Hlavní obsah

Osm jednoduchých a účinných způsobů, jak se zbavit hemoroidů. Pomůžou bylinky a zvednout nohy na WC

Foto: Body Stock, Shutterstock.com

Foto: Body Stock, Shutterstock.com

O tomto nepříjemném a mnohdy velmi bolestivém intimním problému se obvykle nemluví. Hemoroidy přitom během života potrápí téměř polovinu dospělé populace. Nemusíte se s nimi ale potýkat navždy, existují poměrně efektivní možnosti řešení. Zjistěte, jak skoncovat se svěděním, pálením i krvácením.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako hemoroidy jsou označovány žíly v oblasti konečníku, ve kterých se městná krev, čímž se začnou postupně rozšiřovat a způsobovat nepříjemné potíže, jako je svědění, pálení, otoky, bolesti, nebo dokonce krvácení (v takovém případě jde už o nebezpečný zdravotní problém). Jsou podobné křečovým žilám a podobně jako ony trápí velkou část populace.

Proč vzniknou hemoroidy

Příčiny, proč se v konečníku vytvoří hemoroidy, jsou různé, patří mezi ně dlouhé vysedávání na toaletě, časté zácpy, nadměrné „tlačení“ při stolici, časté zvedání těžkých břemen, také ale obezita. Mnohdy se vytvoří u žen během těhotenství, kdy je pánevní oblast vystavena vyššímu tlaku.

Hemoroidy se dělí na vnější a vnitřní. Vnější vznikají pod kůží kolem konečníku, bývají bolestivé, a když prasknou, mohou způsobit krvácení. Vnitřní hemoroidy se nacházejí uvnitř konečníku. Obvykle nebolí, mohou ale krvácet při stolici. Pokud se zvětší nebo vyhřeznou ven z konečníku, jsou velmi bolestivé. Jak proti nim lze bojovat a čím si ulevíte při obtížích?

Jezte hodně vlákniny

Pokud se potýkáte s hemoroidy nebo se jim naopak chcete vyhnout, zařaďte do svého každodenního jídelníčku potraviny nebo doplňky stravy bohaté na vlákninu. Vláknina totiž reguluje trávení, upravuje činnost střev, zvětšuje objem a změkčuje stolici, což je vynikající prevence proti zácpě. Dopřávejte si dostatek celozrnných obilovin, ovesných vloček, luštěnin, ovoce a čerstvé zeleniny.

Foto: Vibe Images, Shutterstock.com

Vláknina upravuje činnost střev a změkčuje stolici, což je prevencí proti zácpě, která často stojí za bolestivými hemoroidyFoto: Vibe Images, Shutterstock.com

Pijte více vody

Dbejte na pitný režim, denně byste měli vypít alespoň dva litry tekutin, ideálně samozřejmě čisté vody, případně neslazených ovocných čajů nebo ředěných šťáv. Dostatečná hydratace zajistí lepší rozpustnost vlákniny v trávicím traktu, změkčí stolici a usnadní její průchod střevy i konečníkem.

Sedací koupel

Koupele v čisté teplé vodě několikrát denně po dobu 10 až 15 minut pomáhají zmírnit svědění, bolestivost a otoky v oblasti konečníku. Do koupele můžete přidat epsomskou sůl, voda by vám, když sedíte, měla dosahovat k bokům.

Studený obklad

Aplikace studených obkladů na postiženou oblast, kdykoli je to potřeba, sníží pálení a otoky v oblasti konečníku. Výborně poslouží zejména jako „první pomoc“ při akutních potížích a bolesti.

Šetrná hygiena po „velké“

Po stolici je důležité velmi jemně, ale zároveň důkladně očistit oblast konečníku. Zkuste použít vlhčené hygienické ubrousky (třeba ty pro kojence, jsou extra šetrné k citlivé i podrážděné pokožce) nebo vlhčený toaletní papír (bez parfemace), což může být šetrnější cesta než klasický toaletní papír.

Foto: Avocado_studio, Shutterstock.com

Pro šetrnou hygienu po stolici můžete použít hypoalergenní vlhčený toaletní papírFoto: Avocado_studio, Shutterstock.com

Masti a gely z lékárny

K lokální domácí léčbě můžete použít volně prodejné masti, krémy a čípky, které běžně koupíte v lékárně (Faktu, Preparation H, Dobexil a další). Existují speciální přípravky určené pro léčbu hemoroidů, které zmírní svědění a bolest zduřelých cév v konečníku.

Na záchodě zvednout nohy

Kromě toho, že si budete hlídat, abyste neseděli na záchodové míse příliš dlouho, pomůže také, když budete mít nohy ve vyvýšené poloze. Zkuste si dát pod nohy nízkou stoličku nebo stupínek, díky změně úhlu těla nebudete pak při vyprazdňování tak silně tlačit.

Vsaďte na bylinky

Některé bylinky mohou být velmi užitečné při zmírňování příznaků hemoroidů, a to díky svým protizánětlivým, hojivým a zklidňujícím účinkům. Pomoci může například řepík lékařský, aloe vera, jitrocel, kaštan koňský, heřmánek, kostival, měsíček lékařský nebo dubová kůra. Bylinky můžete aplikovat různou formou: zábaly, obklady, sedací koupele, bylinné masti a krémy.

Načítám