Hlavní obsah

Trpíte chronickou bolestí zad? Může jít o nezpracovaný strach. Zjistěte, čeho se bojíte

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Fyzioterapeuta nemusí zajímat jen to, kde přesně na těle vás trápí bolesti. Důležité mohou být i informace, jak se máte a jak trávíte svůj den. Cesta k vyléčení vede i přes vzájemnou důvěru, sebepoznání a nalezenou lásku k pohybu.

Článek

Kdy je ta správná doba k návštěvě fyzioterapeuta? Jaké problémy řeší a co všechno může bolest sdělovat? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování, tentokrát s fyzioterapeutkou Alicí Hamáčkovou.

Fyzioterapeutka Alice Hamáčková už za svou víc než 30letou praxi pomohla zpátky k bezbolestnému pohybu mnoha pacientům s celou paletou problémů. Nejčastěji se setkává s lidmi, které trápí bolest v zádech, s dětmi s vadným držením těla nebo s pacienty, které sužuje bolest kloubů.

„Mám děti, u kterých to vypadalo, že nikdy nebudou moci cvičit. Pacientku po operaci, jež se zvládla vrátit zpátky do hor, protože to byl její velký sen. Lidi, které jsem motivovala, aby došli k poštovní schránce. Je to o tom najít důvěru, stanovit cíle a společně na nich pracovat,“ vypráví v podcastu MUDr.ování fyzioterapeutka.

S kým jsme si povídali?

PhDr. Mgr. Alice Hamáčková vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Více než 30 let se věnuje fyzioterapii, v praxi využívá metodu Neurac a fyzioterapeutickou pomůcku Redcord. Je zakladatelkou a hlavní terapeutkou hradecké Redpoint Clinic.

Foto: Proženy.cz

MUDr.ování navštívila fyzioterapeutka Alice Hamáčková (vpravo)Foto: Proženy.cz

Klíčové je podle ní získat důvěru pacientů a naslouchat jim. Právě díky rozhovoru dokáže přijít na skryté příčiny problémů. Bolest podle ní totiž často nemusí mít jen mechanickou příčinu. Zvlášť v případě chronické bolesti podle ní mohou hrát roli různé psychosociální vlivy.

„Můžete být pod velkým stresem nebo se bát. Například když budete houslista a rozříznete si prst, tak pro někoho, kdo dělá běžnou práci na počítači, to nemusí být takový problém. Ale když máte prstem mačkat strunu, tak to pro vás může být do dalšího života ohrožující,“ říká odbornice.

Vyčerpáni bolestí

Lidé, které trápí dlouhodobá bolest pohybového aparátu, by podle ní s vyhledáním specializovné pomoci neměli otálet. Ztráta kondice, která takový problém obvykle doprovází, totiž může prodloužit i samotnou terapii.

„Ti lidé často zůstanou ležet, přestanou se hýbat a teď najednou přijdou na fyzioterapii. My jim řekneme, že by měli chodit a cvičit, ale oni toho vlastně nejsou schopni. Už jsou vyčerpaní tou bolestí. Takže pak pacienta koučujeme a musíme začít od malých krůčků,“ říká Alice Hamáčková.

A největší nešvar, který při péči o svůj pohybový aparát děláme? Podle fyzioterapeutky je to jednoznačně příliš časté a dlouhé sezení. Obecně může nedostatek přirozeného pohybu za řadu potíží. Nedostatky ale máme i jinde - třeba v tom, že neumíme odpočívat. Poslechněte si celý podcast.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. MUDr.ování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám