Hlavní obsah

Zdravé opalování neexistuje, říká lékařka. Hodiny na lehátku vedou k fatálním potížím

Foto: Opat Suvi, Shutterstock.com

Foto: Opat Suvi, Shutterstock.com

Pokožka nezapomíná. Každé spálení zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže a hodiny strávené na lehátku se vám dříve či později zúčtují. V lepším případě jen v podobě vrásčitého obličeje a pigmentových skvrn. Jak tedy z léta vyváznout se zdravou kůží?

Článek

Možná se i vy těšíte, až si u moře lehnete na lehátko a začnete chytat bronz. Ještě než tak učiníte, poslechněte si rady dermatoložky. V novém dílu podcastu MUDr.ování se dozvíte, jak o pokožku v létě pečovat a na co radši rychle zapomenout.

Trend opálené pokožky pomalu střídá trend kůže, která je především zdravá a svěží. Přesto vyráží řada lidí na dovolenou s vidinou polehávání na sluníčku a intenzivního chytání bronzu. Můžeme se opalovat i tak, abychom kůži netrápili? Podle dermatoložky Natálie Havlíček to možné není.

„Nic jako zdravé opalování neexistuje. Bohužel to je mýtus. Vždy to pacientům říkám a apeluji, že opravdu škodí. Je lepší být ve stínu, i tam máte sluníčka dostatek,“ říká lékařka v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Natália Havlíček je lékařkou v oboru dermatovenerologie. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Během studia se zapojila do výuky mediků na Ústavu histologie a embryologie jako demonstrátorka histologických preparátů. Pracovala mimo jiné ve Fakultní nemocnici Bulovka, nyní působí v Dermatologickém centru Anděl v Praze.

Foto: Proženy.cz

MUDr.ování navštívila dermatoložka Natália Havlíček (vpravo)Foto: Proženy.cz

K moři je podle ní pro většinu Čechů ideální brát opalovací krém s ochranným faktorem 50, po pár dnech je možné přejít na 30. Ani použití krému by ale lidé neměli brát jako bezpečnou ochranu, díky které se mohou celý den bez obav vystavovat slunci.

„Opalovací krém neslouží k tomu, abyste se opalovali. Slouží k tomu, aby vás chránil. Určitě byste se neměli aktivně vystavovat slunci. Nelehala bych si na pláž jen z toho důvodu, abych měla snědší kůži,“ dodává odbornice.

Zrádný melanom

Proč se slunci nadměrně nevystavovat? Důvodem není jen předčasné stárnutí pokožky a skvrny, ale zejména melanom, tedy rakovina kůže. Natália Havlíček vídá takové pacienty poměrně pravidelně. Většinu případů se podle ní naštěstí podaří odhalit ve stadiu, kdy postačí nebezpečný útvar vyříznout a není třeba nasadit onkologickou léčbu. Vše tedy závisí na tom, aby lidé včas přišli na preventivní prohlídku.

Ideálně kontrolujeme znaménka před létem, i když na kontrolu není nikdy špatný čas. Před létem je to kvůli tomu, že pigmentová znaménka ještě nejsou nijak změněná v důsledku slunečního záření. Po dovolené doporučuji počkat dva až tři měsíce, abychom viděli znaménka v klidovém stadiu,“ upřesňuje lékařka.

Znaménka by si lidé měli kontrolovat i sami. V případě pochybností je lepší jít k lékaři. I když se nakonec ukáže, že se na kůži objevila jen stařecká bradavice, je lepší mít jistotu. Melanom je totiž agresivní nádor, který rychle vytváří metastázy.

„Je dobré pozorovat, jestli se nemění barva, velikost nebo tvar znaménka. Pokud se barva změní najednou - třeba celý život máte znaménko světle hnědé a najednou je tmavší nebo za krátký čas naroste - tak je určitě vhodné navštívit dermatologa,“ dodává Natália Havlíček.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám