Hlavní obsah

Jak poznat novou mutaci covidu? Rýma, kašel, únava a horečka i nevolnost

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Respiračních onemocnění v posledních dnech přibývá a kašel, rýma, únava a horečka postihuje stále víc lidí. Velmi často je příčinou covid - ačkoli má většinou lehčí průběh, stoupá i počet hospitalizovaných, a dokonce i úmrtí!

Článek

Vypadá to, že rychlý nástup chladných dní se podepsal i na zdraví lidí a přibývá respiračních onemocnění. Klasické nachlazení a covid jsou hlavní příčiny obtíží. Pokud máte kašel, rýmu, horečku nebo se cítíte unavení, měli byste zůstat doma a vyležet to – a samozřejmě omezit kontakt s ostatními nebo nosit roušku, pokud musíte ven. Má smysl zjišťovat, zda jste se nakazili covidem?

Testy na covid

Lékaři hlásí, že v poslední době počet nakažených covidem roste. Nárůst je dramatický - po době, kdy každý den přibývalo asi tisíc lidí, začátkem týdne už to byly skoro dva tisíce. S tím roste i počet hospitalizovaných (aktuálně je jich přes 300) a bohužel i úmrtí - v srpnu to bylo 15, v září už 57 osob.

Uvedené počty nemocných jsou přitom reálně jiné, protože do statistik se zapisují jen ti, kteří se nechají otestovat - a to dělá jen někdo, většina se spolehne na domácí test nebo zvolí samoléčbu a původce onemocnění neřeší. Vždy ale platí, že pokud se necítíte dobře, měli byste se izolovat a zůstat doma, dokud vám nebude lépe.

Nové mutace covidu a jejich příznaky

O covidu se ví, že velmi rychle mutuje, a tak se odborníci shodují, že očkování z loňského roku, dokonce ani to víc jak 6 měsíců staré, už vás nemusí chránit. „Očkování byste neměli odkládat, protože nová vlna covidu bude jen sílit,“ uvedla Helena Jiřincová, viroložka Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Letní covid

Možná jste covid prodělali už v létě, a máte ho tedy za sebou. Nakažení variantou covidu, která byla označována jako letní, měli většinou lehčí průběh – horečka, suchý kašel, únava, dušnost, bolest kloubů a svalů. Novinkou bylo, že onemocnění nedoprovázela ani tak ztráta čichu a chuti, ale častěji střevní obtíže a nevolnost.

Foto: Sadi-Santos, Shutterstock.com

Chcete-li se očkovat proti covidu, není na co čekatFoto: Sadi-Santos, Shutterstock.com

Nejnovější mutace covidu XEC

V Evropě se šíří nová mutace koronaviru XEC, kterou naši odborníci sledují a počítají s tím, že dorazí i k nám. Podle epidemioložky Heleny Jiřincové by už během měsíce mohla nahradit u nás zatím dominantní variantu KP.3.1.1. XEC nemá žádné specifické příznaky, jde také o variantu omicronu, takže lze očekávat lehčí průběh. I když i zde platí, že může být nebezpečná pro rizikové skupiny. Epidemiolog Roman Prymula řekl, že i proti této mutaci by mělo nové očkování chránit.

Jak léčit covid?

Ať jste si udělali test nebo ne, neměli byste jakékoli respirační onemocnění přecházet, ale měli byste se izolovat a dopřát tělu klid, spánek a dostatek vitaminů. Pokud vás bolí klouby a svaly, užívejte vhodné běžně prodejné léky proti bolesti, stejně jako ty na teplotu.

Na pozoru by měli být ti, kteří patří mezi rizikové skupiny – tedy hlavně starší lidé a chronicky nemocní. Pokud se váš zdravotní stav během pár dní nezlepší nebo se vám přitíží, konzultujte s lékařem či volejte pohotovost. Určitě to udělejte v případě, že máte zásadní potíže s dechem, oxymetr ukazuje nedostatečné okysličení krve, máte potíže se zrakem, sluchem nebo rovnováhou anebo se cítíte dezorientovaní či vám selhává paměť.

Načítám