Hlavní obsah

Proteinová dieta je účinná, ale rozhodně není pro každého. Zatěžuje ledviny a játra!

Foto: AT Production, Shutterstock.com

Foto: AT Production, Shutterstock.com

Proteinová dieta bývá označována i jako bílkovinová nebo ketogenní. Je postavená na konzumaci bílkovin a omezení sacharidů a tuků. V posledních letech patří mezi nejvyhledávanější, protože slibuje větší a rychlý úbytek váhy. Je ale třeba si uvědomit i některá její rizika, která se týkají hlavně ledvin a jater!

Článek

Pokud se chystáte zhubnout rychle a výrazně, může právě proteinová dieta vypadat jako velmi vhodný způsob, jak toho dosáhnout. Tím spíš, že není založená na drastickém omezení množství potravin, ale spíš na jejich výběru. Jak napovídá název, jídelníček tvoří hlavně proteiny, tedy bílkoviny.

Principy proteinové diety

Proteinová dieta přesně uvádí, co do jídelníčku patří a co naopak ne. Jejím cílem je dodat tělu takové potraviny, které ho postupně uvedou do stavu ketózy (metabolický stav, ve kterém vaše tělo používá tuk jako palivo místo sacharidů), a tím pádem ho donutí změnit zdroj energie a spalovat primárně tuky.

Hlavním principem proteinové diety je soustředit se na příjem bílkovin (jak poznáte jejich nedostatek ve stravě?), tedy masa, vajec, mléčných výrobků, luštěnin a rostlinných proteinů. Naopak byste měli minimalizovat příjem sacharidů, tedy všeho s obsahem cukru, ale i pečiva (upečte si proteinové z čočky) nebo těstovin. Tuky byste měli volit ty zdravější, tedy přírodní – lze je čerpat i ze semínek a ořechů.

Při dietě je třeba myslet také na dostatečné množství tekutin, v tomto případě se vyhněte všem slazeným nápojům, není od věci si dopřát i minerální vody.

Výhody proteinové diety

Proteinová dieta je oblíbená proto, že při ní nemáte pocit hladu, úbytek váhy je rychle znát a může být i poměrně velký – v ketóze se vaše zásoby tuku stanou zdrojem energie. Navíc konzumace vyšších dávek proteinů podporuje růst svalové hmoty, což znamená, že ji při hubnutí neztrácíte ve velkém.

Nižší konzumace sacharidů zas svědčí hladině cukru v krvi. Postupně se také snižuje chuť na sladké, což je příznivé i jako prevence mnoha onemocnění, například cukrovky. Pro tento účel je dobrá i nízkosacharidová dieta.

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Proteinová dieta přesně uvádí, jaké suroviny můžete jístFoto: margouillat photo, Shutterstock.com

Rizika proteinové diety

Při zvažování, zda si pro hubnutí zvolíte zrovna proteinovou dietu, by měl být hlavním faktorem váš zdravotní stav. Vyhnout byste se jí měli v případě, že máte nemocné ledviny, játra nebo máte predispozice k potížím s těmito orgány. Právě velký příjem bílkovin je zatěžuje a může zhoršit stav onemocnění, nebo urychlit jeho nástup. Při jakémkoli chronickém onemocnění byste měli takto razantní změnu jídelníčku konzultovat s lékařem a dát na jeho doporučení.

Rizikem tohoto stravování je i případný nedostatek vitaminů a minerálů, ale třeba i vlákniny, což může vést k obtížím hlavně se zažíváním – není výjimkou, že proteinovou dietu doprovází zácpa.

Protože sníte víc mastných výrobků a masa, může dojít někdy i ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Nevýhodou je i to, že takový režim nelze držet doživotně a až s ním přestanete a vrátíte se k původnímu jídelníčku, může se dostavit jo-jo efekt a váha zas může jít nahoru.

Doporučené potraviny při proteinové dietě

Pokud se pro proteinovou dietu rozhodnete, pak se váš jídelníček bude skládat hlavně z těchto potravin:

  • Maso – kuřecí, krůtí, hovězí a vepřové jen to, kde není moc tuku, přidat můžete ryby, tady lze vybrat i tučné mořské, které obsahují omega-3 mastné kyseliny.
  • Vejce – skvělý zdroj bílkovin. 8 rostlinných potravin, které mají víc bílkovin než vejce
  • Mléčné výrobky – volte ty méně tučné, ale pak lze konzumovat jogurty, tvaroh i sýry dle chuti.
  • Zelenina – zvolte druhy, které neobsahují moc sacharidů, jako listová zelenina, brokolice, cuketa, okurka, chřest, ředkvičky, celer, dýně, kedlubny a podobně. Ostatní pak jen v omezeném množství.

Nevhodné potraviny při proteinové dietě

Při proteinové dietě byste měli vynechat sacharidy ve všech formách, ale i všechny tučné potraviny nebo ty, které získávají na tučnosti při tepelné úpravě, tedy smažené a podobně. Nedoporučuje se ani konzumace alkoholu a vynechat byste měli všechny slazené nealkoholické nápoje.

Načítám