Hlavní obsah

Pozor na trampolíny i sekačky na trávu. Úrazů u dětí každý rok přibývá, varuje lékař

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Foto: Martin Novak, Shutterstock.com

Sportování a venkovní aktivity k létu neodmyslitelně patří a děti si je i letos naplno užívají. Stačí ale jen chvilka a zábava se může změnit v drama. Na jaké letní úrazy si dát pozor a co jako rodiče máme dělat, aby si užily prázdniny bez vážných zdravotních problémů a bolesti?

Článek

Proč má tolik dětí vážné úrazy ze skákání na trampolíně? Jak dlouho se hojí zlomenina a proč jsou úrazy u dětí stále častější? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování, tentokrát s ortopedem a traumatologem Radovanem Hudákem.

Zranění způsobená při skákání na trampolíně se u dětí v posledních letech zařadila mezi časté úrazy. Traumatolog a ortoped Radovan Hudák z Fakultní nemocnice Motol si nárůstu všiml už před pár lety. Od té doby na rodiče apeluje, aby bezpečnost na trampolínách nebrali na lehkou váhu.

„Mezi nejzávažnější úrazy patří poranění páteře. Třeba má dnešní pacientka nedotočila salto a má posunuté krční obratle. Když se krční obratle zlomí, je to velmi závažná zlomenina. Bohužel máme i pacienty, kteří ochrnuli. Standardně to ale bývají zejména končetinové úrazy,“ vyjmenovává odborník.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Radovan Hudák působí na Klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol. Vystudoval 2. lékařskou fakultu UK a mimo působení na klinice se věnuje i výuce a tvorbě výukových kurzů. Je autorem odborné publikace Memorix anatomie a spoluautorem učebnice Memorix histologie.

Foto: Proženy.cz

Ortoped a traumatolog Radovan Hudák byl hostem MUDr.ováníFoto: Proženy.cz

„Měl jsem jednu pacientku, které bylo 12 a vážila 75 kilogramů. Měla tedy minimálně nadváhu nebo hranici obezity. Nedotočila salto a zlomila si obě předloktí. Byly to otevřené zlomeniny, poškodila si nervy. Hlavní poranění se léčilo půl roku. Potom ještě nějakou dobu trvá rehabilitace,“ dodává lékař.

Rodiče by podle něj měli myslet na to, že skákání na trampolíně je v podstatě pokročilou gymnastickou disciplínou a vyžaduje, aby k němu dítě dospělo přes jednodušší aktivity - třeba skákání přes švihadlo. Trampolíny podle lékaře nejsou vhodné pro děti do šesti let a zvážit by se měla i celková kondice a konstituce malého sportovce.

„Zásadní je i to, aby bylo dítě pod dohledem. Rodič musí vědět, který pohyb je špatný, a vidí, jestli už dítě není unavené a nepotřebuje pauzu. To často ono samo nepozná,“ dodává.

Pozor na zranění od sekačky

Úrazů u dětí každý rok přibývá. Podle Radovana Hudáka je za tím hned několik důvodů. Svou roli hraje v Česku častá dětská obezita, ale i způsob, jakým děti tráví většinu svého volného času. Od mobilů a počítačů si obvykle jen občas odskočí k nějakému sportu a chybí jim průběžná aktivita, při které by si budovaly tělesnou zdatnost.

Jindy ale za úraz může neopatrnost rodičů. Lékař se například během letních období setkává i s těžkými poraněními způsobenými sekačkou na trávu. „Je to vzácné, ale hodně závažné. Rodič seká nebo dá třeba 10letému synovi posekat trávník. Tam běhá jeho pětiletý sourozenec, skočí, spadne pod sekačku a bývají z toho devastující zranění. Takové dítě pak potřebuje mnoho operací. Loni jsme měli dva pacienty v červnu a odešli z nemocnice až v září,“ říká lékař.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám