Hlavní obsah

Chcete silnější imunitu a odolnější psychiku? Pečujte o střeva! I malé změny přinesou skvělé výsledky

Foto: sasirin pamai, Shutterstock.com

Foto: sasirin pamai, Shutterstock.com

Ve střevech každého člověka se skrývá bohatý svět různorodých mikroorganismů, které ovlivňují každodenní život, výkonnost, imunitu i náladu. Kondici svého střevního mikrobiomu máte z velké části ve vlastních rukou. Jak podpořit zdraví střev? Není to žádná velká věda.

Článek

Co se týče celkového zdraví, hrají střeva mnohem důležitější roli, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě bezproblémového procesu trávení ovlivňují imunitní systém, metabolismus, vitalitu, a dokonce i psychické rozpoložení. Pro svou optimální funkci potřebují péči, kterou můžete střevnímu mikrobiomu poskytnout jednoduchými návyky. Stačí jen trochu upravit své rituály a stravovací zvyklosti a nejspíše zjistíte, že i malé změny přinesou nečekané výsledky. A nepotřebujete k tomu žádné doplňky stravy ani speciální diety!

Střeva ovlivňují imunitu i psychiku

Střeva jsou osídlena přibližně 100 biliony mikroorganismů. Kromě trávení, zpracování přijímané potravy a vstřebávání mikroživin, jako jsou vitaminy a minerály, tento komplexní soubor virů, plísní a bakterií také zásadně ovlivňuje celkový zdravotní stav a případný rozvoj chronických (obezita, diabetes 2. typu) či autoimunitních onemocnění (např. diabetes 1. typu, Crohnova choroba).

  • V trávicí soustavě dominuje určitá skupina bakterií, která se u každého jedince buduje hned od narození a ovlivňuje ji způsob porodu, životní prostředí, stravovací návyky i genetické predispozice.

Střeva jsou úzce provázána s centrálním nervovým systémem, tudíž se zásadně podílejí také na nervové činnosti a hormonální rovnováze. Vhodnou péčí o zdraví střev tak lze předejít nejen malým, ale i závažným zdravotním problémům. Zkuste si proto osvojit jednoduché každodenní návyky, které vás nebudou stát žádné velké úsilí, ale v konečném důsledku dokážou výrazně zlepšit celkový zdravotní stav.

1. Rozmanitý jídelníček

Základem zdravého střevního mikrobiomu je rozmanitost a pestrost ve stravě. Založte svůj jídelníček na čerstvých, průmyslově nezpracovaných potravinách: zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny a pečivo, mléčné výrobky – nejlépe kysané bez barviv, přidaných cukrů a dochucovadel. Skvělým pomocníkem v péči o zdravé trávení jsou fermentované (kvašené) potraviny, jako je kimči, kysané zelí, kefír, kombucha, miso nebo tempeh.

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Dostatek vlákniny ve stravě, fermentované potraviny a kvalitní pitný režim, to vše potřebují zdravá střevaFoto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

2. Dostatek vlákniny

Pro posílení střevní rovnováhy je vhodné dopřávat si často potraviny a pokrmy bohaté na vlákninu. Pro mikrobiom je velmi důležitá, protože podporuje rozmanitost jednotlivých bakteriálních kmenů uvnitř střev. Jaké jsou nejlepší zdroje vlákniny? Celozrnné pečivo, brokolice, kapusta, brambory, jablkahrušky, bílý jogurt, ovesné vločky, quinoa, sušené ovoce, semena a ořechy. Doporučený denní příjem vlákniny pro dospělé činí 30 gramů.

3. Techniky na snížení stresu

Dlouhodobé působení stresu narušuje rovnováhu střevního mikrobiomu, což ve finále snižuje imunitu a odolnost vůči nemocem. Přestože je stres pro spoustu zaměstnaných lidí v podstatě denní chleba, je třeba do každodenní rutiny zařadit takové aktivity, u kterých hlava jednoduše vypne a člověk se uvolní a odreaguje. Ať už je to každodenní procházka v přírodě, poslech oblíbené hudby, návštěva sauny, lekce jógy nebo třeba omezení používání sociálních sítí – prostě cokoli, co vám pomůže k lepší náladě a navodí psychickou pohodu.

4. Stopka smaženému a polotovarům

Mikrobiální rovnováhu narušují vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jedná se o jídlo z rychlých občerstvení, uzeniny, smažené pokrmy, mastné chipsy a podobné pochutiny, konzervy a instantní jídla s obsahem glutamátu sodného, potraviny s vysokým obsahem cukru a sladké limonády.

5. Pomalé žvýkání

Zkuste si během jídla dávat pozor, jak rychle se „ládujete“. Pomalejší konzumace a také důkladné žvýkání každého sousta může snížit riziko vzniku cukrovkyobezity a umožní vám víc přemýšlet nad tím, jakou stravu svému tělu nabízíte.

6. Pozor na dehydrataci

Kvalitní pitný režim úzce souvisí s vyšší rozmanitostí bakterií ve střevech – záleží samozřejmě na tom, co pijete. Pijte čistou vodu a kombinujte ji s minerálkami, neslazenými ovocnými a bylinkovými čaji nebo ředěnými ovocnými a zeleninovými šťávami. Káva, sladké limonády a alkohol příliš užitku střevům ani trávení nepřinesou.

7. Dostatek zdravého spánku

Bez zdravého spánku není ani zdravý mikrobiom. Vaše spánkové návyky ovlivňují jeho složení a funkci možná víc, než tušíte. V případě, že máte běžně sotva šest hodin spánku, přičemž se navíc dvakrát vzbudíte, dochází ke snížení počtu prospěšných bakterií ve střevech. Snažte se večer uléhat přibližně ve stejný čas a dopřejte si minimálně sedm hodin spánku každý den.

Recept na domácí kysané zelí

Na výrobu potřebujete krouhané zelí, sůl a kmín. Směs se nejprve „šlape“ ve velké nádobě, přičemž se postupně odlévá přebytečná voda. Poté se zelí napěchuje do kameninových hrnců. Otvor se uzavře plátýnkem, deskou a těžkým kamenem, aby se zelí nezkazilo vlivem přístupu vzduchu. Po několika dnech kvašení je hotovo. Výsledný „všelék“ lze přemístit do sklenic a vychutnávat po celý rok.

Načítám