu, pijte čistou vodu – a také mléko! Aneb jak během prázdnin uhlídat pitný režim u dětí

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Prázdniny narušují zažitý školní režim – a to je dobře. Přesto je však dobré stále myslet na určitou pravidelnost. Zůstat by mělo pět jídel denně, přísun ovoce a zeleniny a vhodný pitný režim, na který se zaměříme. Děti totiž věnují pozornost mnoha jiným věcem než sledování, kolik toho za den vypily.

Článek

Voda je pro lidský organismus životně důležitá. Podílí se mimo jiné na regulaci tělesné teploty či transportu živin. Kolik vody by proto měly děti vypít každý den? Odborníci na výživu obecně uvádějí toto:

  • Od 6 do 10 let věku připadá na kilogram hmotnosti dítěte 60 až 80 mililitrů tekutin.
  • Do 14 let by děti měly vypít 50 až 70 mililitrů tekutin na kilogram tělesné hmotnosti.

V letních vedrech je nutné množství přijatých tekutin navýšit. A platí to i při sportu, jemuž se děti o prázdninách věnují mnohdy častěji než během školního roku.

Příprava na túry a sportování

Před sportovním výkonem je nutné pěkně prohřát svaly a po něm je dobré svalstvo regenerovat. O tom nikdo nepochybuje. Ale možná nevíte, že organismus je potřeba před výkonem (i po něm) také řádně zavodnit. Jak na to?

„Během čtyř hodin před sportovní aktivitou je vhodné vypít alespoň 350 ml tekutin, ideálně pramenité nebo kohoutkové vody, aby byl organismus během pohybu hydratován. Po výkonu je zase dobré doplnit ztracené živiny,“ uvádí nutriční specialistka Markéta Veverková, vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí, a doplňuje: „Iontové nápoje nejsou u dětí potřeba, podle odborníků na sportovní výživu by měl dětský organismus ztrátu minerálních látek pokrýt.“

Jaké nápoje jsou pro děti vhodné?

Nejlepší je voda, ideálně jemně mineralizovaná, vhodná je například kojenecká. Ale co dělat, pokud ji děti odmítají? Zkuste na to jít kreativně. Děti milují všechno sladké, barevné a hravé a čistá voda právě v těchto ohledech trochu pokulhává.

To ale snadno vyřešíte, když do vody přidáte sezonní ovoce v podobě jahod, malin nebo meruněk, skvělé osvěžení nabízejí také citrusy či bylinky, jako je máta a meduňka. Jednotlivé kousky ovoce můžete také zmrazit do barevných kostek ledu. Z obyčejné vody tak máte najednou populární koktejl! Vhodné mohou být čaje či stoprocentní džusy (ty řeďte vodou). Anebo jednoduše vyrobte infuzovanou vodu.

Foto: InesBazdar, Shutterstock.com

Vaše ratolesti odmítají pít čistou vodu? Ochuťte jim ji například bylinkami nebo ovocemFoto: InesBazdar, Shutterstock.com

Jaké nápoje dětem raději nedávat?

Ačkoliv jsou velmi oblíbené, slazené a sycené limonády se pokuste z pitného režimu vynechat. Obsahují hodně cukrů a mají téměř nulovou výživovou hodnotu. Jejich častá konzumace se projevuje na tělesné hmotnosti a kazivosti zubů. Slazené minerálky navíc potlačují pocit hladu, a mohou proto rozhodit pravidelný stravovací režim. Pozor si dávejte také u takzvaných „light“ a „zero“ nápojů. Jsou v nich umělá sladidla aspartam, acesulfam K a cyklamát, která nejsou pro děti vhodná.

Nebojte se mléka

Rodiče často nemají jasno v otázce konzumace mléka. „Pokud dítě vypije sklenici polotučného mléka, přijalo přibližně pětinu denní porce bílkovin a čtvrtinu denní dávky vápníku. Nicméně do konzumace nápojů se mléko nezahrnuje, i když je to tekutina. Proto by třeba u snídaně měly mít děti vedle sklenice mléka i hrnek s neslazeným čajem či sklenici vody,“ vysvětluje Markéta Veverková.

Mléko také obsahuje lehce stravitelný cukr a pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Je tedy pro děti vhodné, a to zejména o prázdninách, které se často nesou v aktivním duchu. „Bílkoviny jsou základem pro pevné kosti a svaly, sportující děti jich mohou konzumovat o trochu více, tedy 1,2–1,5 gramu bílkovin na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Vápník zase pomáhá posilovat kosterní systém,“ uvádí nutriční specialistka. Mléko tedy ano, jen ho neberte jako náhradu tekutin: jak se říká, mléko není nápoj, ale potravina.

Pár vychytávek na závěr

Dítě zapomíná pít, nebo dokonce v zápalu hry ignoruje příznaky dehydratace? Můžete mu stáhnout do mobilu aplikaci, která mu to zvukovým signálem připomene. A jestli vaše ratolest nosí chytré hodinky, lze je s aplikací spárovat. Dobrým pomocníkem a motivátorem bývá také pěkná barevná lahev. Obal přece prodává – a to i v tomto případě.

  • A důležitá rada na závěr: Nepodceňujte hygienu! „Zní to možná jako samozřejmost, ale lahve na pití je třeba udržovat v perfektní čistotě. V neprůhledných lahvích se mohou tvořit plísně,“ upozorňuje obezitoložka Karolína Hlavatá. Stejně tak na pití nepoužívejte opakovaně jednorázové PET lahve (tedy ty, ve kterých se nápoje kupují), hrozí bakteriální nákazy.

Načítám