Hlavní obsah

Močové kameny umí potrápit. Pacienti po nás potom chtějí pivo na předpis, říká lékař

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

Urologů se lidé trochu bojí. Obor, který zachraňuje životy, obestírají mýty o nesmírně bolestivých vyšetřeních. Podle urologa Petra Běhounka vás ale v ordinaci žádné mučení nečeká. I močové kameny dnes lékaři řeší poměrně elegantní endoskopickou operací.

Článek

Kdy začít chodit na preventivní prohlídky k urologovi? Co řeší nejčastěji a proč se jich nemusíte bát? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování. Tentokrát s Petrem Běhounkem, primářem urologického oddělení Nemocnice Hořovice.

Zejména muži se prý návštěvy urologie děsí. Podle lékaře Petra Běhounka za to ale spíš mohou různé po hospodách vyprávěné historky o bolestivých vyšetřeních, které jsou desítky let staré. „Některá vyšetření byla velmi nepříjemná. Ale v dnešní době už se prakticky neprovádí či byla nahrazena přístroji, které jsou mnohem lepší a příjemnější. Už to není takový strašák,“ říká primář urologického oddělení Nemocnice Hořovice v podcastu MUDr.ování.

Bolest horší než porod?

Mezi nejčastější zákroky, které dnes řeší, každopádně patří problém, který ani nejvíce vyděšený pacient obvykle neodkládá. Jde o odstranění kamene z močovodu. Dokud je kamínek zapadlý na nějakém pohodlném místě v ledvině, nemusíte o něm ani vědět. Většinou ale v nejméně vhodnou chvíli - třeba o letní dovolené - vycestuje a zasekne se v močovodu.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Petr Běhounek vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni a následně pracoval na Urologické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. Začal se zde zaměřovat zejména na řešení urolitiázy (močových kamenů) i na velké onkologické operace. V roce 2017 přešel do Nemocnice Hořovice, kde je nyní primářem urologického oddělení.

Foto: Proženy.cz

Urolog Petr Běhounek byl hostem MUDr.ováníFoto: Proženy.cz

„Způsobí takzvanou renální koliku, což je stav velmi nepříjemný. Lidé, kteří ho zažili, o něm vypráví ještě léta. Ženy říkají, že to je dokonce horší než porod. Sám jsem to naštěstí nezažil, ale ty stavy vídáme často,“ říká Petr Běhounek.

Příčinou vzniku takového kamene může být genetika, ale i špatné stravovací návyky či nedodržování pitného režimu. Pacientů prý neustále přibývá. Dobrou zprávou je, že lékaři dnes mají množství nástrojů, jak pomoci. Operace probíhá endoskopicky přes močové cesty, a není tedy třeba člověka takzvaně otevírat.

„Pacienti samozřejmě mají načteno, že by potom měli pít pivo. Všichni navíc vědí, že já jsem z Plzně, a hned se ptají, jestli jim dám předpis na tu dvanáctku. Ale je to spíš o zvýšeném množství tekutin obecně,“ říká lékař s úsměvem.

Prevence především

Lidé by podle něj každopádně neměli zanedbávat preventivní prohlídky. Muži nad 50 let by měli urologa začít navštěvovat pravidelně. Pokud ale mají v rodinné anamnéze nějaké vážné urologické onemocnění, přijít by měli i dřív. Ve spolupráci s praktiky se zároveň v České republice už rozběhl screening rakoviny prostaty.

V rámci onkologických nálezů se primář Běhounek často věnuje zejména nádorům ledvin. Na ně se bohužel velmi často přijde vlastně náhodou, třeba při jiných vyšetřeních. Ve výskytu těchto nádorů jsme dokonce první na světě. „Dodnes vlastně nikdo nebyl schopen říct, proč tomu tak je,“ dodává Petr Běhounek. Poslechněte si celý podcast.

Načítám