Hlavní obsah

„Místo osmi knedlíků jen tři.“ Srdce ochráníte i používáním zdravého rozumu, říká známý lékař

Vysoký tlak či cholesterol jsou tiší zabijáci. Přesto si Češi jejich hodnoty často vůbec nehlídají. Svému srdci a cévám přitom dávají zabrat třeba i přílišným solením. A tragédie pak na sebe nenechají dlouho čekat. Existuje cesta ven? Podle šéfa českých internistů Richarda Češky ano. A nemusí být nijak bolestivá.

Článek

Proč už není největším strašákem naší populace infarkt, ale spíš srdeční selhání? A jak své zdraví zlepšit i bez radikálních změn? To jsou některé z otázek, na které v novém dílu MUDrování s Danielou odpovídá profesor Richard Češka.

Srdce na chvostu zájmu

Vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, obezita nebo kouření, to jsou některé nemoci a hříchy, které ničí srdce a cévy. Právě kardiovaskulární choroby jsou u nás nejčastější příčinou úmrtí – Češi na ně umírají asi o 20 procent častěji než třeba Francouzi nebo Dánové.

Podle preventivního kardiologa Richarda Češky je ale ohrožuje především jiná věc. A to je nezájem o vlastní zdraví. Řada lidí vůbec neví, jak na tom je. Jaké mají hodnoty cukru, tlaku nebo cholesterolu, často neřeší, ani když to s nimi nevypadá zrovna nejlépe. Natož aby řešili rizikové faktory vážných nemocí. „Pacientům se měří glykemie, krevní tlak, cholesterol… Výsledky mají. Ale když se zeptám, řeknou, že je nevědí a že je to asi dobré. Pacient by měl o svých rizikových faktorech vědět,“ míní předseda České internistické společnosti.

Odpovědnost za svůj zdravotní stav podle něj lidé stále spíše přehazují na lékaře. „Pacient, když už se rozhodne, že lékaře navštíví, tak předpokládá, že všechny své trable přenese na něj. A ten je všechny vyřeší, zatímco pacient chce často dělat minimum,“ říká Richard Češka.

S kým jsme si povídali?

Profesor MUDr. Richard Češka, CSc., FACP, FEFIM, je přední český internista. Působí na III. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze, kde vede Centrum preventivní kardiologie. Zaměřuje se na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění, metabolického syndromu a poruch lipidového metabolismu. Je předsedou České internistické společnosti.

Foto: Proženy.cz

Richard Češka mluvil o nemocích srdce a cév a o zlozvycích, které škodí zdravíFoto: Proženy.cz

Vepřo knedlo zelo nemusí být tabu

A jak tedy o své srdce a cévy nejlépe pečovat? Podle profesora Richarda Češky není ve většině případů nutné dělat žádné radikální veletoče – často si vystačíte s používáním zdravého selského rozumu.

Máte předepsané léky třeba na tlak? Užívejte je tak, jak máte. Jednoduché? Ano, přesto se to podle průzkumů často vůbec neděje. A jestli vám nevyhovuje všeobecně doporučovaná středomořská strava, můžete si zdravěji přizpůsobit naši českou kuchyni.

„V 60 letech někoho těžko přesvědčím ke středomořské dietě. Bude dál jíst svoje knedlo zelo vepřo. Ale když třeba odřízne viditelný tuk, nedá si osm knedlíků, ale tři a k tomu horu zelí, tak to vůbec není nezdravé jídlo. A ten pacient ho bude akceptovat,“ říká lékař.

Richard Češka vede už řadu let Centrum preventivní kardiologie na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Data okolo kardiovaskulárních chorob podle něj před lety vypadala ještě hůř. Podařilo se snížit úmrtnost na akutní infarkt, což je podle Češky vizitkou špičkové české intervenční kardiologie.

Roste naopak počet lidí trpících srdečním selháním. Při něm srdce nedokáže vypumpovat dostatečné množství krve. „Bohužel celá řada pacientů se po infarktu dostane do fáze srdečního selhání. Nakonec se potíže projevují velice nehezky a kvalita života je špatná. Těžká dušnost, nevýkonnost, únava…,“ popisuje odborník.

Podcast MUDrování s Danielou

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Podcast MUDrování s Danielou o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na Proženy.cz. Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDrování s Danielou i odebírat.

Načítám