Hlavní obsah

Covid, chřipka, viry. Nemoci jsou na vzestupu, ale chrání se jen někteří, říká lékař

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Rýmičky, pokašlávání, ale i těžké stavy s vysokými horečkami, které mohou skončit hospitalizací. Sezona respiračních infekcí je na vzestupu a je třeba se chránit. Viry totiž můžou s naším zdravím zamávat víc, než byste možná čekali.

Článek

Proč jít na očkování proti chřipce? Co jsou RS viry a proč se ještě nezbavovat respirátorů? Poslechněte si aktuální díl MUDr.ování. Tentokrát s předním českým infektologem Milanem Trojánkem.

S chladnějším počasím se tradičně vrací i nepříjemné respirační infekce. Nemocných přibývá a nárůst pacientů - nyní zejména s covidem - bohužel hlásí i nemocnice. Podle infektologa Milana Trojánka jde často o lidi trpící i nějakými přidruženými chronickými nemocemi.

„Jsem velmi nešťastný, když někdo covid podceňuje, protože opravdu stál strašně moc lidských životů. Samozřejmě celá pandemie měla ohromný sociální i ekonomický dopad na populaci. Ale především v naší zemi to stálo život hodně lidí,“ říká v podcastu MUDr.ování přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Milan Trojánek, Ph. D. je přednostou Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. Předtím působil také ve Fakultní nemocnici Bulovka. V minulosti obdržel například Cenu prezidenta České lékařské komory za přínos v celoživotním vzdělávání. Věnuje se mimo jiné problematice nadužívání antibiotik.

Foto: Marie Irová

Hostem MUDr.ování byl infektolog Milan TrojánekFoto: Marie Irová

Chřipka může poškodit srdce

Zejména starším lidem a dalším, které může třeba kvůli zhoršené imunitě covid těžce potrápit, doporučuje lékař očkování. Od věci prý není spojit ho rovnou s vakcínou proti chřipce. Ta totiž v České republice už tradičně patří mezi nejvíce podceňované nemoci.

Každý rok u nás ale podle odhadů zemře až okolo 15 00 lidí na komplikace spojené právě s chřipkou. Některé z takových komplikací by nás přitom ani nenapadly. „Prodělání infekce dokáže udělat v těle určité změny, které mohou způsobit, že v následujících několika týdnech bude člověk náchylnější k tomu, dostat infarkt myokardu nebo ho postihne cévní mozková příhoda,“ vysvětluje Milan Trojánek.

Chřipka je podle něj neprávem podceňovaná i proto, že ji běžně zaměňujeme s nachlazením nebo jinou virózou. Lidé - včetně těch, kteří jsou ve velkém riziku - se proto dostatečně nechrání. Virus ale umí ale potrápit i jedince, již jsou jinak fit, a na poměrně dlouhou dobu je vyřadit z provozu.

Zrádné RS viry

Virů, které zejména na podzim a v zimě usilují o naše zdraví, je ale mnohem víc. Těžký dopad na zdraví mohou mít i obávané RS viry, tedy respirační syncyciální viry. Ty způsobují infekce dolních cest dýchacích. Odborníci proto doporučují očkování seniorům, ale i těhotným ženám - u nich se po očkování mohou protilátky placentou přenést na dítě a chránit ho během prvních měsíců života.

Kromě toho je podle Milana Trojánka dobré držet se hygienických pravidel, která už tak dobře známe z nedávno prožité pandemie covidu. Třeba investice do doplňků stravy slibujících zdraví jako řemen je podle něj spíš zbytečná. „Mnohem lepší než si nakoupit doplňky stravy je koupit ovoce a zeleninu. Nebo ještě lépe si to vypěstovat a sníst,“ míní lékař.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám