Hlavní obsah

Když rakovina obíhá celým tělem… Leukémie bývá nenápadná. Léčba se neskutečně posouvá, říká přední odborník

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Co v těle stojí za rozvojem onemocnění, jako je leukémie? A jak nacházet naději i v takovém oboru, jakým je onkologická hematologie? Profesor Michael Doubek se právě téhle oblasti medicíny věnuje už řadu let a podle něj je dnes mnohem více optimistická, než si lidé obecně myslí.

Článek

Jaké faktory mohou ovlivnit vznik leukémie, jaké zázraky se udály na poli léčby a co můžeme ovlivnit my sami? Poslechněte si rozhovor s předním českým hematoonkologem Michaelem Doubkem.

Ke své profesní dráze se prý dostal úplnou náhodou, ale nelituje. Být u pokroku, který se za posledních 20 let stal právě v hematoonkologii, je podle Michaela Doubka fascinující. „Spousta pacientů s krevními nemocemi žije vlastně stejně dlouho jako jejich vrstevníci bez těchto nemocí,“ říká v podcastu MUDr.ování náš významný hematoonkolog.

S jeho oborem si každý na prvním místě spojí nejspíš léčbu leukémií. Jednou z jejich „záludností“ – a to zejména u chronických forem této choroby - je absence zjevných varovných příznaků, které by upozornily, že v těle začíná bujet zákeřná nemoc. Je proto poměrně časté, že se na onemocnění přijde náhodou třeba během preventivního vyšetření u praktického lékaře.

S kým jsme si povídali?

Profesor MUDr. Michael Doubek, Ph.D., je přední český hematoonkolog. Je zástupcem přednosty pro školství a Ph.D. studium na Interní hematologické a onkologické klinice LF MU a FN Brno a zástupcem přednosty pro školství a vědu v Ústavu lékařské genetiky a genomiky LF MU a FN Brno. Je členem řady odborných společností a řešitelem několika vědeckých projektů. Ve volném čase se věnuje pilotování malých letadel a práci v nakladatelství Kmen.

Foto: Proženy.cz

Hostem MUDr.ování byl profesor Michael DoubekFoto: Proženy.cz

Příznaky leukémie bývají často nenápadné

Jak se nemoc projevuje? „Může dojít k zažívacím potížím, lidé si mohou nahmatat zvětšené uzliny, být slabší, unavenější… Ale kdo dnes není unavený. Řada příznaků je mírných. Na druhou stranu lidé chodí na různá preventivní vyšetření, během kterých lze leukémii zjistit,“ popisuje odborník.

I diagnóza akutní leukémie může být jako blesk z čistého nebe, přestože při ní bývají příznaky výraznější. Lidé mohou mít vyšší teploty či různé krvácivé projevy. Některé nemoci – třeba akutní lymfoblastická leukémie – způsobují bolesti svalů a kloubů. „Setkali jsme se s nemocnými, kteří kvůli bolestem navštěvovali rehabilitace, než se zjistilo, že jde o projev leukémie. Některé leukémie způsobují zduření sliznic v dutině ústní, takže lidé nejdřív hledají stomatologa. Teprve potom se přijde na to, že jde o leukémii,“ přibližuje Michael Doubek.

Nárůst pacientů? Důvodů je víc

U většiny druhů leukémie dochází ke zvyšování počtu nových případů a mnoho vědeckých týmů po celém světě studuje faktory, které za rozvojem choroby stojí. Podle Michaela Doubka je jedním z nich i fakt, že se lidé dožívají vyššího věku. Více lidí si tedy ve stáří vyslechne právě takovou diagnózu. Kromě vlivu genetiky se studuje i role životního prostředí anebo stresu.

Pozitivní zprávou pro nemocné zůstává rychlé tempo, jakým se daří vyvíjet stále inovativnější léčbu. „U chronické leukémie bývá cílem moderní terapie co nejvíc léčby podávat doma, formou tablet a jen určitou dobu. V případě akutních leukémií je to jiné, tam se pořád používá chemoterapie, ale i řada nových léků, takzvaných monoklonálních protilátek,“ doplňuje odborník.

Víc pacientů, víc drahé léčby

Podotýká však, že do budoucna bude pravděpodobně problém zajistit dostupnost léčby v souladu s udržitelností celého systému. Jedna krabička zmiňovaných tabletek totiž může stát i okolo 100 tisíc měsíčně. „Cena léčby se prodražuje jako celek, takže jsou to opravdu věci, které se budou muset řešit systematičtěji. Jedním z řešení je třeba dávat léčbu jenom časově omezenou dobu a rozhodně ne tak trvale, jak se to dosud dávalo v řadě případů,“ uvažuje nad možnostmi profesor Michael Doubek.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Akutní lymfoblastická leukémie

Načítám