Hlavní obsah

Děsí těhotné, vyvolává záněty. „Kvůli toxoplazmóze se ale kočky nezbavujte,“ říká lékařka

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Chytrý prvok, který pozná, když se dostane do našeho těla. Probudí se a může začít škodit. Většina z nás se s toxoplazmózou popere bez problému, u některých ale může stát třeba za očními záněty. Nejvíc se jí bojí těhotné ženy a lidé se slabou imunitou. Co o ní tedy víme a co jsou jen mýty?

Článek

Jen málo infekcí bývá opředeno tolika mýty a často nejspíš i zbytečnými obavami. Jak se může onemocnění toxoplazmózou projevit? Kdy být na pozoru a čeho se vyvarovat? A jaká jsou rizika v těhotenství? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu MUDr.ování.

Toxoplasma gondii je důmyslným a až překvapivě chytrým prvokem, dokonce prý umí měnit sexuální chování. Podle odhadů nakazí až třetinu populace. Toxoplazmóza, kterou způsobí, je tedy nejrozšířenějším parazitárním onemocněním. Většina z nás infekci prodělá bez příznaků, což je na jednu stranu dobré. Na druhou to ale může situaci komplikovat v případech, kdy je důležité vše odhalit včas.

„Problémem, který se může objevit po prodělané toxoplazmóze, je zánět sítnice. Je pravda, že takových pacientů máme hodně, několik desítek ročně. Rekrutují se od očních lékařů, kam si přijdou stěžovat na problémy se zrakem,“ přibližuje v podcastu MUDr.ování lékařka Markéta Geleneky z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka.

Velké obavy ale nemoc vyvolává zejména u těhotných žen a lidí s oslabenou imunitou. Pokud jde o první skupinu, důvod strachu je zřejmý - infekce může způsobit závažné vývojové vady a zdravotní komplikace nenarozeného dítěte. Podle lékařky jsou rizika různá i podle fáze těhotenství, ve které k nemoci dojde.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Markéta Geleneky je vedoucí lékařka chronické ambulance Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka. Vystudovala všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a první roky praxe věnovala internímu lékařství. Specializuje se na problematiku toxoplazmózy a infekcí v těhotenství.

V oblasti klinické toxoplazmózy působí na pozici celorepublikového konzultanta a je spoluautorkou národních doporučených postupů pro diagnostiku a léčbu tohoto onemocnění. Zároveň se podílí na výuce studentů medicíny.

Foto: Proženy.cz

MUDr.ování navštívila Markéta Geleneky (vlevo)Foto: Proženy.cz

„Když se nakazí žena po třicátém týdnu těhotenství, většinou se narodí děťátko, které nemá vůbec žádné příznaky. A pokud je vše včas odhaleno a léčeno, většinou nemá příznaky ani nikdy po zbytek života. Pokud není léčeno, mohou se projevovat právě oční záněty, třeba v 5 nebo 6 letech,“ vysvětluje lékařka.

Dodává, že v minulosti prodělaná infekce znamená, že už si žena ohledně onemocnění v těhotenství nemusí dělat starosti. Protilátky je možné zjistit pomocí testu, ten zároveň odhalí i akutní infekci.

Toxoplazmóza - kočičí nemoc?

Řada lidí nejspíš o toxoplazmóze slyšela jako o „kočičí nemoci“, kterou šíří oblíbení čtyřnozí mazlíčci. Podle lékařky jsou ale hlavní zdroje nákazy jinde.

„Je to jeden z nejrozšířenějších mýtů a je to škoda. Toxoplasma gondii je parazit, který se dokáže množit jen v zažívacím traktu kočkovitých šelem. Na druhou stranu přímý přenos na člověka skrze kočku je raritní. Když si pořídíte malé kotě, které žere syrové maso, tak tam se, řekněme, do toho jednoho roku může stát, že se nakazí a vy se nakazíte od něj. Nejvýznamnějším zdrojem nákazy je ale nedostatečně tepelně upravené maso a kontaminovaná zelenina,“ říká Markéta Geleneky.

Toxoplazmóze se věnuje řada vědců. Někteří například zkoumají, jak na nás parazit působí, i když je ve svém spacím stadiu. Jiní se soustředí na léčebné pokroky a snahu vyvinout lepší a dostupnější léčbu. „Od padesátých let máme pořád jen antimalarika, to se nezměnilo. Zaplaťpánbůh to funguje, ale také se může stát, že dojde ke vzniku rezistencí a léčba fungovat přestane,“ dodává lékařka.

Načítám