Hlavní obsah

Zdraví na cestách: Neměl by vám chybět repelent a nechte se očkovat, i když jedete jen po Evropě

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Očkování, repelenty a často také selský rozum. To jsou některé z nezbytností, díky kterým si z letního cestování nepřivezete nechtěný suvenýr v podobě podlomeného zdraví. Na rizika je třeba myslet nejen při cestách za exotikou, ale i na dovolené v Evropě.

Článek

Hlavní sezona dovolených a prázdninových cest za dobrodružstvím začala. Ať už máte namířeno k moři, do hor nebo kamkoliv jinam, nezapomínejte na své zdraví. Cestování totiž může přinést celou řadu zdravotních rizik. A co začne jako pohodová dovolená, může končit trápením v nemocnici.

Pomůže alkohol jako prevence zažívacích potíží na cestách? Jak správně používat repelent a čemu se na dovolené rozhodně vyhnout? Poslouchejte nový díl podcastu MUDr.ování. Tentokrát s odbornicí na cestovní medicínu, lékařkou Dorou Jedličkovou.

Cestujete v létě po Evropě a říkáte si, že kromě lékárničky v autě nic nepotřebujete? Omyl. Podle odbornice na cestovní medicínu doktorky Dory Jedličkové z Fakultní nemocnice Bulovka je vhodné jít před odjezdem například pro očkování proti žloutence typu A.

„Je to očkování, které se vyplatí, i pokud necestuji vůbec nikam. Ale při cestách kamkoliv - třeba i po Rakousku nebo Španělsku - se pravděpodobnost nákazy zvyšuje. Tím, že se stravuji venku, jsem hodně mimo domov, setkávám se se spoustou lidí,“ vysvětluje lékařka.

Repelent s sebou

Vyplatí se myslet i na to, že v řadě zemí na východ od České republiky nebyla vymýcena vzteklina. A svá rizika s sebou nese třeba i cestování po turisticky nejoblíbenějším Chorvatsku. Podle lékařky je třeba mít se tam na pozoru zejména před komáry.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Dora Jedličková vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Poté několik let působila na interním oddělení v Okresní nemocnici Tábor. Mezi lety 2003 a 2006 se účastnila misí s Lékaři bez hranic. Od roku 2008 pracuje na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a věnuje se výuce studentů.

Foto: Proženy.cz

Lékařka Dora Jedličková v MUDr.ování mluvila o všem, co se týká ochrany zdraví při cestováníFoto: Proženy.cz

„Nerada bych cestovatele strašila. Ale štěstí přeje připraveným. Jsou tam komáři, kteří mohou přenášet onemocnění, jež nejsou snadno léčitelná. Jedná se především o viscerální systémovou leishmaniózu. Po poštípání se po těle rozběhne parazit, který napadá vnitřní orgány. Projevuje se většinou vysokými horečkami,“ přibližuje Dora Jedličková.

Řada tuzemských lékařů podle ní nepočítá s tím, že si člověk může takové onemocnění přivézt právě z Chorvatska či Itálie, ke správné diagnóze se tak často dostávají delší dobu. Příznaky se totiž mohou objevit i týdny po návratu z dovolené.

Účinný repelent by proto měl být základní součástí výbavy cestovatele. Ideální je koupit ho už v Česku a aplikaci několikrát denně opakovat. Účinnost totiž postupně snižuje například pocení.

Horečka lámající kosti

Pokud míříte za exotikou, je ideální prokonzultovat očkování a další prevenci s odborníky. Například v některém z očkovacích center či center cestovní medicíny. Třeba populární jihovýchod Asie je zároveň rizikovou oblastí pro obávanou horečku dengue.

„Té bych se tam obávala nejvíce, pokud bych nebyla očkovaná. Pacient většinou onemocní do týdne. Začne mít horečky, a to poměrně vysoké a nepříjemné. Jsou při ní bolesti celého těla, zvláště kostí. Horečka se v angličtině popisuje doslova jako lamač kostí a někteří pacienti popisují, že je to, jako by jim hořely kosti či svaly,“ dodává Dora Jedličková.

Načítám