Hlavní obsah

Jak pečovat o intimní partie v létě? Sbalte si na dovolenou speciální gel na mytí a vlhčené ubrousky

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří i koupání, túry a spaní po hotelech nebo kempech. Kromě radosti mohou ale tyto chvilky přinést také nepohodlí v intimních partiích. Nenechte si bezstarostný čas ničím narušit. Dodržujte těchto šest zásad a výrazně tak snížíte riziko zánětů a svědění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vysoké teploty, koupání v bazénu, rybníku, řece, ale i v moři a také zvýšené pocení mohou narušovat přirozené prostředí sliznic a pokožky v intimních partiích. Spojení vlhka a tepla je živnou půdou pro mikroorganismy. To může vést k nepříjemnému podráždění, zarudnutí, nebo dokonce infekcím. Potíže způsobuje také příliš časté holení intimních oblastí.

Letní rizika pro intimní partie

Velké změny teplot dehydratují pokožku, což může vést ke spálení, akné, vyrážkám a dalším problémům. Podobný vliv má dehydratace i na intimní partie. Teplé počasí zvyšuje množství kvasinek ve vaginální oblasti, což mívá za následek infekci, která způsobuje intenzivní svědění a pálení a někdy i nepříjemný zápach. Pro minimalizaci těchto problémů nezapomínejte na správnou hygienu ani během dovolené. Jak na to a čeho se vyvarovat?

1. Nepoužívejte klasické mýdlo ani gel

I kdybyste chtěly sebevíc ušetřit místo v kufru, vždy si přibalte speciální mycí gel. „Běžná mýdla mohou narušovat přirozenou ochrannou funkci kůže a zvyšuje se tak riziko vzniku potíží. Oblast vulvy je na narušení ochranné vrstvy náchylnější,“ vysvětluje gynekoložka Táňa Glosová. „Vhodná péče o intimní partie snižuje riziko narušení přirozené mikroflóry a pomáhá předcházet vzniku zánětů a nepříjemných pocitů.“

2. Udržujte čisté intimní prostředí

Pravidelné mytí intimní oblasti chrání před bakteriální infekcí a zápachem a doporučuje se provádět dvakrát denně – ráno a před spaním. Zejména do kempů nebo třeba na túry, kde není možnost pořádně se umýt, je vhodné vzít si s sebou vlhčené ubrousky na intimní partie a utírat se jimi po každé návštěvě toalety.

3. Dávejte si pozor na jídlo

Pálivé nebo kořeněné jídlo může vyvolat nerovnováhu pH a způsobit nezvyklý zápach v intimní oblasti. V létě proto zvyšte příjem potravin bohatých na prebiotika a probiotika, jako je bílý jogurt, cibule, česnek, jahody a zelená listová zelenina. Bude to i příjemně osvěžující.

4. Pijte pravidelně

Co nestojí téměř žádné peníze ani v nejluxusnějším hotelu a přitom je to sázka na jistotu, to je dostatečný příjem tekutin. Nadměrné pocení a dehydratace mohou způsobit pálení či bolest při močení a podráždění intimní oblasti. Jednou z nejlepších metod, jak udržet močový systém zdravý po celé léto, je pít dostatek vody. Poslouží i meloun, ananas, liči a kokosová voda.

5. Vyhněte se příliš těsnému oblečení

I ženy, které mají postavu modelky, by se v parném létě měly rozhodně vyhnout upnutým džínům, šortkám či legínám. Tělo se v nich příliš potí a nevětrá a může dojít k zapaření. Mnohem vhodnější jsou vzdušné šaty nebo sukně. A jestli na to máte odvahu, zkuste chodit bez kalhotek a v každém případě je sundávejte na noc.

6. Šetřete s holením

V létě se ženy zbavují ochlupení intimních partií častěji než v zimě. Někdy však ve snaze o hladkou pokožku zacházejí příliš daleko a po žiletce sahají každý den. To může mít za následek podráždění a svědění. Abyste tomu zabránily, holte se obden a dejte citlivé kůži šanci se zotavit. Před ošetřením celou oblast hydratujte a poté aplikujte zklidňující přípravek.

Načítám