Hlavní obsah

Otékají vám v horku nohy? Sedm tipů, které pomůžou. Správné boty i bylinky

Foto: Mallmo, Shutterstock.com

Foto: Mallmo, Shutterstock.com

Oteklé nohy trápí v létě spoustu lidí. Nejčastěji jde o projev onemocnění žil, otoky ale mohou souviset i s lymfatickým systémem, onemocněním srdce, jater nebo ledvin. Jak můžete svým nohám ulevit, abyste se cítili lépe? A kdy už je vhodné poradit se o potížích s lékařem?

Článek

Vysoké letní teploty mohou pro organismus představovat výraznou zátěž, obzvláště pak pro dolní končetiny, v nichž se hromadí krev, a záhy se objeví pocit těžkých nohou, nepříjemné pnutí, otoky a také bolest. Kondici nohou neprospívá ani sedavé zaměstnání nebo dlouhé stání, častý pobyt na slunci a nedostatek pohybu. To vše zpomaluje cirkulaci krve v cévách.

Proč nohy otékají?

Tělo se při vysokých teplotách potřebuje ochladit, a to se kromě silnějšího pocení děje i tím, že se zvýší průtok krve v podkoží. Laicky řečeno, teplo rozšiřuje povrchové žíly, včetně těch na nohou. V žilách se poté zvyšuje tlak, který se postupně přenáší až do cévních vlásečnic, v těchto místech začne docházet k úniku tekutin do okolních tkání a nohy poté otékají.

Příčinou otoků ale může být také přetěžování dolních končetin, například při dlouhých pěších výletech nebo jiných sportovních aktivitách, pokud to s nimi přeháníte, viníkem nepříjemných otoků může být i nevhodná obuv, příliš těsné oblečení nebo nadbytek soli ve stravě. Přinášíme vám několik šikovných tipů, které dokážou od otoků pomoci a mohou nohám výrazně ulevit.

Omezte pobyt na sluníčku

Pokud patříte mezi milovníky slunění, svým nohám příliš dobrou službu neprokazujete. Jestliže na otoky dolních končetin trpíte, snažte se pobyt na přímém slunci ve velkém horku omezit na minimum a agresivním paprskům se příliš nevystavovat.

Přezujte se

Noste ideálně pohodlné zdravotní boty a ve správné velikosti. Pokud trávíte podstatnou část dne v botách, které neposkytují dostatek prostoru pro chodidlo a prsty, nebo dokonce nohu svírají, otok na sebe nenechá dlouho čekat. Můžou se navíc přidat bolesti a časem dokonce nejrůznější deformace chodidel. Nekupujte si příliš těsnou a neprodyšnou obuv a při akutních potížích se přezujte do volných sandálů nebo pantoflů.

Studené obklady

Chladivé obklady na lýtka spolehlivě již během pár minut zmírní nepříjemné tlaky, křeče i otok. Zkusit můžete také vlažnou vodní lázeň na nohy s epsomskou solí, která odvádí toxiny a napomáhá k relaxaci.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Příčinou otékání nohou může být žilní onemocnění i nadměrné přetěžování, třeba při sportuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Střídavá sprcha a koupel se solí

Při obtížích se klidně několikrát denně vysprchujte a osvěžte nohy střídáním teplé a studené vody. Procedura by měla trvat alespoň pět minut.

Dejte si zeleninu a bylinný čaj

Jídelníčkem zmůžete také dost. Zařaďte ke každému jídlu hodně zeleniny, která pomáhá s odvodněním organismu. Diuretické účinky má zejména kořenová zelenina, jako celer nebo petržel, dále rajčata či salátová okurka. Při otocích můžete také sáhnout po bylinkách, jako jsou pampeliška, bříza, jetel, jalovec nebo kopřiva.

Nohy nahoru

Poloha se zvednutýma nohama je starý trik, který funguje naprosto spolehlivě. Pokud přes den hodně sedíte nebo stojíte, na chvilku si lehněte, nohy podložte polštářem nebo alespoň zvedněte do vodorovné polohy (například na druhou židli) a odpočiňte si. Nohy můžete zároveň jemně promasírovat a procvičit. Polohování, kdy máte končetiny nad úrovní srdce a krev stéká k srdci díky gravitaci, je rychlý způsob, jak si okamžitě ulevit od otoků.

Sáhněte po mastích a gelech

Jako první pomoc obvykle dobře zafungují nejrůznější masti a chladivé gely z lékárny (např. kostivalové, konopné či oblíbené koňské či protizánětlivé masti a krémy).

Pokud se problémy opakují, raději k lékaři

Veškeré výše uvedené metody sice rychle uleví od otoku i bolestí, nevyřeší ale skutečnou příčinu problémů s otékáním dolních končetin. Proto je určitě vhodné, zejména v případech, že se problémy objevují často nebo se otoky, tlaky, křeče či pocit těžkých nohou zhoršují, vyhledat svého praktického lékaře, který určí další postup léčby, případně vás odešle na vyšetření za dalšími odborníky.

Načítám