Hlavní obsah

Glykemický profil: Spolehlivě ukáže hladinu cukru v krvi a pomáhá předejít komplikacím

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Glykemický profil je klíčovým ukazatelem pro sledování hladiny cukru v krvi, což je nezbytné zejména pro diabetiky a osoby s dalšími metabolickými poruchami. Jaký je jeho význam, jak se zjišťuje a proč je důležité udržovat jej v normě? Vysvětlí lékaři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Diagnóza diabetu pacientům obvykle obrátí život vzhůru nohama. Diabetik musí změnit životní styl, více sportovat, přestat kouřit a především se naučit sledovat hodnoty cukru v krvi. Proč je pravidelné měření glykemie tak důležité?

Co je glykemický profil

Tento parametr poskytuje detailní přehled o tom, jak různé potraviny a životní styl ovlivňují glykemii, tedy hladinu cukru v krvi v průběhu času. Díky porozumění glykemickému profilu je možné nejen lépe kontrolovat onemocnění diabetem (cukrovkou), ale také předcházet komplikacím spojeným s kolísáním hladiny cukru v organismu, například změnou jídelníčku a životního stylu. Hodnota glykemie v krvi prozradí hodně. U zdravého člověka může lékař podle hladiny krevního cukru určit, zda mu hrozí diabetes, u diabetika hodnota glykemie upozorní, že nastavená léčba nefunguje.

Malý a velký glykemický profil

Nejčastěji se provádí tzv. malý glykemický profil, což znamená měření glykemie před každým hlavním jídlem a před spaním, či velký glykemický profil, který přidává i hodnoty dvě hodiny po jídle. „Získáme tak sedm hodnot za celý den, což už je vypovídající o charakteru cukrovky daného nemocného a můžeme na hodnoty adekvátně reagovat. Glykemický profil provádí nemocný nejčastěji doma za pomoci osobního glukometru, pochopitelně ho lze provádět i v nemocnici. Frekvenci a načasování stanoví lékař,“ objasňuje lékařka Denisa Janíčková Žďárská.

Kdy a jak se měří

Měření lze provádět pomocí klasického glukometru z kapky krve nebo pomocí diabetického senzoru, který sčítá hodnoty kontinuálně.

„Glykemický profil je soubor glykemií, který pacientovi měříme za dané časové období. Nejčastěji se používá denní glykemický profil - u pacienta léčeného inzulinem, který si ho aplikuje 4 až 6× denně, je obvyklé, že se měří klidně i 6× denně. Glykemický profil je důležitý zejména u pacientů, kteří používají domácí glukometr a jdou na kontrolu k lékaři. Ten si na jeho základě udělá představu o jejich glykemické variabilitě během dne.

V dnešní době ale většina pacientů s diabetem 1. typu používá monitoraci glykemie pomocí senzoru, lékař pak má tedy tyto profily k dispozici buď v telefonu pacienta, po stažení dat do zdravotnického systému nebo na cloudovém serveru poskytovatele senzoru, kde může zkontrolovat celou křivku a zvolit si dané období, třeba za poslední 2 týdny, měsíc nebo i 3 měsíce,“ popisuje lékař Michal Dubský z centra DIAvize Praha.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Měření se provádí z kapky krveFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Hodnoty glykemie u diabetiků

Je nutné rozlišovat, zda se jedná o glykemii nalačno, nebo náhodnou během dne. Cílem je u pacientů s diabetem 2. typu docílit ranní glykemie mezi 6 až 7 mmol/l a náhodné glykemie během dnes do 9 mmol/l. „Toto jsou však velmi konzervativní hodnoty, pokud bychom chtěli být přísnější, tak ideální lačná glykemie je do 5,5 mmol/l a náhodná během dne do 8 mmol/l. Tato čísla ale často nejsou reálná v běžné praxi. Také samozřejmě záleží, jak dlouho má pacient diabetes, zda má další přidružené komplikace a jakou má nastavenou léčbu. Důležitým faktorem je také věk, jiné nároky budeme mít na glykemie pacienta čtyřicetiletého a jiné na pacienta, kterému je 75 let,“ uvádí diabetolog Michal Dubský.

Hypoglykemie a hyperglykemie

Pro diabetika je velmi nebezpečným stavem příliš nízká nebo naopak i příliš vysoká hladina glykemie. Jelikož mozek čerpá energii právě z glukózy, při nízké hladině cukru neboli hypoglykemii dochází k jeho „hladovění“. Naopak vysoká hladina cukru, hyperglykemie, může poškodit tkáně a orgány kvůli jejich dlouhodobému přetížení cukrem. Oba stavy jsou pro organismus velmi namáhavé, a pokud trvají déle, mohou ho časem poškodit. Aby k tomu nedocházelo, je důležité si hodnoty cukru v krvi hlídat, držet je co nejblíže normě a včas reagovat na jejich výkyvy.

Na nastupující hypoglykemii může upozornit hodnota krevního cukru nižší než 4 mmol/l, naopak hyperglykemie se u pacienta začíná projevovat při hodnotách vyšších než 7 mmol/l. K život ohrožujícímu stavu vedou vyšší hodnoty od 15 mmol/l.

„V současnosti již existují na trhu moderní diabetické senzory, které monitorují glykemii nepřetržitě. Dokáží předpovědět nebezpečný výkyv a zareagovat. Měření hladiny krevního cukru napoví lékařům, zda je nastavená kompenzace nemoci správná, nebo by bylo vhodnější ji přenastavit,“ uvádí diabetoložka Denisa Janíčková Žďárská.

Jaká jsou režimová opatření u diabetiků

„U diabetu 2. typu (jak se projevuje, se dočtete zde) je nejdůležitější rozumné stravování a dostatek pohybu. Diabetici mohou jíst téměř cokoli, jen se musí omezit v množství. Vždy je lepší si dát skutečnou potravinu, která může mít i více sacharidů, ale zkonzumovat jí menší množství a pak se jít raději projít než si kupovat dia potraviny (Na co by si diabetici měli dát pozor při nákupu potravin). Obecně by si ale lidé s oběma typy diabetu měli hlídat zejména množství sacharidů v potravinách - počet gramů sacharidů na 100 g dané potraviny,“ říká Michal Dubský.

Strava při diabetu: méně sacharidů, více masa a zeleniny

Obecné pravidlo je - méně příloh, více masa, více zeleniny, méně průmyslově zpracovaných potravin. Ideálně sníst za den půl kila ovoce a zeleniny, zeleninu si dát ke každému jídlu, zvýšit příjem proteinů ve stravě a o něco méně sacharidů a tuků, jíst více masa (zejména světlého, tedy králík, krůta, ryby), vajec, tvarohu, luštěnin a méně brambor, knedlíků, rýže a těstovin a pečiva. Důležitý je také pohyb, ideálně každý den vyrazit na procházku a ujít aspoň tři kilometry a několikrát týdně se věnovat aktivitě, u které se člověk zapotí a zvedne se tepová frekvence.

Načítám