Hlavní obsah

Má stolice v toaletě plavat, nebo klesnout? Když se nepotopí, může jít o problém s játry i o infekci

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Není to zrovna populární téma, přesto je podle odborníků dobré sledovat, jak vypadají vlastní exkrementy, mohou totiž prozradit cenné informace o vašem celkovém zdraví. Přečtěte si, proč záleží i na tom, zda stolice v záchodové míse plave, nebo klesne na dno a co to vypovídá o zdraví.

Článek

Činnost střev a celého trávicího systému je ovlivňována mnoha aspekty každodenního života a tělesnými změnami, jako je například menstruace, viróza nebo jiná infekční nemoc, složení jídelníčku, intenzita fyzické aktivity nebo stres. Konzistence, zabarvení, tvar i zápach stolice mnohdy prozradí, v jaké kondici je váš organismus a případně, že v něm není něco úplně v pořádku.

Nepopulární, ale důležité téma

„Vše, co z vašeho těla vychází, je dobré a užitečné sledovat. Jistě, i když nejde o věc, kterou byste běžně probírali se svými přáteli u kávy, před spláchnutím toalety zkuste alespoň krátkým pohledem zkontrolovat, jak vypadá vaše stolice, a ujistit se, že se nějakým způsobem nevymyká normálu. Všichni si nejspíše pamatujeme z hodin přírodopisu, že předměty mají větší hustotu než voda, což platí i pro lidské exkrementy. Je tedy naprosto v pořádku, že vaše stolice okamžitě klesne na dno toaletní mísy,“ řekla pro magazín Self Felice Schnoll-Sussmanová, gastroenteroložka a ředitelka Centra Jaye Monahana pro zdraví trávicího traktu na Weill Cornell Medicine.

Oproti tomu podle ní není třeba propadat hned obavám, pokud se tak neděje a stolice ve vodě plave. „Může to být z důvodu, že obsahuje složky, které snižují její hustotu, například přebytečný tuk,“ dodává lékařka.

Jíte hodně vlákniny

Typické tedy je, že stolice v toaletě padá ke dnu. Pokud se tak neděje, může mít tento stav celou řadu příčin, od těch úplně banálních a nepatrných až po závažnější zdravotní problémy, které je vhodné řešit. Nejčastějším důvodem je každodenní jídelníček. Pokud přijímáte ve stravě velké množství vlákniny, z mnoha hledisek je to pro vaše zdraví správné.

„Vláknina funguje jako prebiotikum a vyživuje dobré bakterie v trávicím traktu, které vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jež posilují sliznici střev. Vedlejším produktem tohoto procesu je však velké množství plynů, které se mohou zachytit ve stolici a snižují její hustotu, což ve výsledku vede k ‚plovoucí‘ stolici,“ vysvětluje lékařka Schnoll-Sussmanová. S příjmem vlákniny tedy buďte opatrní a nezapomeňte pít hodně vody, jelikož vláknina ke své funkci v těle potřebuje dostatečné množství tekutin.

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Skladba stravy je jedním z hlavních faktorů, které mají vliv na vzhled a konzistenci stoliceFoto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Vaše tělo špatně vstřebává tuky

Podobně jako v případě nadbytečných plynů, také přebytečný tuk ve stolici snižuje její hustotu, někdy natolik, že se v toaletě „houpe na hladině“ (podobně jako olej, ten také plave ve vodě na povrchu). V tomto případě si zároveň pravděpodobně všimnete, že vaše stolice vypadá poněkud „mastně“, stejně jako okolní voda v toaletní míse. Proč se v exkrementech hromadí tuk? Je možné, že prostě konzumujete příliš tučnou stravu a vaše tělo není schopné veškeré tuky přijmout a zpracovat, proto se část z nich dostane i do stolice jako odpadní produkt.

Problém s játry nebo slinivkou

Je ale také možné, že váš trávicí systém má potíže se vstřebáváním tuků, které jíte, i když jich není nadbytek. Příčinou v takovém případě mohou být problémy s některými orgány, které jsou za zpracování a rozkládání tuků v organismu zodpovědné, jako jsou játra nebo slinivka břišní. Žlučové kameny, chronické jaterní onemocnění nebo zánět slinivky břišní, stejně jako Crohnova choroba, zánětlivé onemocnění střev, to vše může být ve hře, proto pokud vás trápí ještě navíc bolesti břicha nebo časté nevolnosti či nechutenství, je namístě navštívit lékaře.

Bakteriální střevní infekce

Mezi nejčastější bakteriální původce infekcí střev a trávicího traktu patří Escherichia coli salmonela, které způsobují obvykle intenzivní průjmy, tedy kašovitou stolici. Podobně nákaza parazitem giardia, zvaná giardióza, je příčinou tekuté až vodnaté stolice, která „plave“. Tento mikrob totiž může narušit schopnost trávicího traktu vstřebávat živiny ze stravy, včetně tuků, a zanechává tak veškerý tuk právě ve stolici. Současně se při této chorobě objevuje často zvracení, nevolnost a bolest břicha.

Kdy raději navštívit lékaře

V jakých případech je vhodné, pokud sledujete, že vaše stolice odmítá v záchodové míse klesnout, obrátit se na lékaře? Důležité je vzít v úvahu, jak dlouho tento stav trvá a zda je spojen s dalšími znepokojujícími příznaky, jako jsou změny základních tělesných funkcí, bolest břicha, nadýmání a plynatost, zácpa a průjem, stejně jako změny barvy stolice nebo v tom, jak často se vyprazdňujete. Pozor také na neúmyslné hubnutí, zežloutnutí kůže, tmavou moč nebo svědění, což může ukazovat na problémy s játry či slinivkou.

Načítám