Hlavní obsah

Infekce hrozí i tam, kde ji nečekáte! Stroje a nářadí ve fitku bývají špinavější než záchodové prkénko

Foto: DuxX, Shutterstock.com

Foto: DuxX, Shutterstock.com

Chodíte pravidelně do posilovny? Vaše tělo i duše vám určitě poděkují. Myslet je přitom třeba také na hygienu, protože během tréninku můžete snadno chytit nejrůznější infekce. Obrana přitom není nijak složitá a rozhodně se vám vyplatí.

Článek

Bakterie, viry, plísně… Vlhké a teplé prostředí tělocvičen a posiloven, kde se v krátkém čase vystřídá velký počet lidí, je životadárnou půdou pro nejrůznější zdroje infekcí – a to nejen kožních. Podle zajímavého výzkumu společnosti FitRated měl každý posilovací stroj, který byl v rámci zkoumání prověřen, na sobě víc než milion choroboplodných zárodků na ploše 6,45 cm². Tedy mnohem víc než tam, kde je asi běžně čekáte.

Horší než na veřejných WC

Například na rotopedu bylo nalezeno 39krát víc bakterií než na podnose ze školní jídelny, běžecký pás se mohl pochlubit 74krát větším množstvím mikroorganismů, než obývá kohoutek umyvadla na veřejných místech, a průměrná sada činek jich měla na povrchu dokonce 362krát víc než záchodové prkénko. Jednalo se přitom o mikroby, které dokážou způsobit záněty kůže, uší a očí, zápal plic či otravu krve. Ale nejde jen o takto závažná onemocnění, „bohatě“ stačí, když si z tréninku domů donesete plíseň mezi prsty, bradavice či opary na různých částech těla. Při výzkumu se navíc zjistilo, že mnohé z nalezených bakterií byly rezistentní vůči antibiotikům.

Opravdu čisto je jen někde

Podle odborníků je to způsobené hlavně tím, že ačkoli podlahy a toalety bývají v posilovnách většinou čisté, monitorům, tlačítkům, převodníkům rychlostí i samotným posilovacím přístrojům či předmětům se někde tolik péče nevěnuje. Jedinou ochranou před infekcemi je přitom důkladná dezinfekce všech kritických míst. A samozřejmě vzájemná ohleduplnost a obyčejná lidská slušnost. Zkrátka neohrožovat sebe ani ostatní.

Foto: Quality Stock Arts, Shutterstock.com

Ručník si do posilovny noste zásadně vlastní a před cvičením si každý stroj očistěte. V mnoha tělocvičnách jsou k dispozici dezinfekční prostředky, tak je využívejte!Foto: Quality Stock Arts, Shutterstock.com

5 pravidel pro bezpečnou návštěvu fitka

Co je tedy vhodné při návštěvě posiloven a fitcenter dodržovat, abyste zvýšili svoji „hygienickou bezpečnost“, neodnesli si nepříjemnou nákazu ani jste neohrozili ostatní?

1. Vše, čeho se dotýkáte, předem otřete

Než začnete cvičit, je dobré vše vyčistit. Nespoléhejte na to, že to udělal člověk před vámi. „Pokud chcete mít jistotu, pak si noste antibakteriální ubrousky a vše si před použitím sami utřete,“ doporučila pro deník Daily Mail fitness odbornice Chelsea Freeburn z webu FitRated. A samozřejmě pak po sobě všechno očistěte. To je to nejmenší, co můžete udělat pro zdraví své i všech okolo.

2. Nechoďte cvičit nachlazení

Zdá se to jako samozřejmost, ale mnoho lidí toto základní pravidlo bohužel nedodržuje. Stačí i mírné nachlazení a v uzavřeném prostoru tělocvičny velmi snadno nakazíte ostatní. Před použitím cvičebního nářadí i po něm si vždy umyjte ruce (chřipka se přenáší i špinavýma rukama).

3. Umyjte se

Po každém tréninku se ihned osprchujte a použijte přitom pokud možno antibakteriální tekuté mýdlo a ujistěte se, že jste si umyli celé tělo. Dobře se osušte a oblékněte si čisté oblečení. Špinavý cvičební oděv dejte do pytle spolu s ručníkem a doma vše vyperte.

4. Noste si vlastní vybavení

Nepoužívejte erární ručníky a do sprch si obujte žabky nebo pantofle, vyhnete se tak nebezpečí přenosu onychomykózy. A noste si i vlastní fitness podložku, pokud ji používáte. I o ni je dobré se starat a ideálně jednou týdně nebo po každém cvičení ji očistit buď speciálním přípravkem, nebo mýdlem – záleží na materiálu, z něhož je vyrobená.

Vyrobte si přírodní dezinfekční sprej na cvičební podložku. Pro větší účinek lze vilínovou vodu nahradit lihem

5. Pozor na otevřené rány

Při cvičení se snadno udělá puchýř, který následně praskne. V takovém případě je namístě ranku ihned vydezinfikovat a zakrýt náplastí. To samé platí také v případě, že máte na rukou nějaká otevřená poranění (záděry, pořezání). Od věci není nosit fitness rukavice – ty ovšem také pravidelně perte či ošetřujte.

Načítám