Hlavní obsah

Co dělat, když lékař nebere vážně vaše stížnosti na bolestivou menstruaci? Nenechte se odbýt!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Menstruace bývá spojena s nepohodlím, bolestmi v podbřišku nebo vyšší únavou. Pokud vás ale každý měsíc mučí drásající křeče, silná nevolnost, průjem, nebo dokonce omdléváte, pak to už není normální a je namístě to řešit. Může to totiž znamenat závažnější zdravotní problém. Co s tím, pokud lékař vaše obtíže zlehčuje a jako jediné řešení doporučí léky proti bolesti?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Definovat, jak by menstruace měla nebo neměla vypadat, je poměrně náročné, jelikož u každé ženy probíhá odlišně a zároveň je každá žena jinak citlivá, pokud jde o vnímání bolesti. V každém případě ale platí, že extrémně bolestivá menstruace není normální.

Nejen křeče, ale i migréna

To by si měla uvědomit každá žena, kterou menstruace měsíc co měsíc na pár dní „vyřadí z provozu“ a své dny si doslova protrpí. Některé si dokonce musejí brát pravidelně volno ze zaměstnání, jelikož jim křeče, nevolnost nebo migréna nedovolí pomalu ani vstát z postele.

Podle lékařů intenzivní a nadměrně bolestivou menstruací trpí téměř polovina všech žen v reprodukčním věku. Spoustu let bylo takovým ženám vštěpováno, že bolesti při menstruaci jsou normální a není to nic neobvyklého, k měsíčnímu krvácení patří a musí se jednoduše vydržet. Ve skutečnosti ale není v pořádku, aby menstruující žena nebyla kvůli bolestem a dalším potížím schopna běžného každodenního fungování.

Příčina bolestí? Myom, zánět, endometrióza

Z lékařského hlediska lze bolesti při menstruaci rozdělit do dvou kategorií: primární a sekundární dysmenorea. Primární dysmenorea je menstruační bolest, která se obvykle objevuje u mladých dívek, často brzy po začátku menstruace a je způsobena přirozenými procesy v těle. Křeče dělohy jsou vyvolány zvýšenou produkcí prostaglandinů – látek podobných hormonům, které způsobují kontrakce děložních svalů.

Sekundární dysmenorea je menstruační bolest, která je důsledkem nějakého gynekologického onemocnění a obvykle se objevuje později, často u žen mezi 20. a 35. rokem. Příčin může být víc, například endometrióza, děložní myomy, adenomyóza, cysty, pánevní zánětlivá onemocnění nebo jiné gynekologické problémy. Dokonce i zdánlivě nesouvisející chronická onemocnění, jako je například Crohnova choroba, může při vzplanutí vyvolat intenzivní bolest v době menstruace. Rozhodně tedy nestačí smířit se s tím, že prostě strávíte každý měsíc několik dní schoulená do klubíčka, s hřejivým polštářkem na břiše a nadopovaná léky proti bolesti.

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Některé ženy si kvůli bolestem při menstruaci musejí brát dokonce volno v zaměstnáníFoto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Nedejte se odbýt a potíže řešte

Jestliže vás tedy každý měsíc pronásledují těžko snesitelné bolesti, které vám komplikují život, a lékař má tendenci vaše obavy a subjektivní potíže zlehčovat a bagatelizovat, máte několik možností, co podniknout.

  • Do ordinace přijďte připravená, sepisujte si několik měsíců veškeré zdravotní příznaky a problémy, které pociťujete, mějte s sebou menstruační kalendář s poznámkami o délce a intenzitě krvácení i bolestí a také o tom, jakým způsobem (jakými léky apod.) bolesti tlumíte.
  • Veďte si záznamy doprovodných potíží spojených s menstruací, jako jsou například změny ve stolici, problémy s močením, výskyt migrén či žaludečních nevolností.
  • K lékaři si přineste seznam zcela konkrétních a věcných otázek, na které chcete znát odpovědi, posunou rozhovor s lékařem o krok dál.
  • Nenechte se odbýt a požadujte podrobnější nebo specializovaná vyšetření (laboratorní rozbor krve, sonografie, magnetická rezonance, laparoskopie...)
  • Pokud se současným lékařem k řešení nedojdete, je čas vyhledat druhý (a někdy možná i třetí) názor odborníka. Jestliže žádného nemůžete sehnat, obraťte se na svou zdravotní pojišťovnu, která by vám měla poskytnout seznam specialistů ve vašem okolí, se kterými má uzavřenou smlouvu o spolupráci.

Načítám