Hlavní obsah

Šest věcí, které se vám stanou, když málo spíte. Tloustnete, hloupnete a hrozí vám alzheimer

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Nedostatek spánku je problém, který spousta lidí podceňuje, aniž by si uvědomovali, jaké důsledky může mít na jejich organismus a celkové zdraví. Zatímco jedna probdělá noc vás může potrápit jen únavou a podrážděností, dlouhodobý nedostatek spánku vede k závažným potížím. Jaká jsou rizika?

Článek

Všichni víme, že bychom měli spát minimálně sedm hodin každý den. Co všechno se s tělem stane, když toto nepsané pravidlo delší dobu podceňujete a z nejrůznějších důvodů nedodržujete? Během spánku tělo obnovuje buňky, regeneruje svaly a podporuje růst tkání. Chronický nedostatek spánku může tyto procesy zpomalit, což může vést k fyzickému vyčerpání, stresu a oslabení imunitního systému. Negativních dopadů, fyzických i psychických, je ale mnohem víc.

1. Zhoršené fungování mozku

Kvalitní, hluboký spánek je naprosto nepostradatelný pro kognitivní funkce mozku, jako je paměť, učení a schopnost rozhodování i řešení problémů. Příliš málo spánku zhoršuje koncentraci a soustředění, zvyšuje riziko chyb a může vést k psychickým problémům, jako je úzkost, nebo dokonce deprese.

Je váš mozek nevyspalý? Vaše schopnost soustředit se, řešit úkoly a problémy a rozhodovat se může být narušena. Reakce jsou zpomalené, protože mozku trvá delší dobu, než vyhodnotí informace a přizpůsobí se konkrétní situaci. Někteří odborníci dokonce přišli se zjištěním, že chronicky špatné spánkové návyky jsou vysoce rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby v pozdějším věku.

2. Hormonální výkyvy a tloustnutí

Během spánku dochází v těle k regulaci hladin hormonů, které kontrolují hlad, stres a další fyziologické procesy. Nedostatek spánku může narušit tuto rovnováhu, což mnohdy vede k přibírání na váze a zvýšenému riziku metabolických poruch, jako je třeba cukrovka.

3. Vyšší riziko srdečních chorob

Během spánku se přirozeně snižuje hodnota krevního tlaku, což dává srdci a cévám čas na odpočinek. Jestliže spíte nedostatečně, pak je tento klidový čas příliš krátký nebo chybí, což může vést k trvale zvýšenému krevnímu tlaku. A hypertenze je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční a cévní onemocnění, infarktmozkovou mrtvici. Nedostatek spánku navíc vede ke zvýšené produkci stresového hormonu kortizolu a i ten zvyšuje krevní tlak a tep. To neúměrně zatěžuje srdce a cévy, a může tak růst riziko vzniku třeba závažného metabolického syndromu.

4. Špatné zvládání bolesti

Když nejste dostatečně odpočatí, vnímáte bolest velmi zkresleně. Studie, zveřejněná v časopise The Journal of Neuroscience, sledovala mozkovou aktivitu skupiny respondentů po osmihodinovém spánku a poté znovu, když byli více než 24 hodin vzhůru. Výsledky ukázaly, že když byla celá skupina zbavena spánku, vnímání bolesti (akutní i chronické) všech zúčastněných bylo zvýšené.

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Dostatek kvalitního spánku je nezbytný pro silnou imunitu, zdravé srdce, lepší paměť i zvládání bolestiFoto: voronaman, Shutterstock.com

5. Vyšší hladina cukru v krvi

Nekvalitní a nedostatečný spánek narušuje schopnost organismu regulovat hladinu cukru v krvi, což zvyšuje riziko vzniku inzulinové rezistence. To je stav, který bývá předstupněm cukrovky 2. typu, a ta pak dále významně zvyšuje riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

6. Zhoršená kvalita pleti

Pojem „spánek pro krásu“ není pouhá fráze. V době, kdy spíte, dochází v pokožce k řadě procesů důležitých pro její zdraví. Zvyšuje se produkce růstového hormonu, který stimuluje regeneraci buněk. Ty staré nebo poškozené jsou nahrazovány novými, což pomáhá udržovat pleť svěží. Ve spánku se také zvyšuje průtok krve v kůži, což zlepšuje její okysličení, lepší prokrvení podporuje zdravou barvu a urychluje hojení drobných zánětů a ranek. Dále dochází k intenzivní produkci kolagenu, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek a udržuje pleť pevnou.

Načítám