Hlavní obsah

Ztučnělá játra má každý třetí Čech! Zachraňte si je, dokud to jde. Cirhóza hrozí, i když nepijete

Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Foto: Jo Panuwat D, Shutterstock.com

Játra jsou bez velké nadsázky doslova zázračný orgán, který v těle plní stovky funkcí. A zdaleka to není jen alkohol, čím si je poškozujeme. Stále větší ohrožení představuje nealkoholové ztukovatění jater. Tichá hrozba, která může skončit fatálně.

Článek

Proč je ztukovatění jater nebezpečné, kdo je v největším ohrožení a jak proti nemoci bojovat? Co dokážou léky a co musejí dokázat sami nemocní? Poslechněte si nový díl MUDr.ování, tentokrát s docentem Jiřím Slívou.

Stránky časopisů obvykle plní reklamy na nejrůznější detoxikační kúry, přitom s tím největším detoxikačním zázrakem se všichni rodíme. Játra spolu s ledvinami fungují jako výkonná čistička organismu. Kromě toho ale mají tyto orgány v těle na starost mnoho dalších funkcí – od metabolické přes termoregulační až po imunitní.

Játra se také dokážou dobře regenerovat, což může být jeden z důvodů, proč jim mnozí dávají tolik zabrat v přesvědčení, že se orgán přece znovu sám opraví. Vše má ale své meze. Pokud tělo pravidelně a dlouhodobě zatěžujete tučnou a nezdravou stravou, odnášejí to právě játra. Nastává totiž stav známý jako nealkoholové ztukovatění jater. Jak tukové kapénky v játrech narůstají, postupně utlačují tkáň a ta pracuje hůř a hůř.

S kým jsme si povídali?

Docent MUDr. Jiří Slíva, Ph.D., je přednostou Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a během postgraduálního studia se věnoval léčbě bolesti. Byl mimo jiné redaktorem serveru Medicina.cz a je odborným redaktorem časopisu Farmakoterapie. Kromě toho je externím konzultantem Státního ústavu pro kontrolu léčiv a členem řady odborných společností.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu MUDr.ování byl docent Jiří SlívaFoto: Proženy.cz

Zánět zničí játra a hrozí rakovina

„Je to kontinuální proces. Jak tuku přibývá, dochází k rozvoji zánětu a začne se tvořit vazivo - dochází tedy k fibrotizaci tkáně. Ve třetí fázi dochází k pomnožení vaziva a postupné změně jaterní struktury, až může dojít k fázi cirhózy (laicky ztvrdnutí), kdy je funkce jater prakticky nenávratně zničená,“ popisuje v podcastu MUDr.ování docent Jiří Slíva. „Bohužel v extrémním případě může dojít až k rozvoji hepatocelulárního karcinomu, což je bohužel nikoliv raritní tumor.“

Tuk jako tichý zabiják

Hromadění nadbytečného tuku v játrech zároveň podle Jiřího Slívy ohrožuje populaci mnohem víc než dřív. Dnes se mluví o metabolicky asociované tukové chorobě (se zkratkou MAFLD) a problém se pravděpodobně týká asi 30 procent populace. V případě obézních lidí či diabetiků je to ale výrazná většina.

Potíže přímo souvisejí s životním stylem a stravováním. Prvních příznaků, že játra ničí tuk, si vůbec nemusíte všimnout. Patří mezi ně únava nebo menší výkonnost. Problém může odhalit třeba praktický lékař po vyšetření krve při preventivní kontrole. Dostupný je i samotest, který na chorobu upozorní přes zvýšenou hladinu specifických jaterních enzymů.

Řešení existuje, když přijdete včas

Když dojde k pomnožení vaziva v játrech, často to končí až nutností transplantace. Pokud se ale ztukovatění jater odhalí včas, dá se řešit. Klíčová je však změna životního stylu a přeorientování na zdravé stravování. Nemocný musí dát sbohem potravinám bohatým na tuky a zejména nasycené mastné kyseliny. „Velkým problémem jsou i příliš průmyslově zpracované potraviny. V České republice také hodně konzumujeme vepřové maso. Složení naší diety je diametrálně odlišné třeba od středomořské stravy,“ míní Jiří Slíva.

Stejně tak je nutné začít se pravidelně věnovat pohybovým aktivitám. I když existují léky, které mohou v případě brzkého odhalení problému pomoci, jsou podle Jiřího Slívy spíše „pomocnou berličkou“. Bez pevné vůle to nejde, ale za zdravá játra to stojí.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Steatóza jater
Jaterní dieta

Načítám