Hlavní obsah

Je ovesné mléko zdravé? Někdo ho miluje, jiný se ho bojí. Pravda o cukru, lepku i nadýmání

Foto: Mirra, Shutterstock.com

Foto: Mirra, Shutterstock.com

O populárním rostlinném nápoji z ovesných vloček se říkává hodně věcí. Třeba, že je mnohem zdravější než pravé živočišné mléko a hodí se pro každého anebo že naopak způsobuje nadýmání. A co obsah lepku či cukru? Přečtěte si, jak je to s ovesným mlékem doopravdy.

Článek

O kravském a obecně živočišném mléce stále koluje řada polopravd a mýtů – jeden z nejčastějších je, že zahleňuje organismus, ačkoli toto tvrzení nebylo nikdy vědecky potvrzeno. Na druhou stranu, o rostlinných nápojích se zase říká, že jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, což také není zdaleka vždy pravda.

Málo bílkovin, zato hodně vlákniny

Ovesné mléko je veganský produkt, který neobsahuje mléčný cukr (laktózu) ani mléčnou bílkovinu (kasein). Představuje dobrou volbu pro jedince, kteří trpí alergií na ořechy nebo sóju, a nemohou tak sáhnout po jiných druzích rostlinných nápojů. Ve své nejjednodušší formě se vyrábí ze směsi ovsa a vody, výrobci však do něj někdy přidávají také oleje, cukry a sůl, aby vylepšili texturu a chuť.

Pokud jde o nutriční hodnoty, ze všech rostlinných alternativ mléka obsahuje ovesný nápoj nejvíc sacharidů a není příliš bohatý na bílkoviny. Disponuje ale vysokým obsahem vlákniny a betaglukanů, což je typ rozpustné vlákniny, která při průchodu střevem tvoří hustý gel, váže se na tuky a pomáhá snižovat hladinu „špatného“ (LDL) cholesterolu.

Co všechno se o ovesném mléce říká – a je to pravda?

1. Plnohodnotná náhrada za mléko?

Zřejmě nejrozšířenějším mýtem je, že rostlinné alternativy mléka, tedy takzvaná „rostlinná mléka“, mohou ve výživě zcela nahradit mléko živočišné (kravské, kozí, ovčí…). A to je podle odborníků velký nesmysl. Nemají totiž stejné nutriční hodnoty jako živočišné mléko, a tak mohou maximálně zpestřit jídelníček, popřípadě nabídnout alternativu lidem, kteří trpí intolerancí laktózy nebo jsou alergičtí na mléčnou bílkovinu. A jsou vhodným řešením také pro vegetariány a vegany.

2. Zvyšuje hladinu cukru v krvi?

Velký poprask na instagramu vzbudil příspěvek francouzské biochemičky Jessie Inchauspé, kde říká: „Ovesné mléko vede k prudkému nárůstu cukru v krvi (glykemie), protože je to tekutý škrob a škrob se při trávení mění na glukózu.“ Jde ovšem o velmi zjednodušený pohled.

Ovesné vločky, z nichž se nápoj připravuje, jsou považovány za potravinu s nízkým glykemickým indexem (GI), hladinu cukru v krvi tedy ovlivňují jen málo. To se však změní, když se oves rozemele na ovesný nápoj, protože enzymy rozkládají obsažený škrob na jednodušší cukry – a ty už vysoký GI mají.

Ovšem i tak stále platí, že ve srovnání s kravským mlékem má ovesný nápoj GI nižší, což znamená, že je méně pravděpodobné, že způsobí rychlý vzestup glykemie. Tedy pokud ho nepijete ve velkém množství anebo v kombinaci s dalšími potravinami s vysokým GI (bílé pečivo, sladké sušenky, slazené instantní obilné kaše).

Zkuste tedy ovesné mléko konzumovat společně s potravinami bohatými na vlákninu a bílkoviny, které zpomalují trávení a stabilizují metabolismus sacharidů. Jinými slovy, když přidáte trochu ovesného mléka do neslazených celozrnných cereálií s vysokým obsahem vlákniny, je to v pořádku a rychlého vzestupu hladiny cukru v krvi se nemusíte bát.

Foto: VI Studio, Shutterstock.com

Ovesné mléko obsahuje betaglukany, které pomáhají snižovat cholesterol a posilují imunituFoto: VI Studio, Shutterstock.com

3. Způsobuje nadýmání?

Většina lidí snáší ovesné mléko dobře, jestliže ale po jeho konzumaci pociťujete nepříjemné pocity nebo jakékoli trávicí potíže, je namístě příjem omezit. V případě, že jste citliví na druhy cukrů obsažené v ovesném mléce, může to opravdu někdy vést k nadýmání a pocitům nafouklého břicha. Další příčinou problémů s trávením bývá fakt, že je nápoj bohatý na rozpustnou vlákninu, a jestliže vaše tělo není zvyklé na vysoký obsah této živiny ve stravě, můžete trpět plynatostí.

4. Je bezlepkové?

Ovesné mléko je považováno za bezlepkové, nemusí to ale platit stoprocentně. Oves se totiž mnohdy zpracovává v továrnách za pomoci strojů, na kterých se upravuje také pšenice, tudíž hrozí kontaminace – byť jen stopovým – množstvím lepku. To je důležitá informace zejména pro lidi trpící celiakií nebo třeba alergií na lepek. I v tom pak může být příčina případného nadýmání po ovesném nápoji.

5. Obsahuje nevhodné přídatné látky?

Při výběru ovesného mléka v obchodě se vyplatí pečlivě číst etikety a všímat si složení, kontrolovat, zda produkt neobsahuje přidané cukry, oleje, sůl nebo další látky – třeba konzervanty. Jako nejjednodušší alternativa se proto nabízí domácí příprava ovesného mléka, která není nijak náročná, a vždy přesně víte, jaké ingredience jste použili. Stačí kvalitní ovesné vločky (ideálně v bio kvalitě), voda a výkonný mixér. Jestliže kupujete hotovou variantu, poohlédněte se po ovesném mléce obohaceném o vitaminy (zejména vitamin D) a minerály, jako je vápník či železo.

Jak vyrobit ovesné mléko doma?

Receptů na rostlinný nápoj z ovsa je hodně, vyzkoušet můžete tento: 100 g ovesných vloček zalijte 1/2 l vodyhodinu namáčejte, poté slijte, vločky vložte do mixéru, zalijte 1/2 l čerstvé vody, důkladně rozmixujte a přeceďte přes plátýnko. V lednici vydrží tři dny. Před použitím protřepejte.

Načítám