Hlavní obsah

Kyselinu listovou potřebují nejen těhotné ženy. Její nedostatek se hlásí samými nepříjemnými projevy

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Účastní se dělení buněk, je důležitá při tvorbě nositelek genetické informace (nukleových kyselin), společně s vitaminem B12 a železem se podílí na krvetvorbě, snižování míry únavy a vyčerpání a na posilování imunity. Specifickou úlohu má v těhotenství, kdy je doslova nezbytná pro správný růst a vývoj plodu. To všechno má na starosti kyselina listová.

Článek

Kyselina listová neboli folát je syntetickou formou ve vodě rozpustného vitaminu B9. V játrech je metabolizována na methylfolát, který může organismus využít. V lidském těle hraje nezastupitelnou roli. Bez vitaminu B9 by byla poškozena tvorba červených krvinek, správně by neprobíhaly procesy buněčného dělení, tvorby nukleových kyselin, aminokyselin a bílkovin, stavebních kamenů svalů. Nefungovala by obranyschopnost, dostavila by se únava a vyčerpání, plod v břiše matky by neprospíval. Aby toto všechno probíhalo, potřebuje lidský organismus právě kyselinu listovou.

Kyselina listová v těhotenství

Folát se podílí na bezproblémovém těhotenství, má esenciální význam pro zdravý růst a vývoj plodu a pomáhá předcházet rozštěpu páteře. Po porodu zajišťuje dostatečnou tvorbu mléka v mléčných žlázách. Právě během těhotenství je dostatečný přísun kyseliny listové důležitější než kdykoliv jindy, nejvíce potom v prvním trimestru, významu jí ale neubývá ani v trimestrech dalších. Na jídelníčku nastávajících maminek by se měla objevovat každý den, protože snižuje riziko vývojových vad (Co jíst a nejíst v těhotenství). V ideálním případě by si tak žena měla příjem kyseliny listové začít hlídat už tři měsíce před plánovaným otěhotněním a z doporučených 200 mikrogramů denně potom v prvním trimestru těhotenství zvýšit až na 600 mikrogramů denně.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Kyselinu listovou užívejte nejen v prvním trimestru, ale i v pokročilejším stadiu těhotenstvíFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Kdo další by měl užívat kyselinu listovou

Dostatek kyseliny listové je vedle těhotných žen a maminek extrémně důležitý také pro kuřáky (Co jíst, když přestáváte kouřit?), jedince holdující alkoholu, pro pacienty s onemocněním jater nebo pro ty, kteří užívají diuretika či laxativa.

Nedostatek kyseliny listové

Nedostatek folátu přináší u plodu riziko vrozených vývojových vad, u dospělých potom zvýšení hladiny homocysteinu, jehož hromadění může podpořit pravděpodobnost vzniku onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby, krevních sraženin a kornatění tepen. Dává o sobě vědět samými nepříjemnými projevy. Patří mezi ně zhoršená imunita, průjem, necitlivost končetin a naopak zvýšená citlivost a zarudlost jazyku, dále také výskyt aftů. Může se objevit i nevysvětlitelné hubnutí, bolesti hlavy (Velký přehled bolestí hlavy), bušení srdce, nechutenství, úzkosti a deprese. Nadbytek může způsobovat neurologické komplikace (zejména u starších jedinců) a alergické reakce, jako jsou kožní vyrážky, svědění nebo otoky.

Potravinové zdroje kyseliny listové

Mezi nejbohatší zdroje vitaminu B9 patří zelené druhy zeleniny, jako jsou listová zelenina, špenát, hlávkový salát, zelí nebo okurky, chřest, hrášek a avokádo. Vysoké množství ale dodají i rajčata, luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. Z živočišných potravin kyselinu listovou zajistí vejce, játra a mléčné výrobky.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Pestrá strava nemusí zajistit dostatek kyseliny listovéFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Proč kyselinu listovou doplňovat

Asi 40 % populace neumí kvůli genové mutaci přeměnit neaktivní formu folátu na biologicky využitelnou verzi, navíc se až 95 % kyseliny listové z přírodních zdrojů tepelnou úpravou zpravidla zničí. Proto se vyplácí kyselinu listovou zařadit i ve formě doplňků stravy. Ovšem pozor, tady je nutné hledat produkty, kde se vitamin B9 nachází ve své bioaktivní formě jako methylfolát. Ten je biologicky využitelnou formou kyseliny listové a nevyžaduje aktivaci. Je to hlavně z preventivních důvodů, protože nikdy nevíte, jestli genovou mutaci nemáte právě vy. Dobré také je, když se v doplňku stravy nachází vitamin B12, který o krvetvorbu pečuje společně s kyselinou listovou a zvyšuje její biologickou využitelnost.

Kyselina listová

Doporučená denní dávka: Pro dospívající a dospělé od 19 let se pohybuje kolem 400 mikrogramů, pro těhotné a kojící ženy mezi 500-600 mg. Doporučení pro děti začíná na 65 mikrogramech pro novorozence do šesti měsíců a končí na 300 mikrogramech pro děti mezi 9- 13 lety.

Zdroje kyseliny listové: Na kyselinu listovou jsou bohaté zejména zelené druhy zeleniny, jako jsou zelenina listová, špenát, hlávkový salát, zelí nebo okurky, chřest, hrášek a avokádo (to je ale ovoce). Vysoké množství ale dodají i rajčata, luštěniny, brambory, ořechy, pomeranče, celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky a sója. Z živočišných potravin kyselinu listovou zajistí vejce, játra a mléčné výrobky.

Jak se projevuje nedostatek: Může se zhoršit imunita, přichází průjem, necitlivost končetin a naopak zvýšená citlivost a zarudlost jazyku, dále je běžný výskyt aftů. Dále se může objevit nevysvětlitelné hubnutí, bolesti hlavy, bušení srdce, nechutenství, úzkosti a deprese.

Odborná konzultace s RNDr. Michaelou Bebovou, doktorkou biochemie a odbornicí na výživu

Načítám