Hlavní obsah

Injekce na hubnutí: Zázrak, nebo nafouknutá bublina? Lékařka vysvětlí, jak fungují a pro koho se nehodí

Foto: PRASAN MAKSAEN, Shutterstock.com

Foto: PRASAN MAKSAEN, Shutterstock.com

Převratná a snadná léčba nadváhy a obezity, nebo spíš pofiderní metoda, která stojí spoustu peněz a může ohrozit vaše zdraví? Přečtěte si, o jaké léky u „hubnoucích“ injekcí jde, jaká jsou rizika, kdo má na tuto léčbu nárok a co si o nich myslí diabetoložka.

Článek

Češi tloustnou a narůstá u nich výskyt civilizačních nemocí s tím spojených, varují lékaři. Pokud jde o „žebříček“ počtu lidí s obezitou a nadváhou, držíme se v rámci Evropy na jeho špici. Problémy s tělesnou hmotností má téměř každý pátý Čech, nadváhou trpí více než třetina žen a téměř polovina mužů. Přibývá rovněž obézních dětí.

Jde o vážný problém, takže není divu, že se v posledních měsících rozvířila velká diskuze o nově dostupných injekcích na hubnutí. Nejde ovšem o žádný převratný objev, jak by se mohlo zdát, původně totiž jde o léky pro léčbu cukrovky 2. typu. Za účelem hubnutí se ale nehodí pro každého a je třeba si uvědomit, že obezita nelze vyléčit jen tím, že si člověk bude tři měsíce píchat injekce.

Vidina bezpracného hubnutí je atraktivní

Injekce Saxenda, Ozempic či Wegovy byly původně vyvinuty jako léky na diabetes 2. typu, jejich účelem je udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Později bylo ale při výzkumech zjištěno, že pokud se aplikují ve vyšší dávce, mohou dobře fungovat právě při hubnutí. Zní to jako dokonale splněný sen o shazování přebytečných kil bez námahy a vlastního přičinění, že? Není proto divu, že zájem o tyto preparáty celosvětově rychle narostl.

V otázce těchto injekcí nejsou jednotní ani sami lékaři. Někteří se domnívají, že léky mohou výrazně podpořit snahu pacientů o snížení tělesné hmotnosti, jiní jsou skeptičtější a opatrnější. V každém případě je důležité říci, že žádný z léků pro léčbu obezity není hrazen zdravotními pojišťovnami, pacienti si je musí hradit sami, a to i v případě, že je předepíše lékař.

Fungují, ale nejsou bez rizik

„Jako diabetolog se často setkávám s pacienty, kteří se ptají na účinnost a bezpečnost těchto léků při léčbě obezity. Z klinické praxe i studií vím, že Saxenda a Ozempic jsou při snižování hmotnosti skutečně účinné. Tyto léky nejen pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, ale také snižují chuť k jídlu,“ říká diabetoložka Marta Klementová, vedoucí lékařka kliniky DIAvize. Výsledky studií a testů ukazují, že pacienti mohou zhubnout v průměru 10 až 15 % své hmotnosti během jednoho roku.

Je důležité si ale uvědomit, že tyto léky samozřejmě nejsou bez rizik. Běžně se vyskytující vedlejší účinky zahrnující nevolnost, zvracení, průjem a zácpu. „Méně často, ale závažněji mohou způsobit pankreatitidu (zánět slinivky břišní), problémy s ledvinami a žlučníkem. Je zde i riziko hypoglykemie, zejména pokud jsou kombinovány s antidiabetiky. Léky tedy nejsou vhodné pro každého. Před jejich předepsáním je nezbytné zvážit zdravotní stav pacienta, jeho anamnézu a rizikové faktory. Tyto léky nejsou doporučovány pro pacienty s vážným onemocněním ledvin, pankreatu nebo žlučníku ani pro lidi s anamnézou rakoviny štítné žlázy,“ zdůrazňuje lékařka Marta Klementová.

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Injekce na hubnutí nejsou vhodné pro každého a nehradí je zdravotní pojišťovnyFoto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Saxenda a Ozempic: Zvýší pocit sytosti, sníží chuť k jídlu

Přípravek Saxenda může být předepsán dospělému pacientovi s BMI (body mass indexem) vyšším než 30 a rozhodnutí o vhodnosti této léčby patří výhradně do rukou lékaře. Lék obsahuje v diabetologii dlouho používanou látku liraglutid, podobnou přirozeně se vyskytujícímu hormonu, který se po jídle uvolňuje ze střev, zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu.

Jak zdůrazňují lékaři, přípravek může být velmi účinný, pokud se ovšem kombinuje s dodržováním zdravého stravovacího režimu, nejlépe dietního plánu od specialisty, a pravidelnou pohybovou aktivitou. Pacient si lék aplikuje jednou denně do podkoží, a to velmi jednoduše, tzv. dávkovacím perem, podobným tomu inzulinovému.

Pro pacienty s cukrovkou, kteří se léčí s obezitou, je k dispozici lék Ozempic, který se podává injekčně jednou týdně. Stabilizuje diabetes a snižuje hmotnost i riziko kardiovaskulárních komplikací.

Načítám