Hlavní obsah

Největší mýty o interrupci: Způsobuje rakovinu a neplodnost. Fakta jsou jiná

Foto: Tattoboo, Shutterstock.com

Foto: Tattoboo, Shutterstock.com

Podle údajů ČSÚ počet těhotenství, která jsou uměle ukončena, meziročně klesá. Přesto jsou situace, kdy k tomu dojít musí – nebo žena zkrátka jen chce. Nenechte se při svém rozhodnutí obalamutit fámami a mýty. Tohle je 5 nejčastěji tradovaných přesvědčení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V České republice je interrupce brána za poměrně běžnou věc. Češky (a celá veřejnost) to v převážně ateistické zemi považují za bezpečnou a legální volbu každé ženy, ať už ji podstupují z ekonomických důvodů, problému ve vztahu, psychického nastavení, nedobrovolného sexuálního styku nebo jakéhokoli jiného.

Co je vlastně potrat a jak probíhá?

Interrupce nebo-li potrat je zákrok, při kterém lékař ukončí těhotenství. Existují dva druhy potratu – chirurgický a farmakologický (pilulkový). Obecně lze provést potrat do 12. týdne těhotenství. V prvním případě žena nastoupí do nemocnice a v celkové anestezii jí je speciální savkou odsáto plodové vejce z děložní dutiny. Lékařský potrat lze provést do 9. týdne těhotenství a probíhá tak, že kompetentní lékař předepíše tzv. potratovou pilulku, kterou žena užije pod jeho dohledem, a ještě hodinu v zařízení vyčká, aby se předešlo případným komplikacím. Dva dny poté je podán další lék. Poté už jen kontrola zhruba za tři týdny.

5 nejčastějších mýtů o potratu

Přestože se jedná o rutinní zákrok, který lékaři provádí na klinikách téměř denně, stále kolem potratu panují předsudky. Zejména nyní, kdy na jedné z pražských nemocnic proběhla záměna žen, z nichž jedna byla těhotná. Jedná se ale o velmi vzácnou shodu náhod, která nic nevypovídá o samotném potratu ani lékařích, kteří jej provádí. Jaké jsou nejčastější fámy?

1. Potrat způsobuje rakovinu prsu

Světová zdravotnická organizace (WHO) a další odborníci vydali prohlášení, že mezi rakovinou prsu a potratem není žádná souvislost. Komplikace po interrupci jsou vzácné – pouze asi 0,5 % potratů vede ke komplikacím a ty ještě nejsou ve většině vážné. Nejčastěji je to infekce. Neexistuje žádný lékařsky uznávaný důkaz, který by prokazoval jakoukoli souvislost mezi potratem a jakýmkoli typem rakoviny.

Foto: mariakray, Shutterstock.com

Existují dva způsoby interrupce. Po dohodě s lékařem si může žena sama vybrat, který pro ni bude vhodnějšíFoto: mariakray, Shutterstock.com

2. Na potrat chodí hlavně mladé nezodpovědné ženy

Toto je nejčastější přesvědčení. Společnost se domnívá, že potrat podstupují ženy, které si nejsou vědomy možných rizik při pohlavním styku a nijak se nechrání. To není pravda. Některé ženy, které podstoupí potrat, tvrdí, že antikoncepci během měsíce, kdy otěhotněly, užívaly. Je důležité si uvědomit, že žádná antikoncepce nemá 100% účinnost. Navíc potrat podstupují i ženy starší, které se mylně domnívaly, že už prochází menopauzou a až posléze zjistí, že jsou těhotné.

3.  Po prodělaném potratu je problém znovu otěhotnět

Průzkumy prokázaly, že potrat není spojen s vyšším rizikem neplodnosti a ženy mohou bez komplikací znovu otěhotnět. Není rozdíl, zda podstoupí lékařský nebo pilulkový potrat. Většina žen začne znovu ovulovat brzo po zákroku. Stejně jako se navrátí menstruace. Pokud se chce žena dalšího nechtěného těhotenství vyvarovat, musí začít s užíváním nebo používáním antikoncepce.

4. Potrat způsobuje psychické problémy

Říká se tomu postabortivní syndrom (PAS) a žena při něm může pociťovat deprese nebo pocity úzkosti. Jedná se o ty samé syndromy, jaké může kdokoli prožít po velkém stresu – při posttraumatické stresové poruše. Může a nemusí. Odborníci se na existenci PAS neshodli. Psychologové však tvrdí, že vzhledem k tomu, že je interrupce dobrovolný zákrok, většina pacientek pociťuje spíš úlevu. Podle americké studie, více než 95 % žen dotazovaných pět let po potratu uvedlo, že to pro ně bylo správné rozhodnutí.

5.  Potrat je nepřirozený a měl by být zakázaný

Tento názor zastávají zejména páry, které z nejrůznějších důvodů nemohou mít děti. Proč u zdravé ženy nevyužít této šance, když evidentně děti nechce? Důvod je nasnadě: při těhotenství dochází k mnoha tělesným změnám a rozhodně se nejedná o procházku růžovou zahradou. Nikdo nemůže po ženě chtít, aby dítě odnosila, když jej sama z jakéhokoli důvodu nechce.

V tomto článku vyvracíme mýty, které jsou spojeny s dobrovolným potratem, nikoli tím, který byl ženě doporučen ze zdravotních důvodů.

Načítám