Hlavní obsah

Staráte se o svou vaginu správně? Za problémy může přílišné holení, hygiena nebo špatné utírání

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kolem ženské intimní hygieny a celkově péče o vaginu už bylo řečeno snad všechno. Přesto se ženy stále častěji obracejí na svého gynekologa s nejrůznějšími problémy. Nedopouštíte se následujících pěti nejčastějších chyb i vy?

Článek

Čekárny u gynekologů stále praskají ve švech, a to rozhodně nejenom kvůli preventivním prohlídkám nebo těhotenství. Ženy se totiž nechávají zlákat reklamami a trendy na sociálních sítích, které jim ale mnohdy místo užitku spíš škodí. O co se jedná? „Na internetu je množství dezinformací. Některé ženy nemají dostatek základních znalostí o vlastním těle. Navíc jsou bombardovány negativními a nesprávnými zprávami o trendech, jako jsou výplachy, napařování nebo omlazování vaginy. To vše je samozřejmě nesmysl,“ říká lékařka Petra Straková, odborná konzultantka společnosti Gyntima. Co je tedy správně a co je naopak největší nesmysl?

1.  Holení zcela dohladka

Příroda tomu chtěla, že máme na určitých místech ochlupení. Tedy i na intimních partiích. Trendy jsou jasné – holit se úplně dohladka, případně zanechat uprostřed tenkou čárku chloupků, abyste nevypadala jako malá holčička. To je ale podle odborníků špatně. „Mezi nejčastější komplikace po holení dohladka patří vyrážka, pupínky, zarudnutí a zarostlé chloupky,“ píše se v knize Zázrak tam dole. Kromě toho ale existuje i další možná komplikace: „Chloupky slouží k ochraně oblasti před bakteriemi. Rizikem je i návštěva plovárny nebo cvičení těsně po holení, zářezy a drobné ranky se mohou stát ložiskem bakterií,“ vysvětluje Straková.

  • Nikdo po vás nechce, abyste byla úplně zarostlá, ale vhodné je používat zastřihovač a neholit se zcela dohladka.

2.  Výměna spodního prádla

Že si žena vymění kalhotky po každém umytí, je snad samozřejmost. Vžil se už i návyk nesedět v létě po koupání v mokrých plavkách. Málokteré ženě ale dojde, že by si měla spodní prádlo měnit i po každé delší procházce, při které se zpotí, nebo po cvičení. Indikátorem, že je třeba spodní prádlo vyměnit i v průběhu dne, je vlhkost v oblasti genitálií. Takové prostředí podporuje šíření bakterií, které se mohou dostat dovnitř vaginy.

3.  Přílišná hygiena

Jistě, každá žena se chce cítit svěže a čistě. Na tom není nic špatného, ale je důležité si uvědomit, že přehnaná hygiena může škodit. Rozhodně není nutné mýt vaginu pokaždé, když zjistíte, že máte na kalhotkách nebo slipové vložce výtok. Ten je naopak žádoucí a je znamením, že je s tělem všechno v pořádku. „Za jeden den vytvoříme zhruba jednu čajovou lžičku výtoku. Množství se mění v průběhu cyklu a je individuální. Samotný výtok není jen věcí obyčejnou, ale i žádoucí,“ píše se v knize Zázrak tam dole. Autorky v ní dále upozorňují na to, že když se ženy příliš často myjí, mohou si narušit přirozené pH v intimní oblasti a přirozenou obranyschopnost. Zpozornět by žena měla jen v případě, že je výtok příliš cítit, to může značit infekci.

  • Intimní partie si myjte vždy speciálním mycím gelem, který podporuje přirozené pH, nikoli klasickým „sprcháčem“. Vaginu omývejte jen zvenku, nikoli zevnitř – tam si tělo s očistou poradí samo.

4.  Utírání po použití WC

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak se po použití toalety utíráte a že to má přesně daná pravidla? „Většina žen ví, že po použití toalety se má utírat směrem zepředu dozadu, aby se do vaginy nezanesly zbytky stolice. Přesto nacházíme v jejich výtěrech E. coli, bakterii z trávicího traktu. Mohou v tom být však částečně nevinně, například pokud se po epiziotomii (nástřihu) během porodu výrazně zmenší bariéra mezi konečníkem a pochvou a členitá jizva vytvoří vhodné podmínky pro přenos bakterií z jednoho anatomického otvoru do druhého,“ dodává MUDr. Petra Straková.

  • Po stolici je vhodné použít místo klasického toaletního papíru vlhčený, který daná místa zbaví nečistot skutečně dokonale.

5.  Nedostatečný pitný režim

S intimní pohodou souvisí i to, kolik tekutin za den vypijete a hlavně jakých. Čím sladší, tím samozřejmě horší. A to nejen co se týče dopadu na chrup nebo ručičku váhy, ale i z gynekologického hlediska. Nedostatečný pitný režim má za následek nevyplavování bakterií močovými cestami. Cukry v pití nebo stravě mohou zase vést k přemnožení kvasinek v pochvě.

Chyba navíc: Zbytečné plastické zákroky

Kromě úpravy nosu, zvětšení poprsí nebo například přišití uší navštěvují ordinace plastických chirurgů ženy i s mnohem kurióznějším požadavkem. Touží po labioplastice – úpravě stydkých pysků. „Příliš dlouhé malé stydké pysky z lékařského hlediska představují problém pouze tehdy, jestliže způsobují nějaké obtíže. To nutně neznamená, že je něco špatného přát si plastiku z estetického důvodu, ale nesmí to být zapříčiněno nedostatkem informací,“ píší autorky v knize Zázrak tam dole.

„Mnoho žen se domnívá, že malé stydké pysky by měly být schované. U dospělých žen je ale zcela normální, když malé stydké pysky vyčnívají. Pokud se i jen částečně odstraní, zmizí do jisté míry citlivá součást genitálií, které souvisí s požitkem ze sexu.“

Načítám