Hlavní obsah

Perimetrie: Vyšetření zraku, které bezbolestně zjistí glaukom a další oční nemoci

Foto: Rabizo Anatolii, Shutterstock.com

Foto: Rabizo Anatolii, Shutterstock.com

Perimetrie patří mezi klíčové vyšetřovací metody v oftalmologii. Oční lékař jejím prostřednictvím dokáže diagnostikovat nejrůznější oční onemocnění a sledovat jejich vývoj. Přečtěte si, jak vyšetření probíhá, kdy je potřeba a co vše dokáže odhalit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tento diagnostický postup je nezbytný pro včasné odhalení a sledování různých onemocnění zraku, jako je glaukom (zelený zákal), makulární degenerace či poruchy zrakového nervu (Jaké nemoci očí vás mohou postihnout po čtyřicítce?). Díky této moderní metodě je možné efektivně předcházet vážným komplikacím a zachovat si zdravý zrak.

Co je perimetrie

„Perimetrie je diagnostické vyšetření, které nám umožňuje vyšetřit zorné pole pacienta, tedy prostor, který vidíte, když se díváte přímo před sebe, aniž byste pohybovali očima. Vyšetření se provádí v temné místnosti, pomocí přístroje, který se nazývá perimetr,“ popisuje optometrista Jan Vaverka z oční kliniky Neovize Brno. Jde o jednoduchou a zcela bezbolestnou metodu, která má zcela nezastupitelné místo při určování diagnózy mnoha chorob zrakového ústrojí (Víte, co všechno škodí očím?).

Jak probíhá perimetrie

Kvalita vyšetření velmi závisí na spolupráci vyšetřovaného pacienta, který by měl ideálně po celou dobu průběhu soustředit pohled přímo před sebe. Perimetrii je možné provést dvěma způsoby.

1. Orientační vyšetření

Při té první, která je spíše orientační, stojí lékař proti pacientovi a vzájemně si s vyšetřovaným hledí do očí. Lékař ukazuje ze stran vždy určitý počet prstů a pacient hlásí, kolik prstů vidí a od jaké vzdálenosti.

2. Elektronická perimetrie: Statická a kinetická

Přesnější metoda je elektronická perimetrie, ke které se používá přístroj zvaný perimetr. Vyšetřovaný si vsedě položí bradu na podložku a čelo si opře o druhou. Do ruky dostane ovladač a jakmile uvidí světelný signál na různých místech zrakového pole, zmáčkne tlačítko. Přesnější je perimetrie statická, při níž se před pacientem objevují na obrazovce světelné body. „Tyto světelné body se objevují v různých částech zorného pole a s různou intenzitou. Výsledky se zaznamenávají a vyhodnocují pomocí počítače,“ říká Jan Vaverka. Méně přesná je  perimetrie kinetická, kdy nejsou zrakové vjemy generovány počítačem, ale lékařem, který pohybuje ukazovátky po konstrukci perimetru.

Foto: Rabizo Anatolii, Shutterstock.com

Vyšetření je zcela bezbolestné a provádí se v každé oční ordinaciFoto: Rabizo Anatolii, Shutterstock.com

Co zjistí perimetrie? Glaukom i nádor

Perimetrie pomáhá detekovat výpadky v zorném poli, které mohou být příznakem různých očních onemocnění, jako je glaukom (zelený zákal) či onemocnění sítnice. Lze ji provádět opakovaně, a tím zjišťovat, jak se onemocnění rozvíjí, zda se jeho postup zastavil, nebo kontrolovat úspěšnost a výsledky léčby.

Perimetrie je nezbytná, jak již bylo řečeno, zejména pro diagnózu glaukomu, také pro sledování onemocnění sítnice, jako je retinitis pigmentosa (soubor dědičných poruch), které může způsobit ztrátu periferního vidění. Dále ji lékaři používají při podezření na poškození zrakového nervu, které může být způsobeno nádorem, zánětem nebo traumatem, a u neurologických poruch, jako je mrtvice nebo nádory, které mohou ovlivnit zrakové dráhy v mozku.

Je perimetrie bolestivá?

„Vyšetření perimetrie je obecně zcela neinvazivní, může být pro někoho jen mírně nepohodlné, protože vyšetřovaný pacient musí zůstat v jeho průběhu nehybný a soustředit se na fixní bod po delší dobu. Není ale nepříjemné ani bolestivé,“ zdůrazňuje optometrista Jan Vaverka.

Jak často se provádí

Velmi užitečné může být pravidelné opakování perimetrického vyšetření zejména pro osoby s rizikem očních onemocnění. „Pokud máte rodinnou anamnézu glaukomu, riziko tohoto onemocnění je vyšší a pravidelná perimetrie může pomoci včas zachytit změny v zorném poli. Také pacienti s již diagnostikovaným glaukomem nebo jinými očními onemocněními by měli vyšetření pravidelně absolvovat, aby se monitorovala progrese onemocnění a účinnost léčby,“ uvádí Jan Vaverka.

Starší lidé a lidé s diabetem, kteří mají vyšší riziko očních komplikací, by také měli pravidelně podstupovat toto vyšetření. Pomůže včas zachytit změny a umožnit rychlou intervenci, což může zabránit vážným následkům, jako je úplná ztráta zraku. Proto je vhodné perimetrii zařadit do pravidelných preventivních očních prohlídek podle doporučení vašeho očního lékaře.

Načítám