Hlavní obsah

Fibrom: Jeden z nejčastějších nezhoubných nádorů, který může vyrůst kdekoli v těle

Foto: Pavlova Yuliia, Shutterstock.com

Foto: Pavlova Yuliia, Shutterstock.com

Co jsou fibromy, kde hledat příčiny jejich vzniku, jaké existují typy těchto nádorů a jak se s nimi vypořádat, vysvětlí zkušený dermatolog.

Článek

Fibrom je benigní, tedy nezhoubný nádor (výrůstek), který se může objevit na různých částech těla. Ačkoli jsou fibromy obvykle neškodné a nezpůsobují vážné zdravotní problémy, mohou být esteticky nevzhledné a v některých případech i nepříjemně bolestivé.

Proč vznikají fibromy

„Přesné příčiny vzniku fibromů nejsou dosud zcela jasné, ale svou roli může hrát genetika nebo dlouhodobé mechanické podráždění kůže. Dalším důvodem může být nedostatek vitaminů A, CE nebo prvků, jako jsou selenzinek. Fibrom se může objevit kdekoli na těle, nejčastěji na krku, v podpaží nebo očních víčkách,“ uvádí Athanasios Stefanis, dermatolog mezinárodní sítě klinik Mediestetik.

K vývoji fibromů mohou přispívat rovněž hormonální vlivy (například hormonální změny během těhotenství mohou způsobit růst některých typů kožních fibromů) nebo abnormální reakce imunitního systému na zánět či zranění. V některých případech mohou vést ke vzniku fibromů infekce nebo viry, jako je lidský papilomavirus (HPV).

Jak vypadá fibrom

Existují dva typy fibromů, a to tvrdé a měkké.

  • Měkké fibromy mají kulatý nebo válcovitý tvar, zabarvení jako kůže nebo jsou lehce tmavší a často visí na tenké stopce.
  • Tvrdé fibromy jsou pevné, kulaté a mohou mít hnědou, případně růžovou barvu.

Pokud se fibrom zvětšuje, mění barvu, krvácí nebo je bolestivý, je vhodné navštívit lékaře.

Druhy fibromů

Fibromy se liší podle místa jejich výskytu a struktury:

  • Kožní fibrom: Jde o výrůstek, který se vyskytuje na povrchu kůže, zejména na krku, v podpaží, tříslech nebo očních víčkách.
  • Orální fibrom se objevuje na měkkých tkáních v ústech, na dásních nebo na vnitřní straně tváří.
  • Plantární fibrom: Vyvíjí se na chodidlech a může být velmi bolestivý při chůzi.
  • Myom (fibromyom): Jde o nezhoubný nádor děložní svaloviny, který se často vyskytuje u žen v plodném věku. (Přečtěte si více o myomech v děloze.)
Foto: kungfu01, Shutterstock.com

Kožní fibrom se vyskytuje na různých místech těla, pokud je neměnný, není nebezpečnýFoto: kungfu01, Shutterstock.com

Je vždy nutné fibrom odstranit?

„Odstranění doporučuji, pokud fibrom představuje kosmetický problém, způsobuje bolest, svědění nebo krvácení, anebo se nachází na místech, kde je často třen nebo podrážděn. Fibromů se může pacient kromě chirurgického odstranění zbavit také pomocí laseru,“ popisuje lékař Athanasios Stefanis.

Odstranění fibromu je nenáročný ambulantní zákrok, který nevyžaduje hospitalizaci pacienta. Měkké fibromy lze odstranit také zmrazením neboli kryoterapií. Zákrok provádí lékař. O možnostech léčby je však nutné se vždy předem poradit s lékařem.

Chirurgický zákrok versus laser

Pro odstranění nechtěných útvarů na kožním povrchu, jako jsou fibromy, ale i pihy, bradavice, výrůstky nebo papilomy, doporučuje dermatolog například resurfacingový CO2 laser, po jehož aplikaci je kompletně obnovena svrchní vrstva pokožky. „Ošetření je téměř bezbolestné. Výhodou oproti chirurgickému odstranění je to, že paprsek, který zacílí kožní výrůstek, nepoškodí okolní tkáň,“ vysvětluje Athanasios Stefanis.

Dá se fibrom odstranit doma?

Existují také možnosti, jak odstranit fibrom doma, bez nutnosti návštěvy lékaře. Úskalí spočívá v tom, že si ne vždy můžete být jistí, že jde skutečně o fibrom. V lékárně seženete zdravotnický prostředek pro domácí ošetření fibromů na bázi kryoterapie. Najdete i rady, že fibrom si lze odstřihnout, ale při každém takovém domácím zákroku hrozí riziko (např. zánětu či krvácení), lepší je tedy vždy vhodné obrátit se na dermatologa.

V čem se liší fibrom a papilom

Papilom je nezhoubný nádor, obvykle bradavičnatého nebo třásnitého vzhledu, který vyrůstá z tzv. epitelové tkáně, tedy směrem ven z nějakého tělesného povrchu. V závislosti na tom, kde vznikne, může způsobovat nejrůznější potíže. Papilomy samy o sobě nejsou zhoubné, některé z nich jsou ovšem spojovány se zvýšeným rizikem vzniku zhoubného nádoru. Na rozdíl od fibromu mají zpravidla neohraničený okraj a jejich povrch bývá zvrásněný (povrch fibromu je oproti tomu hladký).

Fibrom

  • Popis – Fibrom je nejčastějším benigním (nezhoubným) nádorem pojivových tkání. Často postihuje kůži, ale může se vyskytnout i v jiných orgánech.
  • Příznaky – Fibrom je malé kulovité ložisko, které je měkčí či naopak tužší než okolní kůže. Většinou nebolí a neprojevuje se žádnými příznaky.
  • Léčba – Možnosti léčby jsou individuální a je třeba konzultovat je s lékařem. Využívá se chirurgické či laserové odstranění nebo krytoterapie.
  • Smrtnost – Fibrom neohrožuje na životě.
  • Prevence – Prevence není vždy možná, k minimalizaci rizika vzniku fibromů přispívá zdravý životní styl a péče o pokožku.

Načítám