Hlavní obsah

Jako kačer odcházet nemusíte! Výplně rtů dokážou vkusně bojovat proti vráskám i asymetrii

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Zvětšování rtů získalo nevalnou pověst, protože si mnoho žen nechá rty „přifouknout“ až příliš a často se pak stávají terčem posměchu. Jde to ale udělat i vkusně a je to skvělá anti-age metoda, když jsou na rtech vidět známky stárnutí víc, než byste si přály. I proto se řadí mezi nejoblíbenější zákroky v estetické medicíně.

Článek

Plné rty jsou znakem mládí. S věkem přirozeně ztrácejí objem i kontury a v jejich okolí se objevují vrásky. „Tento proces může pomoci zpomalit zvětšení rtů. Zákrok se doporučuje zvažovat ve chvíli, kdy si všimnete prvních známek úbytku objemu a elasticity,“ doporučuje lékař Ján Finsterle působící na Envy Klinice v Praze. Podstoupit tuto proceduru dává také smysl, pokud máte asymetrická ústa a trápí vás to. Rty lze omlazovat pomocí výplní, dále biorevitalizačními preparáty, mezoterapií nebo plazmaterapií. V tomto článku se věnujeme výplním.

Výplně rtů: Jak to probíhá?

Ke zvětšení a úpravě rtů se používají výplně na bázi kyseliny hyaluronové a do rtů se vpravují pomocí injekce. Nemusíte se bát velké bolesti, místo se nejprve ošetří anestetickým krémem. Po proceduře stačí rty chladit, abyste předešly otokům. Mohou se objevit i modřinky, ale do 2–3 dnů vymizí. Efekt větších rtů pak vydrží asi rok, protože výplně se pomalu vstřebávají. „Důležité je vybrat si dobrého specialistu, který používá certifikované a bezpečné preparáty,“ apeluje lékařka Marie Lomtěva z kliniky Infokrása Beauty Clinic.

Přirozený výsledek zvedne sebevědomí

Nemusí z vás být hned Angelina Jolie! V žádném případě nemusí jít o markantní změnu, co se velikosti týče, omlazení jde provést i velmi decentně. „Rty stárnou poměrně rychle, ztrácejí tvar a objem, a proto potřebují speciální péči. Přirozené zvětšení rtů pro mě znamená vrátit je do stavu, jak vypadaly třeba před 10–15 lety, bez výrazné změny tvaru a objemu, ale s vyhlazením vrásek a zvýrazněním kontur,“ vysvětluje Marie Lomtěva a dodává: „Když je zvětšení rtů povedené, udělá na obličeji největší změnu a mnohokrát zcela pozvedne sebevědomí.“

Láká vás výraznější změna objemu? Je to možné, ale nezapomínejte, že rty by měly k vašemu obličeji ladit. Nežádejte tedy od lékaře velké rozdíly à la „kačeří pusa“. „Když chce klientka větší změny a já mám obavu, že by to mohlo vést k deformaci rtů, rozmluvím jí to,“ říká plastický chirurg Jakub Miletín, specialista na injekční výplně z kliniky Perfect Clinic.

Komplikace, omezení a opravy

Ale nejde jen o estetiku. Po aplikaci výplní mohou nastat komplikace, a to především když se to s objemem přežene. „Nejčastější problémy, které vidíme po nesprávně provedených nebo přehnaných aplikacích, je únik výplně na sliznici, kde dělá bouličky, nebo naopak na kůži nad červeň, kde způsobuje vzhled našpulených úst, asymetrie nebo nepřirozený tvar,“ vysvětluje Jakub Miletín. Vzácně se může objevit i alergie, ale nikoliv na kyselinu hyaluronovou, která je tělu vlastní, ale na přídatné látky.

Nejste spokojené s výsledkem? Výplň lze pomocí enzymu s názvem hyaluronidáza rozpustit – trvá to pár dní. Pak je po nějaké době (v řádu týdnů) možné aplikovat nové výplně, pokud o to stojíte. „Na rozpuštění můžete přijít v podstatě kdykoliv. Ke korekci či opravě dle aktuálního stavu a po domluvě s lékařem, ale optimálně týden po aplikaci,“ vysvětluje lékařka Marie Lomtěva.

Zvětšení rtů má i svoje omezení. „Mezi hlavní kontraindikace patří aktivní virové nebo bakteriální infekce na rtech, jako je herpes. Zákrok také není vhodný, pokud jste nedávno prodělaly nějakou infekci v ústní dutině. V některých případech je nutné před zákrokem vysadit léky, které zvyšují riziko krvácení, například léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (třeba aspirin, acylpyrin či anopyrin),“ vysvětluje Ján Finsterle.

Jak zvětšit rty pomocí líčení

Toužíte zvětšit objem rtů, ale na zákrok se zatím necítíte? Ústa můžete zvýraznit také pouze konturkou a hydratační rtěnkou:

Jak si zvětšit rty konturkou a rtěnkou

Načítám