Hlavní obsah

O hubnutí s nutričním specialistou: Nekupujte zbytečné potravinové doplňky a zapomeňte na škodlivé diety

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jen málokde najdete tolik zavádějících informací, podvodných „zázračných“ preparátů nebo vyložených nesmyslů jako v oblasti výživy. Cesta ke zdravému stravování i vysněné postavě je přitom možná mnohem jednodušší, než se řada lidí domnívá.

Článek

Může dovolenkové hodování napáchat škody na vaší postavě? Jaké diety raději ani nezkoušet a které potraviny jsou zdravější, než se na první pohled zdá? Vše o výživě probíráme v novém dílu podcastu MUDr.ování, tentokrát s nutričním specialistou Davidem Erbanem.

Máte černé svědomí z toho, že jste si během dovolené „vyhodili z kopýtka“ a dopřávali jste si nadmíru jídla, přestože se jindy snažíte jíst zdravě? Pro vás má nutriční specialista David Erban dobrou zprávu. Pravděpodobně jste svému tělu a postavě žádnou katastrofu nezpůsobili. „Je důležité, aby lidé řešili, co jedí a jak se hýbají, po celý rok. Když budu 350 dní v roce nad stravou přemýšlet a nějak se snažit a potom odjedu na all inclusive a pořádně si to užiju, tak to vlastně nic neudělá,“ říká v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

Ing. Mgr. David Erban je nutriční terapeut. Vystudoval na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a zároveň absolvoval obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze, kde se výživě věnoval z technologického a chemického hlediska. Kromě terapeutické praxe sdílí osvětu v oblasti výživy na instagramovém účtu @ten_nutricni a v podcastu Nutrice u dvou přátel.

Foto: Proženy.cz

David Erban byl hostem podcastu MUDr.ováníFoto: Proženy.cz

Sám výživou a nutričním poradenstvím doslova žije a zábavnými příspěvky o potravinách a stravování si na instagramu získal podporu mnoha fanoušků. Nejčastěji ale Davida Erbana vyhledávají lidé, kteří chtějí trvale a jednou provždy zhubnout.

„Častou chybou je, že lidé věří různým šarlatánům nebo extrémním dietám, které slibují za pár týdnů mít o 10 nebo 15 kilo méně. Ten výsledek se třeba i dostaví, nicméně potom dojde k jojo efektu a člověk je na tom vlastně i hůř, než byl na začátku,“ míní nutriční specialista.

Pozor na nutriční pasti

Jednou z diet, kterou by David Erban nedoporučoval zkoušet, je například carnivore dieta, tedy stravovací plán založený především na konzumaci masa a živočišných výrobků a omezení ovoce a zeleniny. „Aby lidé přijali dost kalorií z masa, tak jedí tučné, které obsahuje nasycené mastné kyseliny. A když jich jíme moc, mohou zvyšovat LDL cholesterol, ten zlý cholesterol. Tím se zase zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Z dlouhodobého hlediska to může být nebezpečné,“ přibližuje odborník.

Stejně tak podle něj lidé často zbytečně vyřazují z jídelníčku potraviny, o kterých se pouze domnívají, že jim brání zhubnout. Ve skutečnosti si ale jen dělají stravu méně pestrou. Platí to třeba o lepku, který zavrhují i lidé, kteří s ním nemají žádný problém. „Je to pouhá bílkovina a stejně jako jakákoliv jiná bílkovina se v našem těle, pokud jsme zdravý člověk, chová přesně tak, že se nám rozštěpí na jednotlivé aminokyseliny a ty jsou potom tělem použity podle potřeby,“ vysvětluje David Erban.

Doplňky nepotřebujete

Stejně jako držení extrémních a jednostranných diet představuje podle experta slepou uličku i pořizování nejrůznějších potravinových a vitaminových doplňků. Lidé se prý často nechávají strhnout líbivým marketingem a zbytečně vyhazují peníze. Většina vitaminů a minerálů se totiž dostatečně doplňuje z pestré stravy. „Jsou tam nějaké výjimky, například v zimě bych doporučil suplementovat vitamin D. Tou druhou věcí jsou třeba omega-3 mastné kyseliny,“ zmiňuje odborník.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám