Hlavní obsah

Půlka Čechů zanedbává prevenci, říká praktický lékař. Přitom po doktorech chodíme nejvíc v Evropě!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Praktický lékař má být první, za kým půjdete se zdravotními neduhy. A může vám ušetřit komplikace i čas. Přesto řada lidí raději bloudí zdravotnickým systémem a podstupuje často i zbytečná vyšetření. Co vše tedy po svém praktikovi chtít a jaké novinky na vás v ordinacích čekají?

Článek

Kdy jít k praktickému lékaři a proč Češi stále podceňují preventivní prohlídky? Jaké chyby jako pacienti dělají a v čem selhává systém? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování, tentokrát s předsedou Sdružení praktických lékařů Petrem Šonkou.

Vybaví se vám při myšlence na návštěvu praktického lékaře čekárna plná nervózních a kašlajících pacientů a lékař, který neví, kam dřív skočit? Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky patří tenhle obrázek už většinou spíše do minulosti.

„Opravdu se to mění. Když jsem před dvaceti lety začínal, bylo frustrující, když jsem ráno přijel do práce a v čekárně už sedělo 20 pacientů a člověk věděl, že do konce pracovní doby bude pořád pod tlakem,“ říká v podcastu MUDr.ování Petr Šonka, který zároveň působí jako praktik v Přešticích na Plzeňsku.

Velký posun v organizaci práce přinesla covidová pandemie, během níž se pacienti ve velkém naučili praktickým lékařům nejdříve volat a až poté se za nimi vydávat osobně.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Petr Šonka je praktický lékař a předseda Sdružení praktických lékařů ČR. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 2003 je praktickým lékařem v Přešticích na Plzeňsku. Působí také v pracovních skupinách nebo odborných komisích Ministerstva zdravotnictví.

Foto: Proženy.cz

Hostem MUDr.ování byl předseda Sdružení praktických lékařů Petr ŠonkaFoto: Proženy.cz

Zdravotní (ne)gramotnost?

Podle statistik zároveň Češi během roku podniknou mnohem víc návštěv u různých lékařů, než je tomu ve většině Evropy. Čím to je? Podle šéfa praktiků to rozhodně není tím, že bychom byli většími hypochondry. Je za tím spíš špatně postavený systém.

Máme málo všeobecných lékařů generalistů, kteří by měli obstarávat základní péči. Naopak máme hodně ambulantních specialistů. Často jsme svědky, že pacient chodí třeba i ke dvěma specialistům stejné odbornosti. Není výjimka, že chodí k jednomu ortopedovi s ramenem, k druhému s kolenem a zároveň s bolavými zády na neurologii,“ říká Petr Šonka.

Češi zanedbávají prevenci

Zároveň si však čeští pacienti stále neosvojili pravidelné návštěvy praktického lékaře za účelem prevence vážných chorob. Do ordinace byste měli zavítat jednou za dva roky a podrobit se v podstatě „inventuře zdravotního stavu“. Lékař díky takové návštěvě projde nejen aktuální stav, ale také případná rizika do budoucna.

Klíčová je i účast na screeningových programech. Pár jednoduchých vyšetření může včas odhalit problém a zachránit život, mnoho lidí je ale stále úplně ignoruje. A to často i přes adresné pozvání. „Co se týče preventivních prohlídek, tak máme asi padesátiprocentní provyšetřovanost jako populace. To znamená, že půlka lidí na prevence prostě nechodí. Teď s novým systémem organizace práce pacienty zveme a občas nás také někdo pošle do háje,“ dodává lékař.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Co vás čeká při preventivní prohlídce u obvodního lékaře

Pokud se cítíte fit, stačí jedna návštěva ročně, zato komplexní. Podle vašeho věku se rozběhne kolo testů hrazených ze zdravotního pojištění. Patří sem vyšetření:

  • celkového cholesterolu a tukových látek v krvi
  • hladiny cukru v krvi
  • vyšetření EKG
  • vyšetření moči diagnostickým papírkem. Ideálně při každé preventivní prohlídce, stejně jako měření krevního tlaku.
  • speciální test na okultní (skryté) krvácení. Kdo by měl pochyby, může jej zakoupit i v lékárně a vyšetřit se doma. V případě nějakého nálezu se však není třeba hned lekat. Je-li ve stolici krev, důvodem, proč tomu tak je, si nebude nikdo jistý před kolonoskopií.
  • u pacientů trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi se automaticky vyšetřuje funkce ledvin
  • HPV test
  • oční vyšetření, u kterého sice není pevně stanovena frekvence, ale může být důležitou součástí prohlídek

Shrnutí článku si také můžete poslechnout v audioverzi.

Načítám