Hlavní obsah

Je v pořádku vynechat snídani, když ráno nemáte hlad? Měli byste sníst aspoň něco malého

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Rána bývají obvykle dost hektická, možná vstáváte hodně časně a sotva stihnete nutnou hygienu, najít klíče nebo si maximálně párkrát loknout kávy nebo čaje. A někdo prostě nemá po probuzení na jídlo ani pomyšlení. Co s tím? Nutit se do snídaně nebo ji prostě vynechat a najíst se až později v kanceláři?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zcela jistě jste už slyšeli, že snídaně je nejdůležitějším jídlem celého dne, a to, ať už má podobu opečeného toustu s avokádem, vaječné omelety, ovesné kaše, hromady lívanců s marmeládou nebo třeba hrsti müsli, kterou doslova vdechnete cestou ke dveřím.

V běhu a spěchu možná často přemýšlíte nad tím, že byste měli posnídat, i když se váš žaludek prozatím neozývá… Otázka, zda snídat, nebo nesnídat, je věčným tématem, pokud jde o zdravý životní styl. Pro někoho je snídaně nepostradatelným rituálem na začátku nového dne, jiní se s ní nezdržují a nepokládají jídlo brzy po ránu za důležité, pokud necítí hlad ani nemají chuť.

Snídaně „nakopne“ metabolismus, náladu i mozek

Po několikahodinovém nočním půstu potřebuje ráno vaše tělo novou energii, aby mohlo začít správně fungovat. Snídaně nastartuje metabolismus, což znamená, že tělo začne efektivněji spalovat kalorie během celého dne, a dodá glukózu, která je hlavním zdrojem energie pro mozek, paměť a svaly, což je důležité pro soustředění a pozornost, výkonnost i celkovou produktivitu.

Pro udržení dobré psychické pohody i dostatku síly a energie pro veškeré úkoly, které vás čekají, je důležité, že kvalitní snídaní pomůžete tělu stabilizovat hladinu cukru v krvi, a nebude tak docházet k jeho velkým výkyvům během dne.

Chuť k jídlu ovlivňují hormony i návyky

Snídaňové dilema řeší spousta lidí a podle některých odborníků na výživu není ničím výjimečným ani nenormálním, když po ránu nemáte potřebu jíst. Není podmínkou, že se všichni musí probouzet s pocitem hladu. Možná jste méně citliví k signálům, které vysílá vaše tělo, dalším důvodem může být hormonální nerovnováha v organismu, ať už v důsledku stresu, velmi časného vstávání nebo třeba fáze menstruačního cyklu u žen.

„Například ženský pohlavní hormon estrogen může potlačovat chuť k jídlu, zatímco progesteron má mnohdy opačný účinek. Také intenzivní ranní cvičení může potlačovat pocit hladu a apetit. Případně je také možné, že jste se večer před usnutím najedli až příliš a organismus nestihl takzvaně vytrávit,“ popsala Lizzy Popeová, dietoložka a profesorka z Vermontské univerzity pro magazín Self.

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Snídaně stabilizuje hladinu cukru v krvi, zabrání únavě a dodá energii na celý denFoto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Do hodiny po probuzení

Pro mnoho lidí, v závislosti na jejich životním stylu, složení jídelníčku a každodenních zvyklostech, je zcela přirozené, že ráno necítí hlad. Přesto je podle nutričních specialistů dobré se přemoci a alespoň malou snídani svému tělu dopřát.

„A to ideálně do hodiny od probuzení, přičemž skutečně nemusí jít o žádnou opulentní hostinu, stačí jen malá svačinka, která nastartuje fungování organismu a dodá tělu vlákninu a potřebné živiny. Zabráníte tím tzv. vlčímu hladu, který vás může přepadnout později dopoledne. To pak obvykle selže sebekontrola a sníte víc, než chcete, a obvykle nezdravých, sladkých či tučných pochutin,“ řekla Anna Maria Merzová, dietoložka z Ohio State University Wexner Medical Center pro magazín Self.

Snídaně snadno a rychle

Podle jejích slov bohatě postačí malá miska ovocného salátu, chia pudink, snadno stravitelná rýžová kaše, smoothie nebo tyčinka s vločkami a sušeným ovocem. Navíc pokud máte zdravotní potíže, jako je cukrovka, nebo užíváte léky, které je třeba polykat společně s jídlem, může být i ze zdravotních důvodů mimořádně důležité snídani nevynechávat. Zaměřte se na jednoduché a rychlé kombinace, které dodají sacharidy, bílkoviny, trochu tuku a mikroživiny, tedy vitaminy a minerály.

Načítám