Hlavní obsah

Energy drinky a málo pohybu. Exploze nárůstu dětské obezity je kritická, rodiče hrají klíčovou roli

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Podlomené zdraví i psychika a vysoké riziko infarktu už okolo 35 let. To jsou jen některé následky dětské obezity. Dětí, které se s ní potýkají, v Česku rapidně přibylo a lékaři bijí na poplach. V čem rodiče často chybují a přes co vede cesta ke zdravé hmotnosti? To řeší nový díl podcastu MUDr.ování.

Článek

Zdravotní hrozba, s níž zatím neumíme bojovat. I tak se mluví o problému dětské obezity. Proč případů raketově přibývá a jaké mohou být následky? Poslechněte si MUDr.ování s Janem Boženským, pediatrem a odborníkem právě na tento problém.

Přestože před tím část české společnosti zavírá oči, data ukazují na neveselou realitu. Na začátku 90. let bylo v republice okolo tří procent dětí, které se potýkaly s obezitou. Dnes už je to skoro 17 procent! „Ten nárůst je obrovský. Čtvrtina dětské populace má problémy s nadváhou a obezitou. Ale když to dáme do věkových kategorií, tak třeba mezi chlapci ve věku 11 až 15 let je to až 50 procent,“ říká v podcastu MUDr.ování Jan Boženský.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Jan Boženský je primář dětského oddělení Nemocnice Agel v Ostravě-Vítkovicích a vedoucí Sekce pediatrické obezitologie při České obezitologické společnosti. Kromě toho vede dětskou obezitologickou ambulanci a je členem Společnosti pro výživu. Pracuje na mnoha osvětových projektech či seminářích a přednáší.

Foto: Proženy.cz

Hostem MUDr.ování byl dětský lékař Jan BoženskýFoto: Proženy.cz

Metabolický syndrom od dětství

Alarmující podle něj je i to, že k nárůstu obezity dochází v čím dál nižších věkových kategoriích. U obézních dětí se zároveň objevuje i nebezpečný metabolický syndrom, kdy se tuková tkáň stává metabolicky aktivní a produkuje hormony, které ovlivňují třeba fungování endokrinních žláz. V těle tak dochází k chronickému zánětu, který poškozuje mimo jiné i cévy. Výsledkem tak podle lékaře mohou být závažná kardiovaskulární onemocnění v nízkém věku. Výjimkou nemusí být ani srdeční infarkt ve 35 letech!

Zrádné energetické nápoje

Za velkým nárůstem počtu obézních dětí vidí Jan Boženský hned několik důvodů. Jedním z nich je úbytek přirozeného pohybu a vysedávání u obrazovek tabletů, mobilů či počítačů. „Když děti zlobí a rodiče je chtějí potrestat, tak co udělají? Vezmou jim telefon, vypnou jim wifi a pošlou je ven. Pohyb je dnes určitým způsobem formou trestu,“ vyjmenovává odborník.

Další příčinou je i život v tzv. obezitogenním prostředí: jsme obklopeni energeticky vydatnými a levnými potravinami a nápoji. Velký problém podle Jana Boženského představuje zejména obliba energetických nápojů mezi dětmi a mladistvými. „Hlavní složkou je samozřejmě kofein a cukr. Ta chuť je dána právě tím, že tam musí být velké množství cukru nebo sladidla, které přebije chuť stimulujících látek,“ dodává lékař.

Co mohou udělat rodiče? Jít příkladem

Obezita je nemoc a je třeba s ní něco dělat. Ve snaze vrátit potomka ke zdravé hmotnosti je podle odborníka naprosto klíčová role rodičů. Děti totiž často i podvědomě dělají to, co vidí doma – a týká se to stravy i pohybu. Nabádá proto ke společným výletům a procházkám. Velkou úlohu má také obyčejný každodenní pohyb. Počítá se doslova každý krok!

„Když vezete dítě do školy a máte možnost zastavit o 100, 200 nebo 300 metrů dále a dítě se tam může bezpečně dostat z větší vzdálenosti, tak když to sečtete za 20 dní, je to přece jenom už nějaký ten kilometr. A za rok už jsou to desítky kilometrů,“ popisuje jednoduchý postup Jan Boženský.

Ve stravě pak musí být pravidelnost, dostatek zeleniny a nevynechávání snídaní. Zapomenout je třeba na nejrůznější slazené nápoje, laskominy a nezdravé polotovary. Ideální pro dítě je, když se do zdravého životního stylu opře celá rodina. Zásadní je také poučit dědečky a babičky, že zahrnování vnoučat sladkostmi není vhodné.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám