Hlavní obsah

V lékárně vám můžeme odhalit vážné nemoci. Nebojte se s námi mluvit, říká farmaceut

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Mohou odhalit nevhodné kombinace léků, změřit tlak nebo doporučit lepší přípravek na naše neduhy, než jaký jsme si našli na internetu. Představa, že jsou lékárníci jen prodavači krabiček, je nejspíš už překonaná. Přesto ale řada lidí jejich služeb plně nevyužívá.

Článek

Nebojte se chodit do lékárny pro radu i preventivní vyšetření. Co všechno pro vás může lékárník udělat? A jak se řeší výpadky léků? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování, tentokrát s lékárníkem Martinem Valátem.

Vnímání role lékárníků se prý zlepšilo během pandemie covidu-19, kdy u nich mnoho lidí hledalo zdravotní rady. Pacienti se ale stále poměrně ostýchají s lékárníky o svých zdravotních potížích mluvit a poradit se.

„Pokud jde třeba o samoléčbu, když si chce pacient koupit přípravek, opravdu není třeba dělat si průzkumy na internetu a potom přijít do lékárny, že chce ten jeden konkrétní produkt. Je vhodnější přijít, popsat ten problém a lékárník či farmaceutický asistent nabídne to nejvhodnější,“ říká v podcastu MUDr.ování Martin Valát, člen představenstva České lékárnické komory a manažer řízení procesů a lékárenství v lékárnách BENU.

S kým jsme si povídali?

PharmDr. Martin Valát vystudoval Farmaceutickou fakultu (FaF) Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Je členem představenstva České lékárnické komory (ČLnK) a pracuje jako manažer řízení procesů a lékárenství a lékárník v síti lékáren BENU.

Foto: Proženy.cz

Hostem MUDr.ování byl farmaceut Martin ValátFoto: Proženy.cz

„Pacienti se často diví, proč jsme tak zvědaví. Že si přece přišli pro konkrétní léky a my se ptáme, co je trápí. Může to vzbuzovat dojem, že nevíme, k čemu ten přípravek slouží. Ale my se jen snažíme zjistit, jestli je to opravdu to, co pacient chce a potřebuje. A případně doporučit vhodnější přípravek,“ dodává.

Doplňte si lékárničku

Martin Valát zároveň připomíná, že lékárník může sehrát roli jakési pojistky - kontroluje, jestli pacient neužívá nevhodné kombinace léků, které by mohly na zdraví napáchat více škody než užitku. Od věci prý není - zejména u lidí, kteří užívají léků vícero - přijít s kompletním seznamem přípravků a zkonzultovat, zda je léčba účinná a vše spolu takzvaně sedí.

Pokud jde o nadcházející sezonu respiračních chorob, doporučuje Martin Valát už nyní doplnit lékárničku, a to alespoň léky na horečku, rýmu či kašel. „To nepovažuji za zbytečné zásobení. Když už člověk takzvaně odpadne, je lepší se vyležet a ne teprve shánět léčivé přípravky,“ radí odborník.

Nezapomeňte na cholesterol a cukr

Pokud už si lidé jdou pro léky na rýmu nebo kašel, můžou se v lékárně rovnou zamyslet i nad podstoupením nějakého preventivního vyšetření. Právě prevence je totiž další oblastí, na kterou se lékárníci soustředí.

Výhodou je v tomhle ohledu dostupnost lékáren, které jsou dnes téměř na každém kroku. Ulehčit tak trochu mohou i přepracovaným praktikům. „Poměrně oblíbenou službou je měření cukru, respektive glukózy v krvi, kvůli podezření na cukrovku. Stejně tak měříme i cholesterol nebo kyselinu močovou v krvi,“ popisuje Martin Valát.

Co se zatím v oblasti prevence v lékárnách nerozjelo, je očkování. O aplikaci různých vakcín právě v lékárnách se v posledních letech také hodně mluví. Mezi lékárníky prý zájem o podávání očkování je - koneckonců, jde o vysokoškolsky vzdělané zdravotnické pracovníky a v řadě evropských zemí taková možnost existuje. U nás je ale zatím vše ve fázi debat.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Česká lékárnická komora

Načítám