Hlavní obsah

Šedý zákal je nenápadný a dlouho o něm nemusíte vědět. Přijdou k nám i prakticky slepí lidé, říká oční lékařka

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Oční chirurgové dnes dokážou doslova zázraky a životy svých pacientů mění během pár minut. Mnoho lidí ale o svých zrakových potížích ani neví a nevědomky se přizpůsobují horšímu vidění. Následky mohou být fatální třeba za volantem. Na co tedy dát pozor?

Článek

Kdy poprvé zajít na oční a proč jít na prohlídku, i když necítíte žádné potíže? Jak dnes vypadají moderní oční operace a co všechno dokážou? To vše jsme probraly s primářkou Oční kliniky NeoVize Brno Šárkou Skorkovskou. Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování.

Docentka Šárka Skorkovská provedla už desítky tisíc očních operací. Pokoru i zdravou míru nervozity prý ale před výkony pořád má. Operace oka zůstávají i přes moderní technologie stále plně závislé na lidském faktoru - vlastní psychická pohoda je proto nejlepší příprava.

Zázraky na počkání…

Mezi přelomové objevy patří v oftalmochirurgii třeba nitrooční čočky. První umělá nitrooční čočka byla implantována před 75 lety a technologie stále mění životy lidí. „Dnes používáme akrylátové nitrooční čočky, které se do oka dávají složené napůl. Rána je tedy minimální, asi dva milimetry, a nešije se. Takže pacient hned druhý den vidí,“ přibližuje lékařka v podcastu MUDr.ování.

S takovými čočkami dokážou lékaři spravit celou paletu problémů. Mohou dokonce korigovat astigmatismus, tedy vadu zakřivení rohovky, nebo odstranit závislost na brýlích. Asi nejvíc ale oční chirurgové odstraňují šedý zákal. Celosvětově jde dokonce o nejčastěji prováděnou chirurgickou operaci.

S kým jsme si povídali?

Docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., je výraznou osobností české oftalmochirurgie a primářkou Oční kliniky NeoVize Brno. Specializuje se na operace šedého zákalu, chirurgické odstranění dioptrických vad či operace odchlípení sítnice. Dále se zabývá léčbou zeleného zákalu a diagnostikou šilhání u dospělých pacientů. Oční chirurgii se věnuje už přes 30 let a provedla desítky tisíc očních operací.

Foto: Proženy.cz

Docentka Šárka Skorkovská navštívila podcast MUDr.ováníFoto: Proženy.cz

Šedý zákal je plíživý nepřítel

Šedý zákal probíhá velmi pomalu a snižování vidění probíhá rovněž kontinuálně pomalu. Takže pacient se přizpůsobuje tomu vidění, které má, a subjektivně to vnímá, jako že pořád vidí dobře. Přichází pacienti, kteří mají šedý zákal, jsou prakticky slepí a jejich zraková ostrost je opravdu metr, tak na prsty. Nebo jen rozeznávají světlo a tmu,“ popisuje lékařka.

Plíživě probíhá i zelený zákal, tedy glaukom, který se nejčastěji projevuje vyšším nitroočním tlakem. Proto je třeba ho cíleně vyšetřovat, aby nedošel na terminální stadia. Lidé ale podle lékařky svůj zrak často zanedbávají i v případě, že mají potíže s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

Velké problémy při řízení

Problém je to nejen v běžném pracovním životě, ale třeba i za volantem. Z dostupných dat totiž vyplývá, že většina řidičů nemá správnou korekci zraku - buď o své oční vadě vůbec nevědí, nebo mají brýle a čočky, ale s nesprávným počtem dioptrií.

„Setkávám se s lidmi, kteří přijdou a řeknou, že jsou řidiči, nebo dokonce řidiči z povolání, a jejich zraková ostrost nedosahuje takové úrovně, aby byli schopni řídit motorová vozidla. Právě proto, že to vnímání je velmi subjektivní, pacient vidí třeba jenom 20 % toho, co by měl vidět, a tvrdí vám, že přece vidí dobře,“ říká lékařka.

Syndrom suchého oka

Není to ale jen zanedbávání preventivních prohlídek a nesprávná korekce zraku. Svým očím dnes často škodíme třeba i dlouhou prací na počítači a v klimatizovaném prostředí. I proto v posledních letech zažívá boom syndrom suchého oka. Ten se projevuje například pálením očí či pocitem řezání a může vyústit v poškození povrchu oka. „Překvapivě to postihuje i mladé pacienty. Hlavně ty, co pracují v IT oblasti,“ dodává lékařka. Vliv na vznik syndromu podle ní mohou mít i některé léky a u žen období menopauzy.

Shrnutí článku si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám