Hlavní obsah

Heimlichův chvat můžete provést i sami sobě. Co dělat, když vám zaskočí a dusíte se jídlem

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Dusit se můžete začít třeba během poklidné večeře, stačí, když budete příliš hltat nebo mluvit s plnou pusou. Co udělat v případě, že není zrovna po ruce nikdo, kdo by rychle přiskočil na pomoc? Tady je návod, jak provést Heimlichův manévr sami sobě. Věřte, že je to důležitá dovednost.

Článek

Pamatujete si na dramatickou scénu v jedné z epizod slavného seriálu Sex ve městě, kdy se Miranda, osamělá ve svém bytě, dusí čínským jídlem? V totální panice se jí nakonec podaří prudkým nárazem těla o velkou krabici kus uváznutého masa z krku dostat. Když se z hrozivého zážitku jakž takž vzpamatuje, zavolá Carrie a s pláčem vzlyká do telefonu: „Bála jsem se, že tady umřu úplně sama, Carrie!“

Dušení je vážná věc a dojít k němu může prakticky kdykoli, stačí, když se při jídle třeba zhluboka nadechnete nebo jste zvyklí během oběda či večeře mluvit a nesoustředíte se na polykání. Sousto se může snadno zaseknout v krku nebo jícnu či propadnout do průdušnice a průšvih je na světě. A pokud jste v takové chvíli sami a není v blízkosti nikdo, kdy by přispěchal na pomoc, k udušení může dojít během pár minut. Je proto dobré vědět, co dělat, pro případ, že by k podobné situaci došlo.

Když jídlo „spadne“ do špatné trubice

Dýchací cesty a orgány trávicího systému jsou v těsné blízkosti. Při polykání je důležitým mechanismem, který brání vniknutí potravy do průdušnice, epiglotis neboli hrtanová příklopka, což je tenká chrupavkovitá struktura, která funguje jako „záklopka“ uzavírající vstup do dýchacích cest během polykání. Při běžném dýchání zůstává otevřená, aby vzduch mohl proudit do průdušnice a plic.

Během polykání se ale příklopka reflexivně sklopí směrem dolů a uzavře vstup do hrtanu a průdušnice. Tím zajistí, že potrava nebo tekutiny projdou do jícnu, který vede do žaludku. Když však při jídle nebo pití nasajete příliš vzduchu (což se děje obvykle při mluvení s plnými ústy), může se stát, že se jídlo dostane „do špatné trubice“ nebo vytvoří v krku překážku.

Heimlichův chvat uvolní dýchací cesty

Dýchací cesty mohou být zablokované částečně nebo úplně. Když do průdušnice pronikne jen pár drobků, ty jsou dostatečně malé, aby se zde nezasekly. V takovém případě můžete mluvit a začnete pravděpodobně intenzivně kašlat, jak se tělo bude snažit překážku odstranit. Pokud však mluvit nemůžete nebo jen vydáváte neartikulovatelné zvuky, jde již o život ohrožující stav, pokud urychleně nepřijde pomoc.

  • Heimlichův chvat nebo také Heimlichův manévr je velmi účinnou technikou první pomoci, která slouží k uvolnění dýchacích cest ucpaných cizím předmětem, ať už jde o jídlo nebo třeba vdechnutou hračku u dětí. Tato metoda byla pojmenována podle amerického lékaře Henryho Heimlicha, který ji v roce 1974 jako první podrobně popsal.
Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Heimlichův manévr spočívá v sérii rychlých a dostatečně silných tahů a tlaků na břicho, vždy směrem nahoru.Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Jak pomoci při dušení sami sobě krok za krokem

Když se začnete dusit v blízkosti jiných osob, snažte se rychle upoutat jejich pozornost. Ukažte jim gesty, že potřebujete Heimlichův manévr, což je série rychlých tahů na břiše, směrem odspodu nahoru. Ve chvíli, kdy ale nikdo další k dispozici není, nezbývá než se pokusit provést manévr sami sobě. Musíte zvolit jiný postup, abyste dosáhli stejného výsledku, tedy vyprostili cizí těleso z dýchacích cest okamžitě ven. Zde je návod, jak na to:

  1. Musíte jednat rychle, přesto je důležité zůstat v klidu a myslet s rozvahou, nepropadnout panice. Snažte se soustředit výhradně na to, co budete dělat dál, zmatkování může zatemnit váš úsudek a ztratíte tím drahocenné vteřiny.
  2. Opřete se zády o zeď. Jednu ruku pevně sevřete v pěst a stranu s palcem si přiložte k břichu těsně nad pupek.
  3. Zatněte pěst dovnitř a silou ji vytáhněte po břiše nahoru. Nebojte se přitlačit, údery by měly být dostatečně intenzivní. Ano, bude to bolet.
  4. Opakujte a tlačte tak dlouho, dokud se předmět neuvolní. Až budete moci znovu mluvit, poznáte, že můžete přestat.
  5. Pokud tento manévr ani po několika úderech nezabere, najděte si kus nábytku s bytelnou, ale ne příliš ostrou hranou (horní část gauče nebo křesla, deska kuchyňské linky), předkloňte se přes něj tak, abyste na horní část břicha vyvíjeli co možná největší tlak. Nemusíte přitom nutně stát, dostatečnou sílu k vypuzení předmětu z dýchacích cest dokážete vyvinout, i když si kleknete k posteli nebo konferenčnímu stolu a přehodíte tělo přes ně.
  6. Pokud vás dušení zastihne při řízení auta, rychle vystupte, opřete se přes přední kapotu a postupujte stejně, jako kdybyste byli doma. Dobře posloužit může ale i volant, náraz do něj způsobuje též velký tlak.

Načítám