Hlavní obsah

Kýla: V čem je rozdíl mezi pupeční, brániční a tříselnou a jak závažným stavem je uskřinutí

Foto: onstockphoto, Shutterstock.com

Foto: onstockphoto, Shutterstock.com

Kýla patří mezi poměrně časté zdravotní problémy, které postihují mnoho lidí. Přečtěte si, s jakými druhy kýly se můžete setkat, jaké jsou jejich příznaky i možnosti léčby, zda je vždy nutná operace a jaká preventivní opatření lze podniknout, aby se vám kýla vyhnula.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kýla neboli hernie je vyklenutí orgánů, nejčastěji dutiny břišní, oslabenými místy břišní stěny do podkoží, případně jiných prostor (šourek). „Kýla vzniká oslabením stěny břišní nebo v místě preformovaných otvorů břišní stěny, jako jsou například třísla nebo pupek, působením zvýšeného nitrobřišního tlaku. Častými příčinami vzniku břišních kýl je například obezita nebo těhotenství, kdy dochází k roztažení dutiny břišní. Predisponujícím faktorem je i zvýšená fyzická námaha. Všechny tyto faktory vedou nakonec k tomu, že se obsah dutiny břišní vysune mimo ni,“ popisuje lékař Ľuboš Kmeť z Galen Clinic.

„Obecně je kýla patologický otvor do některé z přepážek v organismu, do které se přesouvá přiléhající orgán. Přepážka může být břišní stěna, bránice nebo jakákoli jiná část, kde se oddělují dva prostory. Hovoříme o pravé nebo nepravé kýle, podle toho, zda je otvor úplný nebo částečný,“ doplňuje doktor Cyril Mucha, místopředseda výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Jaké jsou druhy kýly

Základním rozdělením tedy je, jestli je kýla pravá nebo nepravá, to znamená, jestli otvor/zeslabení prochází všemi vrstvami nad sebou. Může být i jiné rozdělení, takzvaně reponibilní nebo nereponibilní kýla podle toho, zdá se dá vrátit (zatlačit) zpět nebo ne.

Dále se kýly dělí podle lokalizace, tedy podle místa, kde se v těle vyskytnou. „Nejčastější je kýla tříselná, případně může u mužů kýlní vak s obsahem sklouznout až do šourku. Potom se označuje jako skrotální. Druhou nejčastější je kýla pupeční, kdy k vyklenutí dochází v oblasti pupeční jizvy. Tato kýla se často objevuje u žen v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Jinak se ale může kýla ve svých atypických podobách udělat kdekoli v lidském těle,“ upřesňuje Ľuboš Kmeť.

Příčiny vzniku kýly

Kýla vznikne většinou oslabením přepážky, například právě břišní stěny v případě břišní nebo tříselné kýly. „Stane se tak často porušením břišních svalů nebo nedostatečným vyvinutím jednotlivých vrstev břišní stěny. Kýla může také vzniknout po operaci, kdy v dané části těla nedošlo k dokonalému srůstu operační rány, nebo v místě, kde se dřív operovalo a kvůli tomu je břišní stěna zeslabená,“ uvádí Cyril Mucha. Ke vzniku kýly mohou vést stavy, kdy se významně zvyšuje tlak v dutině břišní, což může být i usilovný kašel, zácpa nebo častá manipulace s těžkými předměty.

Jak se projevuje kýla

Pokud jde o příznaky kýly, záleží na tom, jestli vznikla na místě, které jde vidět. To je třeba případ břišní nebo tříselné kýly. Pokud je kýla ale někde uvnitř v těle, což je příklad brániční kýly, kdy je v bránici otvor nebo zeslabení, vidět není. Většinou se ale projeví bolestí nebo tlaky v dané oblasti.

„Kýla se typicky projevuje viditelným či hmatným vyklenutím (vyboulením) v zasažených místech a většinou bývá doprovázena bolestí v tomto místě. Vyklenutí může být nepravidelné, to znamená, že se objevuje při zvýšení nitrobřišního tlaku či v poloze vestoje, při ulehnutí nebo v klidu může zmizet,“ vysvětluje Ľuboš Kmeť. Mezi další příznaky kýly může patřit též pálení v podbřišku, bolesti při námaze či sportu a pocit, že se vám v břiše něco trhá.

Foto: HenadziPechan, Shutterstock.com

Břišní nebo tříselná kýla je na rozdíl od brániční vidět a cítit na pohmatFoto: HenadziPechan, Shutterstock.com

Druhy kýly

  • Pupeční kýla – nejčastější typ kýly, který vznikne průnikem nitrobřišních orgánů přes břišní stěnu v blízkosti pupku. Obvykle se vyskytuje u novorozenců, může ale postihnout i dospělé.
  • Tříselná kýla – vznikne, když se tkáň, mnohdy část střeva, vtlačí skrze dolní část břicha do oblasti třísla. Jde o nejčastější typ kýly u dospělých, častěji postihuje muže.
  • Brániční kýla - jde o vzácnější typ kýly, který se objevuje v horní části břicha, v oblasti bránice, jak název napovídá, a může způsobovat trávicí potíže.
  • Stehenní kýla – tento typ vznikne, když se nitrobřišní orgán nasune do oblasti mezi stehnem a tříslem. Vyskytuje se častěji u žen.
  • Kýla v jizvě – jizva po chirurgické břišní operaci vytvoří v břišní stěně oslabené místo, kde pak vznikne kýla. Tato kýla vzniká často obvykle při komplikovaném hojení operační rány.
  • Femorální kýla – tento typ tříselné kýly se objevuje zejména u žen, vyskytuje se pod shyby třísel a obvykle je důsledkem těhotenství a porodu.

Léčba a operace kýly

Pokud je kýla pouze částečná, může dojít ke zlepšení tím, že člověk posiluje svaly té konkrétní přepážky. „Třeba u břišní nebo tříselné kýly posiluje břišní stěnu. Pokud toto nestačí (a je vždy nutné se poradit s lékařem), je řešením operační léčba. Buď se zeslabení překryje síťkou, což je taková jakoby záplata, nebo se otvor zašije. Vždy je nutné šití po jednotlivých vrstvách, aby byla každá z nich správně sešitá,“ vysvětluje doktor Mucha. „Principem operace je repozice (vrácení) obsahu do dutiny břišní, přičemž tento chirurgický zákrok se dnes provádí prakticky výhradně laparoskopicky,“ dodává doktor Kmeť.

Pokud není možná operace, existují ještě pomocná řešení, takzvané kýlní pásy, což je speciální široký pás, který se stáhne v oblasti kýly a tím pomáhá břišní stěně, aby byla odolnější a nevyklenovala se.

Co je uskřinutí kýly

Uskřinutí kýly je situace, kdy se do otvoru kýly dostane orgán, který tam nemá být. Může to být kýla brániční, kdy se skrz bránici dostane žaludek do hrudní dutiny, ale většinou dokáže sám sklouznout zpátky na své místo.

„Závažnějším případem je břišní nebo tříselná kýla, kdy se do otvoru dostane střevo, které se následně zmáčkne a doslova uskřípne. To je život ohrožující stav, neboť dojde k přerušení toku krve a střevo může během krátké doby odumřít a vzniknout v něm otvor, kterým se může do břišní dutiny vylít jeho obsah a dojít k zánětu pobřišnice. A to může být i smrtelná záležitost,“ zdůrazňuje lékař Cyril Mucha.

Kýla

  • Popis – Kýla je stav, kdy dojde k patologickému přesunu orgánu z jeho přirozeného místa, zejména jde o vytlačení orgánu dutiny břišní skrze oslabená místa břišní stěny.
  • Příznaky – Nejtypičtějším příznakem je vyklenutí (boule) v místě vzniku kýly. Symptomy se liší podle její velikosti a lokalizace, často se objevuje tlak v břiše a bolest.
  • Léčba – Léčba je zpravidla chirurgická. Operace se provádí většinou laparoskopicky, v celkové anestezii. Jako dočasné řešení může být použit tzv. kýlní pás, který kýlu zatlačuje a zpevňuje břišní stěnu.
  • Smrtnost – Kýla sama o sobě neohrožuje na životě, pokud ale dojde k jejímu uskřinutí, zejména k uskřinutí střeva, může jít až o smrtelný stav.
  • Prevence – Udržování zdravé tělesné hmotnosti, pravidelné posilování břišních svalů, vyvarovat se zvedání těžkých břemen.

Načítám