Hlavní obsah

Kolikrát do roka je normální, aby bylo dítě nemocné? Klidně i osmkrát, říká dětská lékařka

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Podzim se hlásí o slovo a s nástupem chladnějšího a sychravého počasí se spousta rodičů potýká s „rýmičkami a kašlíky“, děti zkrátka začínají marodit. Zejména ty menší jsou náchylnější k virovým respiračním infekcím, které se v kolektivech šíří rychlostí blesku. Pediatrička vysvětlí, jak častá nemocnost je normální a kdy už je dobré zpozornět a problém řešit.

Článek

Školky a školní třídy, kde tráví děti většinu dne, jsou zejména v podzimních a zimních měsících doslova semeništěm nejrůznějších bacilů. A jelikož dětská imunita bývá křehká, není divu, že mnohdy máte pocit, že je vaše ratolest v jednom kuse nemocná. Sotva ji vykurýrujete z jedné choroby, stačí pár dní mezi vrstevníky a skočíte plynule do další. Od dětí se navíc často nakazí celá rodina, a tak jste v lékárně nebo lékařské ordinaci pomalu více než doma. Ztrácíte už z nekonečného kolotoče hlavu? Zkušená dětská lékařka vás možná uklidní.

Je třeba vybudovat imunitní paměť

„Moje dítě je pořád nemocné, to už určitě není normální!“ Tuto větu si určitě opakují mnohé maminky, když si již s malými marody, kteří jsou každou chvíli doma v posteli, nevědí rady. Častá nemocnost dětí je problém, se kterým se v tomto ročním období potýká spousta rodičů. Co vše se dá ještě považovat za běžný fyziologický jev, který zkrátka patří k vývoji dítěte a není namístě se kvůli tomu stresovat?

Dítě do pěti let věku překoná během jednoho roku v průměru šest až osm lehkých infekcí. Nejčastěji jsou to virové infekce, které postihují respirační systém. Je to proto, že vaše děti si budují imunitní paměť, což je pro ně žádoucí a dobré, ale pro vaši rodinu samozřejmě zatěžující,“ vysvětluje dětská lékařka Monika Michňová. Starší děti od šesti do dvanácti let by podle ní neměly prodělat více než dvě infekce horních cest dýchacích za rok.

Rizikem je i starší sourozenec

Co jsou podle lékařky dvě hlavní úskalí, tedy zásadní spouštěče dětských onemocnění? „Za prvé je to samozřejmě nástup do kolektivu a za druhé pak starší sourozenec. Pokud například máte doma roční a tříleté dítě, které navíc zrovna nastupuje do mateřské školky, je pro toho mladšího hrozbou,“ říká Monika Michňová.

Foto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Malé děti nejčastěji onemocní infekcemi horních dýchacích cest, které zpravidla nemívají závažný průběhFoto: Tomsickova Tatyana, Shutterstock.com

Nejčastější nemoci malých dětí

Nejmladší děti nejčastěji postihují infekce dýchacích cest. Při postižení horních dýchacích cest se objevuje rhinitida, angína nebo laryngitida, tedy infekce, které zpravidla nejsou závažného charakteru, jejich průběh a léčba bývají ale zdlouhavé a znepříjemňují kvalitu života celé rodiny.

Pokud jsou infektem zasaženy dolní dýchací cesty (tyto choroby tvoří jen 5 % respiračních onemocnění), jedná se typicky o bronchitidu (zánět průdušek), tracheitidu (zánět průdušnice), zánět středního ucha (otitidu), zápal plic (pneumonii), nebo dokonce až zánět ledvin.

Nejčastějšími původci infekce jsou viry, následně však může na narušenou a poškozenou sliznici v oslabeném organismu nasednout ještě bakteriální infekce. V takovém případě je pak již potřeba léčba za pomoci antibiotik.

Když se choroby stále vracejí…

Co je potřeba sledovat, když je vaše dítě abnormálně často nemocné? „Zejména charakter onemocnění, zda jsou vysoké horečky, které trvají více dní, závažnost průběhu a délku trvání nemoci (pomalé odeznívání, dlouhý průběh, vleklé potíže), reakci na antibiotickou léčbu a její efekt, vznik případných komplikací,“ vyjmenovává pediatrička.

Kdy jít k pediatrovi nebo imunologovi

„Časté infekce s vážnějším průběhem mohou naznačovat poruchu imunity, to však bývá ojedinělé. Zbystřit a poradit se s pediatrem je ale třeba v případě, že dítě prodělá osm a více infekcí během 12 měsíců nebo překoná dvě a více vážných infekcí za rok (zápal plic, otrava krve, zánět kostí, těžký zánět nosních dutin, opakované záněty středního ucha s těžkým průběhem nebo opakované kvasinkové onemocnění u dětí starších jednoho roku),“ uvádí Monika Michňová.

Načítám