Hlavní obsah

Měnit tampon po každém vykoupání? Ano! Jaká jsou rizika, když to neděláte, vysvětlí gynekoložka

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

V letních vedrech je nejlepší skočit do osvěžující vody, ať už do bazénu, rybníka, řeky, nebo moře. Pokud zrovna menstruujete, nejspíš sáhnete po tamponu, abyste si vodní radovánky mohly pohodlně užít. Mnoho žen ale podceňuje hygienu a zapomíná tampony pravidelně měnit. A to je velká chyba, varují lékaři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Gynekologové se jednoznačně shodují, že menstruační tampony by se měly vyměnit po každém vykoupání. V opačném případě totiž hrozí zdravotní problémy. Tenhle rychlý a jednoduchý krok vám může ušetřit mnoho zdravotních nepříjemností.

Hygiena na prvním místě

Tampony jsou skvělý vynález a dokážou ženám výrazně zpříjemnit a zjednodušit život. Zejména v horkých letních dnech a na dovolené jsou neocenitelnými pomocníky, díky kterým je možné se vykoupat v bazénu nebo přírodě i v období menstruace. Samozřejmostí by přitom měla být zvýšená hygiena, která eliminuje riziko vzniku nejrůznějších infekcí. A jednou z důležitých zásad je měnit tampon po každém vykoupání.

Suché plavky, suchý tampon

Stejně jako gynekologové doporučují ženám, aby se po koupání vždy převlékly do suchých plavek, mělo by to platit také pro tampony. Vlhké a teplé prostředí je totiž ideální pro rychlý růst bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů, což může vést k infekcím a celkovému nepohodlí. Navíc chlor z bazénu nebo slaná voda mohou dráždit jemné sliznice v intimních partiích, což ještě dále zvyšuje riziko vzniku zdravotních problémů.

Tampon při koupání nevytváří absolutní ochranu. „Nasává vodu, která se při koupání dostane do pochvy, proto je nutné ho poté vždy vyměnit. Vyzkoušet můžete třeba menstruační kalíšky, které považuji za lepší volbu. Nenasají vodu, a navíc se dají používat opakovaně,“ říká Jana Voborská Neudeckerová, lékařka reprodukční medicíny z kliniky Europe IVF.

Jak často by se měl měnit tampon?

Zavedený tampon je po chvíli přirozeně vlhký, absorbuje menstruační krev a další vaginální sekrety a tělesná teplota ho zahřívá. To vše je v pořádku za předpokladu, že se tampon mění nejlépe každé dvě až čtyři hodiny. Když zůstane v pochvě déle, roste riziko podráždění nebo infekce a také vzácného (ale velmi závažného) onemocnění zvaného syndrom toxického šoku, při kterém bakterie uvolňují toxiny do krevního oběhu. Po koupání vyměňte tampon vždy, a to bez ohledu na dobu zavedení.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Koupání povoleno! Kdy měnit tampon, abyste využily všechny jeho výhody?Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pozor na bakterie i chlor

To, co dělá z tamponu vysoce funkční pomůcku, tedy jeho vynikající absorpční schopnost, může představovat potenciální riziko ve chvíli, kdy vylezete z vody. „Tampon, který je promočený vodou, již nemůže správně fungovat a hrozí nepříjemné ‚nehody‘. Zároveň je zde vysoké riziko rozvoje zánětu,“ zdůrazňuje gynekoložka. Když totiž nasaje větší množství vody, sníží se jeho schopnost absorbovat menstruační krev. A jelikož ne každá voda, ať už z bazénu, nebo přírodního koupaliště, je čistá (obsahuje chlor, sůl a různé druhy mikroorganismů), může pak navíc způsobit infekci nebo vyvolat zánět. A právě z těchto důvodů je rozumné vždy použít nový a suchý tampon.

Kde se můžete koupat při menstruaci?

„Přírodní vody nejsou problém. Je však nutné si je dobře vybírat. Ideální je koupání v moři či řekách. Popřípadě ve studenějších vodách, například v podobě zatopených lomů. Rozhodně nejsou vhodné rybníky nebo vodní nádrže, kde jsou mnohdy přítomné sinice,“ radí gynekoložka Jana Voborská Neudeckerová. A v moři se nemusíte bát žraloka, jak varuje jeden z mýtů o menstruaci.

Načítám